háziasszony Martha Stewart takarítás tippek olcsó háztartás főzés Amerika
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ő a tökéletes háziasszony prototípusa. Élére vasalt, gondosan fésült, rózsásan pirosított, andalítóan szappanillatú. Igaz, börtönviselt, de ha valaki, ő aztán ért hozzá, hogyan lehet eltüntetni a sötét foltokat. Tökéletesen szimmetrikus terítéken: Martha Stewart, Amerika leggazdagabb született felesége.
Cikkünk szerzője Takács Nóra, a Hogyan legyek jó nő? sorozat háziasszonya

Csatlakozz Nórához az iWiW-en és a Facebookon!


Martha 1941. augusztus 3-án született Martha Kostyraként New Jersey-ben, lengyel bevándorlócsaládba. Alsó-középosztálybeli származása nem tette lehetővé a fényűző életet, a szűkös lehetőségekből nem futotta drága játékokra vagy pompás ruhákra. Volt azonban valamije gyerekkora óta: jó ízlése, kreativitása és kitartása. Sokra viheti az ember, ha ügyesen kamatoztatja ezeket. Fiatalkorában sokszor varrogatott magának csinos ruhákat, különböző süteményrecepteket talált ki egyszerű és olcsó összetevőkből, és tündéri kis kertet nevelgetett. Persze semmi sem történik véletlenül, nem magától értett ennyi mindenhez. Édesanyja tanította főzni és varrni, édesapja a kertészkedés szerelmese volt, egyéb fortélyokat pedig a nagymamájától lesett el. Ezeket a tapasztalatokat használta fel később rendkívül ötletes formában. Olcsón, mutatósat, szinte semmiből - mai napig ez az alapja az egész munkásságának.

Lépj be a Lifefashion virtuális próbafülkéjébe, próbálj és vásárolj a fotelből!

AFP
AFP



Tinédzserkorára Martha meglehetősen szemrevaló lánnyá cseperedett. Egy modellügynökség ki is szúrta magának és foglalkoztatni kezdték. Főként reklámfilmekben kapott szerepeket: 15 évesen egy szappanmárka arca lett, majd cigarettát reklámozott. Nem tartozott a szupermodellek közé, de azért nem keresett rosszul a fotózásokkal. Óradíja meghaladta az 50 dollárt, ami - ha belegondolunk, hogy 1956-ról beszélünk - nem rossz pénz. A reklámfotózások azonban nem voltak mindennaposak, néha beesett egy-egy munka, de jellemzőbb volt a pangás. Martha más állást is vállalt, bébiszitter lett. Mickey Mentle híres baseballjátékos négy fiára kellett vigyáznia, amit Martha rendkívüli ügyességgel, mondhatni fél kézzel elvégzett. Sütött, főzött a fiúkra, sőt még különleges szülinapi bulikat is szervezett nekik, ezzel pedig kezdetét vette a háziasszony-karrierje, ugyanis rádöbbent, mennyire szereti ezt csinálni. Ugyan konkrét lépéseket még nem tett, csupán érezte, hogy ez az, amiben nagyon otthon van. Honnan is gondolhatta volna, hogy ebből képes lesz egyszer megélni?

Így aztán főiskolára ment művészettörténetet és európai történelmet tanulni, de alig egy év után abbahagyta egy időre, ugyanis megismerkedett nagy szerelmével, Andrew Stewarttal, akivel 1961. július elején házasságot kötöttek. Amíg a férj elvégezte a Yale jogi karát, addig Martha tovább modellkedett és élvezte a háziasszony szerepet. Pár év kihagyás után azonban visszatért az iskolapadba, hogy lediplomázzon. Nem sokkal ezután, 1965-ben megszületett egyetlen gyermekük, Alexis Stewart. A kis család a baba érkezése után elköltözött, méghozzá egy romos kis vidéki házikóba, amit Martha teljesen felújított. Nem sok pénzzel és pompával, hanem egyszerű trükkökkel és kreativitással. Érdekesség, hogy a későbbiekben a Martha Stewart élő show-ban a stúdiót ezzel a házzal megegyezően rendezték be.

Tipp! Annie Leibovitz sztárokról készült különleges fotói. Kattints a galériáért!



