öregedés fiatalság rúzs karikás szem tippek szemceruza smink ránc
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ha már elmúltál 15 éves, valószínűleg nem azért sminkelsz, hogy öregebbnek tűnj, mint amennyi valójában vagy. Pedig ha nem jól csinálod, a sminked öregíthet is, ahelyett, hogy üdének és fiatalnak mutatna. Megmutatjuk az öt legdurvább hibát.

Túl sok alapozó

A jól fedő alapozók valamelyest szárítják a bőrt. Sokan ráadásul megpróbálják a finom ráncokat még több réteg alapozó alá rejteni. Igen ám, de a legtöbbünk bőre az idő múlásával egyre szárazabb lesz, a bőrünkön ülő vastag alapozóréteg pedig előszeretettel ül bele minden apró ráncba, amelyek ettől még feltűnőbbé válnak. Persze az sem megoldás, ha egyáltalán nem használsz alapozót - inkább válaszd a legmegfelelőbb terméket. Nem árt, ha az alapozód hidratálja is a bőrt, és olyan hatóanyagokat tartalmaz, mint amilyen például a C-vitamin. Kerüld viszont a mattító, tartós hatást ígérő alapozókat, ezek fedőképessége a legtöbb esetben túlzás hétköznapra. Válassz valamilyen lágy alapozót, és leheletvékony rétegben vidd fel az arcodra. Használj szivacsot, ezzel egyenletesen dolgozhatod el a sminkszert a bőrödön. Ha száraz a bőröd, a napi ápolásnál ne feledkezz meg a rendszeres hidratálásról, és hetente egyszer radírozd le az arcod, hogy mindig üde és friss legyen.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

Vastag korrektorréteg a szem alatt

Ha túl sok és túl világos korrektorral igyekszel leplezni a szemed alatti karikákat, az eredmény rosszabb lehet, mintha karikás maradtál volna. A vastag korrektorréteg ugyanis beleül az apró, szem alatti ráncokba, és kilúgozottá teszi az arcot. A természetes bőrszínednél egyetlen árnyalattal világosabb korrektort válassz, és nagyon keveset kenj fel belőle. Ezt a kis mennyiséget az ujjaiddal ütögetve, alaposan dolgozd el a szemed alatti területen, és állj ellen a kísértésnek, hogy még egy kicsit felvigyél belőle. A legtöbb korrektort a belső szemzugban, a legkevesebbet a könnyen ráncosodó külső szemzugban használd. A legszebb eredményt azokkal a korrektorokkal érheted el, amelyek fényvisszaverő szemcsékkel fedik el a sötét karikákat.

Fekete szemkontúr az alsó szemhéjon

A fekete szemkontúr nagyon jól áll - úgy a húszas éveid végéig. Ezután már keményítheti az arcodat, ha pedig az alsó szemhéjadon is végighúzod a kontúrt, akkor kisebbíti a szemedet és hangsúlyozza a szem alatti sötét karikákat. Válassz valamilyen lágyabb árnyalatú szemceruzát, és alkalmazd csak a felső szemhéjon. Ott se húzd be a vonalat a belső szemzugig, elég, ha középről indul, és a külső szemzugnál kicsit kiszélesedik.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

Túl élénk arcpír

Ha a bőröd kicsit sápadtabb és mattabb lett az utóbbi időben, akkor vedd a lapot, és tedd félre a ragyogó pink arcpírt. Válassz inkább természetes színeket, és ezt se túlozd el - nem kell lázrózsákat festened az arccsonttól a füledig. Inkább körkörös mozdulatokkal vigyél fel egy vékony réteget az arcpírból az arccsont kiálló részére, és alaposan dolgozd el a halánték irányában.

Sötét rúzs

A sötét színek nemcsak a csípődet láttatják kisebbnek, hanem az ajkaidat is. Épp ezért ha az ajkad már veszített egy kicsit a régi teltségéből, válts inkább egy világosabb árnyalatra. Ha szereted a telt színeket, akkor cseréld le a matt, sötét rúzst egy hasonló árnyalatú, ám fényes verzióra, vagy használj szájfényt a rúzs fölé.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.