divattervező Sonia Rykiel meghalt
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Meghalt 86 éves korában Sonia Rykiel francia divattervező, "a kötés királynője", a "második Coco Chanel" - értesült az AFP a családtól.

Rykiel csütörtök hajnalban hunyt el Párizsban, Parkinson-kór következtében - közölte lánya, Nathalie Rykiel, aki a Sonia Rykiel divatház vezetésében segített anyjának.

Francois Hollande francia államelnök közleményében úttörőnek nevezte a tervezőt, aki lezser öltözékeivel "a mozgás szabadságát adta a nőknek". A Sonia Rykiel divatház párizsi központja egyelőre nem kommentálta a hírt.

Sonia Rykiel AFP

Sonja Rykiel karrierje az 1960-as években kezdődött, először magának kötött kismamaruhát, mert sehol sem talált elég kényelmes darabokat. Első női készruhabutikját 1968-ban nyitotta meg Párizsban. "A lázadás divatja volt ez" - emlékezett vissza egy interjúban az indulás éveire, amikor első pulóvereinek elkészítéséhez kötni is meg kellett tanulnia. Sonia Rykiel megszabadította a nőket polgári öltözködés merev szabályaitól: kidobta a válltömést, a varrásokat kívülre helyezte és elkészítette az első pamut melegítőket.

Ahogy a vállalkozás növekedni kezdett, férfi és gyermekkollekciókat is piacra dobott, majd kiegészítőket és illatszereket is árulni kezdett. A stílus világában a csíkok jelentették a védjegyét.
1990-ben ötemeletes divatüzletet nyitott a francia fővárosban. A családi vállalkozásból mára nemzetközi márkanév lett, szalonjai országok tucatjaiban várják a vásárlókat.
A vörös hajú divattervező számos képzőművészt megihletett: a leghíresebbek közül valók Andy Warhol róla készült portréi, többek között Karl Lagerfeld divattervező, Sara Moon és Helmut Newton fotóművészek örökítették meg arcmását.

Sonia Rykielt a francia Művészeti és Irodalmi Renddel tüntették ki, a Művészeti Akadémia tagja volt, könyveket, meséket is írt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.