bőrgyógyász bőrgyógyászat szeplő nemigyógyász Life.hu szakértő Dr. Kaszab Csilla szakértő
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Neked is problémát okoznak a kisebb nagyobb szeplőcskék? Szeretnéd őket elltűntetni, vagy legalább elhalványítani? Tünde is ezekkel a problémákkal küszködött, majd amikor semmi sem változott, Dr. Kaszab Csillához, a Life.hu szakértőjéhez fordult. A bőr-, nemigyógyász és kozmetológus szakorvos pedig készségesen válaszolt a kérdésre.

Kedves Csilla!

Mit lehet tenni annak érdekében, hogy kevésbé látszódjanak a szeplőim? A sminkelésen túl van esetleg valamilyen olyan lehetőség, amitől enyhébb színűek lesznek, elhalványodnak? Krémek, kezelések, esetleg különleges étrend? Vannak olyan élelmiszerek, melyek hatással lehetnek a szeplők kialakulására, méretére, színére?

Köszönettel,
Tünde

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

Kedves Tünde!

Az egyik leggyakoribb és szerencsére legártalmatlanabb festékzavar a szeplő. Kialakulásában nem csak a napsugárzásnak, hanem az egyéni, öröklöttségi tényezőknek (hajlam) is szerepe van. Már egész korán, gyermekkorban is kialakulhatnak. Ezek a bőrből nem előemelkedő, halvány foltok általában szimmetrikusan jelentkeznek az arcon, háton, felkarokon.

Már a kora tavaszi UV sugárzás előcsalogatja a foltokat, nem csak nyaralás során gazdagodhatunk 1-1 újabb 'pöttyel', ezért márciustól is naponta javasolt a magas faktorszámú fényvédők használata az erre hajlamos egyéneknél. Halványításra a hámlasztásos (pl. TCA) kozmetológiai kezelések, különbőző lézeres terápiák alkalmasak, megelőzésre pedig a fényvédők használata javasolt.

Étrendbeli változtatásoknak sajnos sok értelme nincs, a szeplők kialakulásában a genetikai hajlam és a leégések szerepelnek.

Üdvözlettel,

Dr. Kaszab Csilla

Tedd fel kérdéseidet az info@life.hu címen! Kérdéseddel együtt azt is írd meg, hogy a Life.hu melyik szakértőjétől szeretnél választ kapni. Ezt követően hamarosan megjelenik a cikk, amely segítséget nyújthat számodra.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.