Meghalt Franca Sozzani, az olasz Vogue főszerkesztője

Forrás: AFP/2014 Getty Images/Dimitrios Kambouris -
halál Vogue főszerkesztő Franca Sozzani olasz Vogue
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
66 éves korában elhunyt Franca Sozzani, a nemzetközi divatvilág legendás alakja, aki 28 éven át volt az olasz Vogue főszerkesztője - írta az MTI. Sozzani egy éven át tartó rákbetegség után hunyt el csütörtökön Milánóban, januárban lett volna 67 éves.

A legfontosabb olasz divatmagazin, a Vogue élén 1988 óta állt. Az Il Post olasz lap szerint talán nem ismerték annyian a nevét a világon, mint Anna Wintourét, az amerikai Vogue főszerkesztőjét, de Franca Sozzani az olasz divatvilág legmeghatározóbb alakja volt. Wintour így írt róla weboldalán: "Ő volt a legszorgalmasabb ember, akit ismertem, irigylésre méltó, mennyi mindennel volt képes egyszerre foglalkozni".

Marc Jacobs divattervező Instagramján ez olvasható: "Hiányozni fog az a hihetetlen sok ötlet és munka, amivel a divat világát gazdagította".


Világhírű fotósokkal - többek között Bruce Weberrel, Paolo Roversivel és Steven Meisellel - dolgozott együtt annak a magazinnak, melynek úttörő látványvilága nem egyszer provokált vitákat: 2008-ban teljesen fekete-fehér számot adott ki, benne kizárólag fekete bőrű modellekkel, ez volt a The Black Issue. Háromszor kellett újranyomni. Három évvel később plus size számot jelentetett meg. Ő volt az első, aki valóságshow-sztárt tett címlapra, Kim Kardashiant, ezzel két évvel megelőzte az amerikai Vogue-ot.

Franca Sozzani Forrás: AFP/2014 Getty Images/Dimitrios Kambouris


Sozzani döntései akkor váltottak ki a legtöbb ellenérzést, amikor a divat kereskedelmi természete a testképpel és a nemekről szóló kérdésekkel került összetűzésbe: 2005-ben például olyan fotózást szervezett, melyben plasztikai műtéten átesett modellek szerepeltek, 2014-ben, amikor Olaszországban sok szó esett a párkapcsolati erőszakról, egy fotósorozaton késes férfiak elől menekülő nők szerepeltek.

"A divat valójában nem a ruhákról szól, hanem az életről" - vallotta. Ugyan a Sozzani-fél Vogue erőteljes volt és hangos, ő maga szolid külsejéről volt ismert, leginkább az ötvenes években divatos bő szoknyákat viselt fehér blúzzal, kis gyémánt fülbevalóval.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.