fashion week social media steampunk Rihanna előrejelzés Lady Gaga
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Mi is az a steampunk? Röviden: a viktoriánus sci-fi. Pontosabban megfogalmazva: a steampunk a sci-fi és a történelmi fantasy érdekes keverékeként azonosított filmműfaj és stílusirányzat, mely a 19. század végének és 20. század elejének nagy elméi - Jules Verne, Nikola Tesla, H.G. Wells - által elképzelt jövőutópiákból építkezik, és az ipari forradalom mechanikus gépeinek furcsa evolúcióját vetíti elénk. 

Néhányan azt mondják, a gót szubkultúrából fejlődött ki, amikor is néhány gót úgy döntött, hogy a sötétben ülés és szomorú versek írása túl lehangoló. Ezért lecserélték a feketét barnára, a bőrt bársonyra, az ezüstöt pedig rézre. És így megszületett a steampunk.

Forrás: www.style.com
Forrás: www.style.com

Ralph Lauren 2008-as tavaszi kollekciója, Alexander McQueen 2009-es őszi-téli kollekciója

E jelenség társadalmi és kulturális hatása egyre erősebb, ezt bizonyítja, hogy az elmúlt három évben a közösségi oldalakon háromszorosára nőtt a steampunkról szóló tartalom. Ez az egykor csak írott fikció már az élet más területeire is betört. Megjelentek a steampunk játékok (Bioshock II), képregények (A szövetség), filmek (Sherlock Holmes, Vadiúj vadnyugat, Tökéletes trükk) és sorozatok (Warehouse 13), és itt még nincs vége a listának. Nem egy híresség azonosult valamilyen formában az irányzattal. Ott van például Rihanna, aki a tavalyi Paraolimpiai Játékok záróceremóniáján gőzzel hajtott hajón vonult be millió néző szeme láttára, vagy Lady Gaga, aki neo-viktoriánus öltözetben állt modellt egy fotózáson.

Facebook/Lady Gaga
Facebook/Lady Gaga

Lady Gaga neo-viktoriánus öltözetben

A steampunk történetekben megannyi fantasztikus kis készülék szerepel, így hát nem meglepő, hogy néhányan úgy döntöttek, megalkotják őket. A számítógépektől kezdve az asztalokon, telefonokon, karórákon, gitárokon, autókon, motorokon át egészen a házakig mindent "steampunkosítottak". Ezek a tárgyak lehetnek elfeledett, piszkos antikok, de fényes, csillogó, viktoriánus kori gentlemanklubba való dolgok is. Réz, üveg, csiszolt fa, metszet, rézkarc és pici részletek. Tehát a steampunk egy dizájnesztétika is.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Rihanna a tavalyi Paraolimpiai Játékok záróceremóniáján

Ez az esztétika a személyes stílusban is megjelenik a "steampunkos" ruházattal és az ékszerrel. Ahogy egyre nagyobb népszerűségre tesz szert ez a trend, a steampunkban rejlő üzleti lehetőségekre is lecsapnak az előrelátó kereskedők. A Prada divatház 2012-es őszi-téli férfikollekciója már a steampunk jegyében készült. Az elegáns, fekete és barna ruhákban Gary Oldman, Garret Hedlund, Jamie Bell és Willem Dafoe látható a lookbook fotókon. És hát tudjuk nagyon jól, hogy amit a high fashion bemutat, azt a mindennapi divatban is viszontláthatjuk egy-két szezonnal később.

Forrás: www.tomandlorenzo.com
Forrás: www.tomandlorenzo.com

További fotókért kattints a képre!

A steampunkot illetően az elkövetkezendő két évben a magas költségekkel járó gyártásból tömeggyártássá való átalakulást figyelhetünk majd meg. A nagyobb divat- és ékszermárkák mind ötvözni fogják dizájnjaikban a steampunk esztétikát.

Kövesd a Life.hu-t a Facebookon is!



Grammy-gála: Nem maradt el a villantáshttp://www.life.hu/legytrendi/20130211-az-55-grammy-dijatado-gala-legszebb-es-legcsunyabb-ruhai-a.htmlSztárgardrób: Takács Nórahttp://www.life.hu/legytrendi/20130203-sztargardrob-interju-takacs-nora-jonovel-a-hogyan-legyek-jo-no.htmlDivatbotrányok: Kéjelgés a plakátokonhttp://www.life.hu/legytrendi/20130122-divatbotranyok-sorozatban-a-meresz-kampanyok-es-a-kejelges-szerepelnek-illetve.htmlVirágzik a bajuszturizmushttp://www.life.hu/legytrendi/20130209-uj-trend-a-bajusz-turizmus-torokorszagban.htmlRuhák sportolásra szabvahttp://www.life.hu/legytrendi/20130206-ruhak-sportolashoz.htmlÁtalakítunk! Kivirult a fiatal anyukahttp://www.life.hu/legytrendi/atalakitunk/20130205-atalakitunk-nanasi-pal-fotomuvesz-es-holdampf-linda-az-xfaktor-stylistja.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.