Minél inkább izzadunk, az „okosparfüm” annál illatosabb

parfüm szépségápolás illat
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Sokkal édesebb lehet a verejtékezés, miután a tudósok szükség esetén ható, testszagot elnyelő parfümöt fejlesztettek ki. Jól hangzik, nem igaz?

Az észak-írországi Queen's Egyetem munkatársainak közleménye szerint az új kence „nedvességgel érintkezve több illatanyagot bocsát ki". A termék vivőanyaga nem más, mint szagtalan ionizált folyadék, tehát tulajdonképpen cseppfolyósított só.

Illusztráció Forrás: Thinkstock

„Az illatanyaggal ellátott ionizált folyadékból akkor szabadul fel az aroma, amikor vízzel érintkezik, így eleve a felhasználó bőrén fejti ki hatását" – tette közzé az intézmény laboratóriuma. A tudományos kozmetikum legnagyobb előnye, hogy a kellemetlen szagokat is elnyeli. „Az ionizált folyadék vonzza a verejték testszagért felelős összetevőit, így utóbbiak elveszítik az erejüket" – magyarázták a szakemberek.

A Queen's Egyetem munkatársai máris együttműködésbe fogtak egy parfümgyártó céggel a gyakorlati hasznosítás kedvéért. Nimal Gunaratne projektvezető szerint ebben az ötletben „rendkívüli kereskedelmi potenciál" rejtőzik, hiszen más tudományos célokra is fel lehet használni, ahol lassúbb hatóanyag-kibocsátásra van szükség. A kísérleti eredmények a Chemical Communications című szakfolyóiratban jelentek meg.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.