mosoly fogorvos egészség Life.hu szakértő Dr. Budai Zsolt szakértő
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Nem mersz mosolyogni, mert szégyelled a fogaidat? Olvasónk, Nóra is ezzel a problémával küzd és emiatt dr. Budai Zsolt fogszakorvoshoz, a Life.hu szakértőjéhez fordult. Tanácsai mindenki számára hasznosak lehetnek.

"Kedves Szakértő!

Azért fordulok önhöz, mert nagyon sárgák a fogaim. Különböző öblögetőket is használok, de sajnos semmi sem változik. Tudna javasolni olyan ételeket, amelyektől fehérebb lehet a fogam? Illetve olyanokat, amiket érdemes elkerülni? Azt is olvastam, hogy az öblögetők után nem szabad színes dolgokat fogyasztani. Ennek mi az oka? És van még esetleg valamilyen szabály, tanács, melyet érdemes megfogadni, hogy megőrizzük fogaink fehérségét?

Köszönettel,
Nóra"

Thinkstock
Thinkstock

Kedves Nóra!

Sajnos nincs egyedül ezzel a problémával. A megoldás viszont esetről esetre más. Először is meg kell állapítani, mi okozza az előnytelen színhatást. Ha valakinek eredendően szürkébbek vagy sárgábbak a fogai, de azok épek, egészségesek, akkor fogfehérítéssel próbálhatjuk megváltoztatni a színárnyalatot.
Az eljárás két részből áll:
1. Teljes dentálhigiéniás tisztítás, ami eltávolítja a fogkövet és más, a fogzománc felületére tapadt lerakódásokat. Ezután sokkal hatásosabb lesz a kezelés.
2. A fogfehérítés nemcsak a felszíni, hanem a mélyebbre beszivárgott "színes" anyagokat is kioldja a zománcból. Kivitelezése lehet rendelői vagy otthoni.

Szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy a túlzott, agresszív fehérítés jelentős károsodást okozhat a fogzománcban - kellemetlen mellékhatásokkal. Viszont ha a nemkívánt árnyalatot zománchibák, szuvas területek vagy elszíneződött, régi tömések okozzák, ezeket fogorvosi rendelőben kell megoldani. A szájöblögetők, szájvizek ritkán váltják be a hozzájuk fűzött reményeket. A fogfehérítős fogkrémek sokkal hatásosabbak, de a rendelői fehérítés esztétikai eredményességét meg sem közelítik.

Üdvözlettel,
Dr. Budai Zsolt



Tedd fel kérdéseidet a szakerto@life.hu címen! Kérdéseddel együtt azt is írd meg, hogy a Life.hu melyik szakértőjétől szeretnél választ kapni. Ezt követően hamarosan megjelenik a cikk, amely segítséget nyújthat számodra.

Kövesd a Life.hu-t a Facebookon is!





Most megtudhatod, mennyire vagy stresszes!

Téged könnyen zavarba lehet hozni, vagy ember legyen a talpán, akitől megfutamodsz? Elemésztenek a gondok, vagy rugalmasan kezelsz mindenféle változást? Most kiderül!

Töltsd ki az ország nagy stressztesztjét!






Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.