Férje is látta, hogy Martha kivételesen tehetséges asszony, ügyesen kombinál, nagyszerűen főz, és mindenből ki tud hozni egy kicsivel többet, mint gondolnánk. 1976-ban Martha döntött: ételkiszállításba kezd. A felújított csinos kis házuk alagsorában hozták létre üzletüket Norma Collierrel, akivel régen együtt modellkedett. A közös munka azonban hamar véget ért, amikor Norma ráébredt, nem bírja Martha munkatempóját elviselni. Kiszállt a közös üzletből, Martha azonban nem rettent meg, egyedül vitte tovább a boltot. Soha nem tudni, hogyan vált volna ennyire sikeressé, ha férje időközben meg nem csípi az elnöki posztot egy neves New York-i könyvkiadónál. A könyvkiadás és az étel egyetlen ízletes fórumon találkozik: a könyvbemutató partikon. Amint valamilyen bestsellert adott ki a vállalat, férje mindig felesége cégét bízta meg az ünnepség megszervezésével, amit ő becsülettel és lenyűgöző ötletekkel végre is hajtott minden esetben. Az egyik ilyen estélyen férje bemutatta Marthát Alan Mirkennek, egy reklámügynökség vezetőjének, akit teljesen lenyűgözött a nő munkája. Azt tanácsolta neki, hogy azonnal írjon szakácskönyvet, sok fotóval és könnyen elkészíthető ötletekkel. Így jelent meg Martha első könyve, 1982-ben. A nagy sikeren felbuzdulva a következő tíz évben szó szerint sorban jött a többi: gyors ételek, előételek, piték és torták, esküvő, esküvői tervezés és karácsony témákban.

AFP
AFP

Az egyik kiadvány sikeresebb lett, mint a másik, a birodalom szépen épült. Martha neve kezdett egyet jelenteni a minőségi háziasszonysággal, számtalan újság cikkezett róla, tévében szerepelt, többek között a Larry King és az Oprah show-ban is. Ezt követően - logikus lépésként - saját tévés karrierbe kezdett. Tanácsait saját műsorában közvetítette innentől kezdve, sőt tanfolyamokat is szervezett. Saját show-ja, a Martha Stewart Living Show eleinte félórás adásként indult, amiből a nagy nézettségnek hála, hamarosan egyórás napi műsor lett. A gépezet beindult és dollármilliókat kezdett gyártani. Martha saját áruházláncot alapított, a K-Martot, ami mai napig az Egyesült Államok harmadik legnyereségesebb kiskereskedelmi hálózata. Kis időn belül Amerika 13. legbefolyásosabb üzletembere lett.

Ahogy az már csak lenni szokott, amint egy agilis nő élete sínen van, a magánélete teljes katasztrófa. Férjével teljesen tönkrement a kapcsolatuk, 1989-ben elváltak, Martha pedig egyedül maradt. A birodalom virágzásának azonban ez sem ártott. Sőt, a Martha Stewart láz egyre terjedt. Mindenki őt nézte, mindenki őt olvasta, mindenki az ő tanácsai szerint főzött, takarított, terített, varrt és díszített. Amerika tökéletes feleségeit Martha Stewart trenírozta. Mivel birodalma idővel meglehetősen sokfelé ágazott, sőt földrajzilag is jócskán túlnőtte Amerikát (Brazíliában, Japánban és Kanadában is nagy volt az őrület), időszerű volt egy közös vállalat alatt összefogni a márka minden részét. Megalakult tehát a Martha Stewart Living Omnimedia cég, melynek elnöke természetesen maga Martha lett.

AFP
AFP

1999-ben a cég megjelent a New York-i értéktőzsdén, ahol napok alatt duplájára emelkedett részvényeik ára. Martha Stewart ezzel papíron milliárdos lett - hangsúlyozom, csak papíron. A kezdeti emelkedés után idővel jócskán csökkent a részvények értéke, így csökkent Martha vagyona is. Ekkor kellett volna inkább írni még egy könyvet, vagy szerkeszteni egy új műsort, de nem: ő inkább bevásárolta magát egy rákellenes gyógyszergyártó cégbe, ami után részvényeinek értéke egyik napról a másikra teljesen lezuhant. Olyan gyógyszert akartak ugyanis piacra dobni, amit a felügyelet nem engedélyezett, így borult minden. Martha azonban kiszimatolta a bajt előre, és mit ad ég, pár nappal a teljes krach előtt túladott minden részvényén. Aztán persze magyarázta, hogy neki senki sem súgott, csak megérezte a bajt előre. Biztos alacsonyan repültek a fecskék, vagy szokatlanul csomósra sikerült a lekvár otthon, amiből kiolvasta a háziasszony, hogy mi fog történni. Valószínűbb azonban, hogy fülest kapott, túladott a részvényeken, ami, mint tudjuk, súlyos tőzsdei visszaélés. A bennfentes kereskedés büntetendő, amit Martha sem úszott meg. Igaz, sikerült kimagyarázni magát ez alól a vád alól, de hazudott az igazságszolgáltatásnak, ami miatt 2004-ben 5 hónap börtönre és házi őrizetre ítélték.

