Plasztikázás: szükséglet vagy mentális probléma?

Forrás: AFP -
plasztika mentális problémák szükséglet plasztikai sebészet
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Tíz olyan páciens közül, aki arcműtét miatt keres fel plasztikai sebészt, egy biztosan testképzavarral küzd. A baltimore-i Johns Hopkins Egyetem által végzett kutatás szerint a betegség gyakori elfordulása ellenére a plasztikai sebészek csak kevesebb, mint 5%-át ismerik fel ezeknek a betegeknek.

Ezt a típusú mentális zavart diszmorfofóbiának (rövidítve BDD) vagy testdiszmorfiás zavarnak is nevezik. Legfontosabb tünetei: testérzékelési zavar, folyamatos elégedetlenség egyes testrészekkel, azok torznak érzése, rejtegetése, ellenőrizgetése és szorongásos zavarok kialakulása. Közzétett jelentések szerint számos plasztikai sebész úgy véli, hogy a néhai szupersztár,

Michael Jackson, aki számtalan, testét radikálisan átalakító szépészeti műtétnek vetette alá magát, szintén ebben a mentális betegségben szenvedhetett.

Michael Jackson is diszmorfofóbiában szenvedett Forrás: AFP

A kutatók szerint a diszmorfofóbia is egyfajta kényszerbetegség, amelyben a betegeket túlságosan lefoglalják az általuk felnagyított, de valójában apró testi hibák, melyek leggyakrabban az orr, a szem, a bőr és a haj területeit érintik. „Mindannyian tisztában voltunk vele eddig is, hogy rendelésünkön időnként meg-megjelennek ilyen betegségben szenvedő emberek, de arról fogalmunk sem volt, hogy ilyen gyakran" – nyilatkozta dr. Lisa Earnest Ishii, a tanulmány vezetője. Előzetes kutatási eredmények már rávilágítottak arra, hogy

a testdiszmorfiás zavarban szenvedő páciensek körülbelül háromnegyede keres fel plasztikai sebészt konzultációs célból, és 10-ből 6-an alá is vetik magukat szükségtelen beavatkozásoknak.

Gyakran mentális problémák miatt fekszenek kés alá a páciensek Forrás: Thinkstock

A jelen kutatásban a 600 pácienssel kitöltetett kérdőív egyértelműen megmutatta, milyen gyakori a betegség előfordulása a plasztikai sebészeti praxisban. Ishii véleménye szerint érdemes lenne egy általános szűrőmódszert bevezetni a plasztikai sebészeti gyakorlatba, és a mentális problémákkal küzdő pácienseknek pszichiátriai konzultációt kellene javasolni. Véleménye azonban egyelőre megosztó a plasztikai sebészeti társadalomban, sok szakember ugyanis úgy véli, hogy a páciensek rosszul vennék az ilyesfajta konfrontációt, és ahelyett, hogy megfogadnák az orvosi jó tanácsot, csak egy másik sebészeti rendelőt keresnének fel.

A 10 legtorzabb plasztikaőrült, akik soha nem fognak leállni

Eddigi tapasztalataink szerint, aki egyszer belekezd a plasztikázásba, az nem tud leállni. Egyre többet akar változtatni magán, ami néhány esetben olyan elképesztően beteges formát ölt, ami már az emberi test megcsúfolásával egyenlő. Mutatjuk is a 10 talán legfanatikusabb plasztikáztatót, aki valószínűleg soha nem fog leállni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.