Viszlát, meleg holmik, bundás csizmák! Így pakold el okosan a téli cuccaidat

Forrás: Thinkstock -
pakolás ruha mosás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Úgy tűnik, visszavonhatatlanul megérkezett a tavasz, eljött a gardróbcsere ideje: a téli ruhákat végre a szerkény mélyére teheted, és előkerülhetnek a topok, a pólók, a ruhák, a szakadt farmerek és a sortok. Ám nem mindegy, hogyan búcsúzol a téli daraboktól - mutatjuk is, mire érdemes különösen odafigyelned!

Bármennyire is igyekeznél a szekrény aljára rejteni a téli szetteket, érdemes egy kis időt arra is szánni, hogy megfelelő állapotban küldd el őket tavaszi álmot aludni. Az első és legfontosabb szabály: mindent kitisztítva tegyél el! Az összes meleg holmit tisztítóba vinni azonban drága mulatság lenne. Ezért most megosztunk néhány trükköt, amelyekkel mindent tisztává varázsolhatsz, így a téli ruháid bevetésre készen várhatják az újabb hideg szezont, a pénzt pedig tisztító helyett a tavaszi ruhatárad felújítására költheted.

Forrás: Thinkstock

Pufidzsekiket a mosógépbe!

A tollbéléses pufikabátok nyugodtan mehetnek a mosógépbe. Centrifugázáshoz érdemes teniszlabdákat tenni a kabát mellé, ami meglazítja a tollakat, így megtartja a kabát pufiságát. A kabátok manapság sokféle anyagból készülhetnek, így ha nem vagy tisztában a kabát összetételével, mindenképpen szakemberre kell bíznod.

Vakítóan fehér és illatos ruhák fehérítő nélkül

Vakítóan fehér ruhák nem csak a reklámokban léteznek, és nem csak a drága, vegyszerekkel teletöltött, agyonreklámozott termékeknek köszönhetőek. Házi praktikákkal olcsóbban és környezetkímélőbben is fehérré varázsolhatod a ruháidat - ITT el is árultuk, hogyan!

Így tisztítsd a csizmákat

A hó, a latyak és a sózott utak bizony a csizmák legnagyobb ellenségei, így ha igazán szereted a téli cipőidet, ne hagyd őket egész nyáron ebben állni. Nagyon fontos, hogy a téli szezonban is többször tisztítsd meg a lábbeliket a szennyeződésektől, mert ezek miatt akár a színükből is veszíthetnek. A szezon végi nagyobb ápoláshoz használj ecetes vizet! Ha valóban úgy szeretnéd elrakni a cipőidet, hogy használatra készen álljanak ősszel, akkor ne hagyd ki az impregnálást sem. Manapság sokféle vízlepergető sprayt lehet beszerezni, de érdemes a ricinusolajat is kipróbálni.

Óvatosan a kényes anyagú pulóverekkel!

Különösen azokra a pulóverekre kell odafigyelned, amelyek kasmírból vagy gyapjúból készültek. Sok címkén az áll, hogy ezek csak szárazon tisztíthatóak, de a legtöbb esetben ez nem így van. Az áztatáshoz készíts elő egy lavórban langyos vizet. De fontos, hogy tényleg langyos legyen, és lehetőleg használj kímélő mosószert. Gyengéden meg is dörgölheted az anyagot, ha valahol koszosabbnak látod. Az öblítéshez megint csak érdemes lavórt használni, melybe tiszta vizet öntesz. Semmiképpen ne tartsd folyó víz alá ezeket a kényes anyagokat, mert rögtön kinyúlhatnak. Miután kinyomtad a vizet a ruhákból, feltétlenül fektetve szárítsd őket: például egy törölközőre kiterítve.

Forrás: Thinkstock

Titkos praktikák a nagyitól a ruhák tisztításához

Papír zsebkendő maradt a zsebben, vagy túl magas hőmérsékleten mostad a ruhákat? A nagyi praktikái között ezekre a problémákra is találni gyógyírt. ITT korábban adtunk is néhány tippet.

Ne feledkezz meg a kiegészítőkről sem!

Kesztyűk, sapkák, sálak esetén is az anyagösszetétel dönt a tisztítás módjáról. A pamut kiegészítők bátran mehetnek a mosógépbe, habár itt is érdemes egy apró szabályt megfogadni. A kötött holmikat vagy bármit, amit féltesz a mosógép erejétől, tedd bele egy párnahuzatba, és mosd ki úgy: sokkal kevésbé fog roncsolódni az anyag a gépben.

Amit azonban a közelébe se vigyél a mosógépnek, az a bőr. A bőrkesztyűket kizárólag szárazon lehet tisztítani, ehhez pedig szakember segítsége szükséges. A selyem is trükkös anyag. Ha a selyemsálra esküszöl, langyos, enyhén sós vízben áztatva tisztíthatod a kedvencedet. De ha folt is van rajta, az ecetes vizet is kipróbálhatod. Az arány nagyjából a következő legyen: két liter vízhez adj egy kanál ecet.

Ha pedig mindennel végeztél, akkor bizony megérdemled, hogy meglepd magad egy új tavaszi darabbal!:-)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.