Így lesz tradícióból fesztiválszett - Romani Design divatbemutatón jártunk

Fotó: Hámori Zsófia/Life.hu -
fashion week divatbemutató Romani Design Ónodi Eszter tradíció elfogadás Szépművészeti Múzeum hagyomány roma nyitottság népviselet
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Nyitottság. Elfogadás. Integráció. Ezek a manapság egyre többet használt kifejezések ezúttal Ónodi Eszter szájából hangoztak el a Romani Design legújabb kollekciójának divatbemutatóján. Július 14-én este a Szépművészeti Múzeumban derült ki, miképpen lesz a népviseletből fesztiválszerelés, és hogyan tanít toleranciára a divat.

Látványos fejfedők, szalagok a copfokban, újraértelmezett kötények és mellények – nem, ezúttal nem valamelyik menő fesztivál trendi bulizói között inspirálódtunk. Bár a legkevésbé sem lepődnénk meg, ha valamelyik szabadtéri őrültködésen a Romani Design darabjai köszönnének vissza ránk.

Fotó: Hámori Zsófia/Life.hu

Varga Erika darabjai azonban jóval több feladatot látnak el a divatimádók éhségének csillapításánál. A tervezőnő, akinek varrodája immár 4 éve működik az Akácfa utcában, a roma asszonyok öltözködési kultúrájának szépségét hivatott beemelni a kortárs divat világába – az elfogadás, a tolerancia és a nyitottság jegyében. Így köszönt vissza a kifutón a hatalmas virágokkal teletűzdelt főkötő (imádtuk!), az anyáról lányára hagyományozódó tradicionális kötény, a kretrinca, illetve a pénzérme, amely - mint ahogyan azt Ónodi Esztertől megtudtuk - a szépséget, a szerencsét és a termékenységet szimbolizálja. Varga Erika darabjait Diós Gabriella látványos porcelánékszerei és Varga Helena táskái egészítették ki. A bemutatón plus-size modellek is szerepeltek, ez pedig jól példázza az identitását felvállaló modern nő eszményét.

/1407/Divat2014714224557

A Romani Design azonban nem csupán a különböző kultúrák közötti közvetítő szerepet tölti be: a divatcég kreatív foglalkozások és tanfolyamok keretében roma és mélyszegénységben élő fiatalokat oktat. Az én identitásom, az én szabadságom kollekció darabjai is egy hasonló projekt keretei között valósultak meg, amelyben hátrányos helyzetű szlovákiai és magyarországi nők részesültek szabás-varrás képzésben.

Katalin hercegnő vs. Letícia királyné – győzzön a jobbik!http://www.life.hu/trend/20140709-katalin-hercegno-es-leticia-kiralyne-stilusa.htmlAzzal, hogy VI. Fülöpöt spanyol királlyá koronázták, nemcsak egy újabb uralkodóval gazdagodott a világ, hanem egy újabb stíluskirálynőt is kapott. Letícia királyné nemcsak karcsú alakjával és szimmetrikus arcával hívta fel magára a figyelmet, hanem irigylésre méltó gardróbjával is. A divat szerelmesei már színre lépésétől kezdve csak áradozva tudtak nyilatkozni az újságíróból lett királyi híresség stílusáról, mi több, egyesek egyenesen az egyre népszerűbb brit uralkodócsalád Katalin hercegnőjének vetélytársát látják benne.TrendOrigoScarlett Johansson van olyan jó, mint Marilyn Monroehttp://www.life.hu/trend/20140711-scarlett-johansson-a-dolcegabbana-divathaz-sminkkollekciojanak-reklamjaban.htmlA szexi színésznő a Dolce&Gabbana legújabb sminkkollekciója kedvéért adott a régi hollywoodi életérzésnek.TrendOrigoÚj esküvői őrület: meztelen feneküket mutogatják a koszorúslányokhttp://www.life.hu/trend/20140703-meztelen-fenekukkel-fotozzak-a-koszoruslanyokat-uj-eskuvoi-orulet.htmlMindig van új a nap alatt: ezúttal néhány koszorúslány őrült meg az esküvői fotók készítésekor, amely láncszerűen tovább terjedt a bevállalósabb hölgyek között.TrendOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.