Allergia-horror: elcsúfította Marlene arcát az arckrém

2013.10.19. 9:23

Marlene Corrall sok millió nőtársához hasonlóan úgy gondolta, kipróbálja az egyik népszerű kozmetikai márka ránctalanító termékét. Rossz ötletnek bizonyult: a 66 éves nőnél olyan súlyos allergiás reakciót váltott ki a krém, hogy hathónapnyi kezeléssel lehetett csak rendbe hozni az arcát.

"Amikor megláttam a terméket a helyi drogériában, úgy döntöttem, kipróbálom. Ahogyan reagált rá a bőröm, azt kell, hogy mondjam: életem legrosszabb döntése volt. Két nappal azután, hogy használni kezdtem, az arcom elkezdett felpüffedni és fájó, piros kiütések jelentek meg rajta, melyek egyre csak terjedtek. Nagyon megijedtem, mert mindig is büszke voltam a bőrömre" - mondta az angliai Leicestershire megyében élő hölgy. "Harmincöt éves korom óta használok ráncosodás elleni krémeket, és soha nem volt semmilyen problémám" - tette hozzá. 

Forrás: Thinkstock

A különösen erős allergiás reakciót csak szteroid tartalmú gyógyszerekkel illetve penicillinnel lehetett kezelni. Két hétig még szabadságot is ki kellett vennie, akkora fájdalmai voltak, és bőre csak hat hónap után jött újra teljesen rendbe. Ms. Corrall még magánorvoshoz is fordult, aki szerint a problémát a ráncosodás elleni krémekben és más háztartási termékekben - például tusfürdőkben, dezodorokban és takarítószerekben - is fellelhető metilizotiazolinon okozta. Ezt az anyagot a hosszabb eltarthatóság érdekében alkalmazzák a gyártók. "Heveny bőrgyulladásom alakult ki, még most is érzem az arccsontom körül a helyét. Nagyon megviselt, mert soha nem volt semmi problémám a bőrömmel. Nagyon egészségesen élek és vigyázok magamra, és most azért vannak bőrgyógyászati gondjaim, mert jól akartam kinézni. Most már figyelek, hogy csak olyan termékeket használjak, amelyben természetes eredetű összetevők vannak. Hihetetlen, hogy a gyártók még mindig használják ezt az anyagot, annak ellenére, hogy például az én bőrömmel is mit tett" - tette hozzá Ms. Corrall.

A kozmetikai cég szóvivője így kommentálta az esetet: "Cégünk számára a fogyasztók biztonsága a legfontosabb szempont. A kozmetikai termékekre és összetevőikre igen szigorú európai uniós törvények vonatkoznak. Sajnálattal vettük tudomásul a Ms. Corrall-lal történteket. Átvállaljuk egy bőrgyógyász szakorvossal történő konzultáció költségeit, hogy még alaposabban felderíthesse, mi történt egészen pontosan vele".

Benke Rita, a Life.hu természetgyógyász szakértője:
"A cikkben szereplő hölgy - annak ellenére, hogy évtizedek óta alkalmaz különféle krémeket - elkövette azt a hibát, hogy nem ellenőrizte az újonnan vásárolt terméket. Minden újdonságot kis mennyiségben tanácsos kipróbálni egy rejtett helyen, például a könyökhajlaton. Ha ez másnapra nem okoz elváltozást - kivörösödés, viszketés, különféle pörsenések, hólyagocskák -, akkor óvatosan alkalmazható. Természetesen elengedhetetlen ellenőrizni, különösen az akciós termékeknél, a lejárat idejét. Ha azonban megtörtént a baj, akkor sokat segít a természetgyógyászok által sokszor alkalmazott méregtelenítés. A bőrünk a legnagyobb szervünk, és folyamatosan érik a környezet ártalmai, így meghálálja, ha kap egy kis segítséget. De megmutatja azt is, ha valami nem jó irányban halad az életünkben. A méregtelenítésen kívül nagyon jót tesz a gyógynövényes borogatás. A kamilla és a körömvirág 1:1 arányú elegyéből 2 csapott evőkanálnyit forrázz le 3 dl vízzel, lefedve áztasd ki a hatóanyagokat, és amikor testmeleg, márts bele megfelelő méretű tiszta textíliát, a maradékkal pedig mosd meg az arcodat. A beáztatott textilt hagyd fenn az arcon legalább 25-30 percig, ez ugyanis hamar lehúzza a gyulladást. Elképzelhető, hogy Marlene Corrall bőre azért reagált ilyen intenzíven, mert a szervezetének - különösen a vastagbeleinek - méregtelenítésre van szüksége, és esetleg keveset volt az elmúlt időszakban jó levegőn. Illetve lelki oka is lehet a problémájának: előfordulhat, hogy van valami az életében, amivel nem akar szembesülni, szembenézni, pedig itt lenne az ideje."
Ekcémafolt csúfítja el az arcomat - Mit tegyek?http://www.life.hu/szepulj/borapolas/20130913-dr-kaszab-csilla-a-lifehu-bor-es-nemigyogyasz-szakerto-az.html Így tüntetheted el a kicsi arcáról a himlőhelyethttp://www.life.hu/szepulj/borapolas/20130902-mit-tehetek-a-baranyhimlo-utan-megmaradt-himlohelyekkel-dr-kaszab-csilla.html A táskát ne a szemed alatt hordd!http://www.life.hu/szepulj/borapolas/20130725-hazi-csodaszerek-szem-koruli-problemakra.html A smink károsabb, mint gondolnád - Erre figyelj!http://www.life.hu/szepulj/borapolas/20130822-szepsegapolas-es-arcfestes-a-smink-karosabb-mint-gondolnank.html Miért jobb a testvaj, mint a testápoló?http://www.life.hu/szepulj/borapolas/20130723-a-testvaj-elonyei-a-testapoloval-szemben.html Az igazi férfi lába szőrös, hónalja csupaszhttp://www.life.hu/szepulj/borapolas/20130619-csajvelemeny-milyen-ferfi-testreszeket-szeretnek-a-nok-szorosen-es-csupaszon.html Szőrtelenítés extrém helyekenhttp://www.life.hu/szepulj/borapolas/20130619-szortelenites-extrem-helyeken-a-legjobb-modszerek.html
allergiakozmetikumbőrápolásallergiás reakcióarckrém