Ha tépkedet a hajadat, gyorsabban nő? Úgy tűnik, igen!

Forrás: Thinkstock -
hajápolás haj hajbeültetés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egy amerikai kutatásból az derült ki, hogy a hajszálak pontos terv szerinti kitépkedése felgyorsíthatja a hajnövekedést. Jól hangzik, nem igaz?

Az eltávolított haj sűrűségével történő manipuláció megváltoztatta azt, mennyire súlyos sérülésként ismerte fel a szervezet a hajvesztést, és mennyi haj nőtt ki helyette újra. A Cell szaklapban megjelent kutatás egerek vizsgálatával azt mutatta, hogy 200 szőrszál kihúzása 1 300 hajszál regenerálódásához vezetett. Szakértők ugyanakkor úgy vélik, hogy bár a kutatás érdekes, nem feltétlenül fog az emberi kopaszság gyógymódjához vezetni.

Forrás: Thinkstock

A férfiak fele tapasztal férfias típusú kopaszodást 50 éves korára. A Dél-kaliforniai Egyetem kutatói azt vizsgálták, hogyan kommunikálnak egymással a hajhagymák annak érdekében, hogy eldöntsék, milyen mértékű regenerálódásra van szükség.

Az egereken végzett kísérletsorozatukban 200 szőrszálat távolítottak el az egerek bőréről egy szabályos kör alakban. Az alacsony sűrűségű szőreltávolítás, vagyis a szőrszálak kihúzása egy 6 mm átmérőjű körben, egyáltalán nem eredményezett regenerálódást. A közepes sűrűségű próbálkozás, amikor ugyanennyi szőrszálat húztak ki egy 5 mm átmérőjű körben, 1 300 új szőrszál növekedéséhez vezetett. A magas sűrűségű ritkítást pedig, mely során egy 4 mm átmérőjű körben távolítottak el 200 szőrszálat, 780 új szőrszál kinövéséhez vezetett. Az összes szőrszál eltávolítása esetén a szőrszálak visszanőttek ugyan, de nem tapasztaltak extra mértékű regenerálódást.

A kutatók kimutatták, hogy a bőr alatti gyulladás szintje finoman igazodik a károsodás mértékéhez. Ez pedig a kémiai jelzések és immunválaszok együttesének hatására szabályozza a regenerálódás mértékét. A kutatók úgy magyarázták a felfedezést, hogy minden egyes szőrszál/hajszál szavazati joggal rendelkezik arra vonatkozóan, mi történjen a következő lépésben, és amikor egy kritikus küszöböt elér a károsodás, ez regenerálódást vált ki. A szakértők ezt az elvet a „határozatképességi szint érzékelésének" nevezték el.

Új év, új frizura? Megmutatjuk, milyen hajviseleteket imádnak a pasikhttp://www.life.hu/trend/20141230-ezek-a-frizurak-a-ferfiak-kedvencei-a-nokon.htmlAz év elején te is a megújulást fontolgatod? Segítünk a frizuraválasztásban. Bemutatjuk neked azokat a hajviseleteket, amelyekért a férfiak egytől egyik odavannak!TrendThinkstockDobó Kata nem hajlandó megválni vörös fürtjeitőlhttp://www.life.hu/trend/20150415-dobo-kata-szineszno-meselt-hajfestesrol-hajapolasrol.htmlKata egyik védjegye kétségkívül a vörös haja, kedvenc fodrásza azonban jó ideje megpróbálja rávenni arra, változtasson egy kicsit a külsején. Ő azonban hajthatatlan – el is árulta, miért.TrendFotó: Zsigmond László/Life.huHajszárító nélkül készül a legszexibb nyári frizurahttp://www.life.hu/trend/20140722-nyari-frizura-hajszaritas-nelkul-igy-keszitheted-el-tippek-a-profitol.htmlTe sem rajongsz azért, hogy a forró nyári napokon - amikor még egy laza sminkeléstől is leizzad az ember - a hajszárítóval is hosszú perceket tölts el? Felejtsd el a nyári hajszárítást, mutatunk egy jobb megoldást!Trend--Az ősz az új fekete? - Egyre többen csináltatnak ősz hajathttp://www.life.hu/trend/20150327-oszre-festik-hajukat-fiatal-lanyok.htmlAhány évszak, annyi furcsa trend. Nagyon gyakran változik a divat, vannak visszatérő elemek, és vannak, amik mindössze egy nyarat élnek meg. Itt a legújabb hóbort: fiatalok ősz hajjal!Trend--Ha hozzámentem a világ legjobb pasijához, többé nem kell hajat mosnom?http://www.life.hu/trend/20150307-adam-levine-25-eves-felesege-behati-prinsloo-igenytelen-csapzott-es-kocos-a-ferje-koncertjan.htmlAhogy arról korábban a Life.hu beszámolt, a világ egyik legszexibb csávója, Adam Levine, és a Victoria's Secret angyalkája, a 25 esztendős Behati Prinsloo egy ideje férj és feleség. Mondhatjuk, hogy ezen már túltettük magunkat, amellett azonban nem tudunk elmenni szó nélkül, hogy miért is jár ez a tény kéz a kézben az igénytelenséggel.Trend--Hajégetéssel a töredezett végek ellen - Katalin hercegnő így csinálja!http://www.life.hu/trend/20150226-hajegetes-modszer-hatasos-a-toredezett-hajvegek-ellen-es-meg-a-hajhossz-is-megmarad.htmlKissé bizarr, de állítólag nagyon hatásos: a velaterapia eljárás során csak a töredezett hajvégek tűnnek el, a hajhossz azonban megmarad.Trend--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.