AFP
AFP

Martha Stewart a szabadulása utáni napokban

Nem volt mit tenni, Martha bevonult a börtönbe egyenes tartással, patyolattiszta ruhában, de kevésbé makulátlan lelkiismerettel. Láttunk mi már olyat, hogy híres emberek mivel töltik rabságuk idejét, ezért gondolom nem meglepő, ha azt mondom, ott töltött hónapjait teljes mértékben promóciós célokra használta. Könyvet írt és új ötleteket eszelt ki. 2005 márciusában, a szabadulása utáni házi őrizet első napjain azonnal forgatni kezdett a tévé számára. Amerika közvéleményét megosztotta Martha bebörtönzése. Sokan sajnálták, kiálltak mellette, és hittek ártatlanságában, viszont akadtak olyanok is, akiknek a szimpátiáját teljesen elvesztette. Ez pedig már kissé megingatta az amúgy betonbiztos birodalom alapjait, Marthának azonban sikerült teljesen talpra állni. Sőt, még tovább terjeszkedtek: idővel Martha Stewart neve minden lakásban fellelhető dolgon feltűnt. Bútorgyártásba kezdtek, fürdőszobai kiegészítőket készítettek, konyhai eszközöket, kertészeti szerszámokat, sőt még Martha-bort is palackoztak. Nincs tehát olyan tárgy, könyv, használati eszköz, amit ne Martha Stewart jóváhagyásával használnának az amerikaiak.

Ha valaki megkérdezi, hogyan kell felépíteni egy márkát, jusson eszünkbe ez a nő. Élő példa. Nyilván elég rosszul fest az életrajzában a börtönélet, de ezt leszámítva hihetetlen, milyen sikereket ért el. Itt tartunk most. Martha jelenleg egyedülálló, rendkívül aktív és dúsgazdag. Szerelmi élete válása óta elég gyér, a sok munka mellett úgy látszik, tényleg nincs helye a romantikának. Rövid ideig tartó liezon fűzte Sir Anthony Hopkinshoz, akivel azonban szakított, miután közösen megnézték a Bárányok hallgatnak című filmet. Martha soha többé nem tudott elvonatkoztatni dr. Hannibal Lecter karakterétől, akárhányszor a férfira nézett, félt tőle. Pedig ha valakinek, akkor neki pontosan tudnia kéne, hogy milyen a showbiznisz. Annak, aki 30 éve alakítja Amerika Tökéletes Háziasszonyát, nem lett volna szabad megijedni egy kedves báránytól.

Tipp! A világ legszebb pici cicijei! Kattints a galériáért! (18+)



Anasztázia Romanov: A hercegnő, aki a legenda szerint visszatért a halálbólhttp://www.life.hu/szepulj/20120711-takacs-nora-anasztazia-romanov-hercegno-aki-a-legenda-szerint-visszatert.htmlA nő, akinek mindenki megvolt, aki számíthttp://www.life.hu/szepulj/20120704-annie-leibovitz-a-no-akinek-mindenki-megvolt-aki-szamit.htmlMinden idők aranyszőke istennőjehttp://www.life.hu/szepulj/20120625-minden-idok-aranyszoke-istennoje-brigitte-bardot.htmlAz elátkozott Mary Celestehttp://www.life.hu/szepulj/20120620-az-elatkozott-mary-celeste-a-kisertethajo-hatborzongato-tortenete.htmlPokahontasz szomorú meséjehttp://www.life.hu/szepulj/20120613-pokahontasz-az-indian-hercegno-szomoru-meseje.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.