Színpompás tavaszi kert lépésről lépésre

virág tavasz ösvény növények kert dekoráció világítás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A tavaszt igazán a természetben lehet megünnepelni: a szerencséseknek ehhez nem kell messzire menniük, hiszen saját kertjüket vagy erkélyüket máris elkezdhetik felkészíteni a tavaszi-nyári időszakra.

Rend a lelke mindennek

Hiába ültetnéd máris a tavaszi hagymás növényeket, vagy tennéd ki a napernyős asztalt, ha az udvaron még az őszi levélcsomók, ágak árválkodnak, a fák és a bokrok pedig a téli viszontagságoktól aléltan hevernek. Először egy jó levélseprűvel szedd össze a lehullott leveleket, ágakat - ezek mehetnek is a komposzttárolóba -, metszd meg a bokrokat, fákat, tisztítsd ki az ereszcsatornát, szórd ki az érett komposztot, majd nem utolsósorban: tervezd meg az idei kertet: mit hová, és mikor szeretnél ültetni.

Forrás: www.mossblog.me
Forrás: www.mossblog.me

A praktikusságon túl az ösvények hihetetlen esztétikai pluszt adnak a kertnek, így mindenképpen érdemes építened egyet. Ma már rendkívül sok ösvényépítő anyagból válogathatsz: kavicsok, kövek, kerti járólapok sokasága várja, hogy hazavidd, de a fenyőmulcsból vagy a földbe döngölt kisebb farönkökből is csodás kis utakat készíthetsz. Ha igazán romantikus látványra vágysz, akkor nagyobb, lapos köveket rögzíts a földbe, s hagyj közöttük szabálytalan térközöket, ahová kis helyigényű, alacsonyra növő évelő talajtakarókat ültess, az ösvény szélét pedig levendulabokrokkal, vagy más, dekoratív növényekkel jelezd. Ha az esti sötétségben is szeretnéd látni, merre vezet az út, a szolárlámpák lesznek a legnagyobb segítségedre.

Forrás: www.gypsy-jane.blogspot.hu
Forrás: www.gypsy-jane.blogspot.hu

Éjjeli világítás

Akár egyszerű, fehér fényű, akár színes, vagy állat formájú szolárlámpákat szerzel be, a kerti ösvény szélére szúrva esténként igazán szép látványt nyújtanak - csak arra figyelj, hogy ne árnyékos helyre tedd őket, hiszen tetemes mennyiségű napfényre van szükségük. A legvarázslatosabb hatást a világító kavicsokkal éred el: akár az egész ösvényt szórod be velük, akár csak a szegélyt, a sötétben világító varázsösvényeken csodálkozhatsz, a gyerekek reakcióiról nem is beszélve. A napelemes ledlámpák természetesen nemcsak az ösvény, de a kert más pontjain is szép látványt nyújtanak, de elérhető már napelemes, természetes hatású díszkő és asztalra, falra helyezhető lampion is.

Forrás: www.ecoledlight.blogspot.hu
Forrás: www.ecoledlight.blogspot.hu

Balkonnövények: színesek és ehetők

Ha csak kisebb kerted van, akkor sem kell lemondanod a zöldség- és gyümölcstermesztésről. Egyre több olyan, dézsában nevelhető növény elérhető, melyek kis helyigényűek, inkább felfelé terjeszkednek, mégis szinte ugyanolyan minőségű terményeket adnak, mint amit egyébként megszoktunk. A paradicsom és a paprika csak a két leggyakoribb növény, melyet dézsában is tarthatsz, de ma már sem az eperről, sem az almáról vagy a körtéről nem kell lemondanod a helyhiány miatt. Arról nem is beszélve, hogy rengeteg olyan virágot kapni, melyek dézsában, kaspóban vagy felakasztható virágtartóban mutatnak a legjobban - ha sokat vagytok kint nyáron, érdemes a szúnyogriasztó hatásúak közül is válogatni.

Forrás: www.the6x8garden.blogspot.hu
Forrás: www.the6x8garden.blogspot.hu

Virágtartó asztal és magaságyás hátfájósoknak

Kis helyigényű, ám annál praktikusabb megoldások elérhetők azoknak is, akiket még a gondolata is elrémiszt a kiskertben görnyedésnek. Az emeletes ágyás egy lábakon álló, nagy, mély balkonládához hasonlít, melynél az ültetéshez már csak palántaföldre van szükséged: az alján vízzáró réteg védi a fát, teherbírása nagy, nem kell félned attól, hogy feldől, és kényelmes magasságban gondozhatod a növényeidet. Ugyanilyen jó szolgálatot tehet a virágtartó asztal is, melyen a cserepes növényeket tarthatod.

Most megtudhatod, mennyire vagy stresszes!

Téged könnyen zavarba lehet hozni, vagy ember legyen a talpán, akitől megfutamodsz? Elemésztenek a gondok vagy rugalmasan kezelsz mindenféle változást? Most kiderül!

Töltsd ki az ország nagy stressz tesztjét!




Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.