menyasszonyi ruha Mária hercegnő Maxima holland királyné esküvői ruha II. Erzsébet brit királynő Zsófia hercegnő Grace Kelly A házasság világnapja Letizia Ortiz Katalin hercegné Mette-Marit norvég hercegnő Diana hercegnő
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Diana ruhájában minden jelen volt, ami a 80-as évekre jellemző. Katalin hercegné ruháját Grace Kelly esküvői ruhája inspirálta, amit az egyik nagy stúdió ajándékozott neki. A házasság világnapján megnéztük, hogy milyen különleges ruhákban mondták ki az igent a királyi család tagjai.

II. Erzsébet királynő

II. Erzsébet még hercegnőként mondta ki az igent Fülöp hercegnek. A szertartásra egy hűvös novemberi napon került sor 1947-ben. Az ifjú hercegnő ruháját Sir Norman Bishop Hartnell tervezte. A menyasszonyi ruhához több mint tízezer kristályt és gyöngyöt használtak fel, az uszály pedig megközelítőleg négyméteres volt.

II. Erzsébet és Fülöp herceg esküvője 1947-ben Forrás: Northfoto

Mivel az esküvő alig két évvel a II. világháború után, egy igencsak megtört gazdasági időszakban volt, így VI. György király lánya, a jegyrendszerben felhasználható kuponokat kért, hogy beszerezhesse a ruhájához szükséges, lágy szatén anyagot.

II. Erzsébet a saját esküvői ruhája előtt. Forrás: Getty Images

Grace Kelly

Az amerikai Oscar-díjas színésznő, Grace Kelly 1956-ban mondta ki az igent Rainier hercegnek. Kelly ruháját az MGM stúdió jelmeztervezője, Helen Rose álmodta meg. Alig hat hét alatt készült el, és közel 40 varrónő dolgozott rajta.

Grace Kelly és Rainer monacói herceg Forrás: Northfoto

Elkészítéséhez 25 méter selyemtaftot, 300 méter antik (125 éves) Valenciennes-csipkét, gyöngyöket és tüllt használtak fel. Bár a hercegi pár nem szűkölködött, nem kellett kifizetniük a menyasszonyi ruhát, mivel az a stúdió búcsúajándéka volt a színésznőnek.

Grace Kelly esküvői ruhája hátulról. Forrás: Getty Images

Diana hercegnő

A néhai Diana hercegnő esküvői ruhája, mindentekintetben felvonultatta a 80-as évek divatját. Vilmos és Harry édesanyjának ruháját, David és Elizabeth Emanuel tervezte, és - Diana kérésének eleget téve - a leghosszabb uszály tartozott hozzá, amely majd nyolcméteres volt. A hercegnő nem ragaszkodott a hagyományos fehér árnyalathoz, helyette krémszínű selyemtaftot használtak fel a ruha elkészítéséhez.

A különlegesen hosszú fátyol, összegyűrődött a kocsiban, így a koszorúslányok próbálták menteni a helyzetet. Forrás: Getty Images

Ujjai szélesek, puffosak és fodrosak voltak. A szoknyarészhez pedig olyan antik csipkét használtak fel, amely még I. Mária királynő egyik ruháját díszítette. Természetesen a gyöngyök itt sem hiányozhattak, tízezer darabot varrtak fel rá, melyet a Diana ruháit bemutató kiállítás keretén belül, bárki megtekinthet.

Diana és Károly esküvője 1983-ban Forrás: Getty Images

Ránija jordán királyné

Ránija 22 évesen, 1993-ban mondta ki az igent Jordánia trónörökösének. Esküvői ruhája, melyet Bruce Oldfield tervezett, a mesék világát idézete. A kreációt arannyal futtatták be, és annyi anyagot használtak fel az elkészítéséhez, hogy az ifjú hercegnőnek komoly gondot okozott ki- és beszállni a kocsiba.

II. Abdullah jordán király és felesége. Forrás: Northfoto

Mette-Marit koronahercegné

2001-ben vette feleségül a norvég trónörökös, a korábban pincérnőként dolgozó, szingli anyukát, Metta-Maritot. A menyasszony az esküvőre egy letisztult szabású ruhát választott, mely selyemből és tüllből készült. A tervezője Ove Harder Finseth volt. A Mette-Marit által viselt antik tiara, a norvég király és királyné ajándéka volt a menyüknek.

Haakon norvég koronaherceg és Mette-Marit esküvője Forrás: Getty Images

Maxima királyné

A holland Vilmos király csak trónörökös volt, amikor 2002-ben feleségül vette az argentin Maxima Zorreguitát. A menyasszony egy elefántcsontszínű, hosszú ujjú, selyem Valentino ruhában mondta ki az igent, melyhez gyémánt tiarát és csipke fátylat viselt. Maxima csokra fehér rózsákból és gardéniákból állt.

Vilmos Sándor holland királynak és Maxima királynénak három lánya van. Forrás: Getty Images

Letizia királyné

A jelenlegi spanyol királyné, Letizia újságíróként dolgozott, amikor a spanyol trón várományosa megkérte a kezét. A 2004-ben tartott esküvőre Manuel Pertegaz divattervező álmodta meg a menyasszonyi ruhát, mely a hagyományos és a modern elemeket ötvözte.

Manuel Pertegaz tervezte a ruhát Forrás: Getty Images

A gyémánt és platina diadémot még Fülöp édesanyja, Zsófia viselte a saját esküvőjén.

Az ara korábban újságíró volt. Forrás: Getty Images

Katalin hercegné

Természetesen nem lehet kihagyni a felsorolásból Katalin hercegné 2011-es esküvői ruháját, melyet Grace Kelly '56-os viselete inspirált. A ruhát az Alexander McQueen divatszalonból rendelte meg, és Sarah Burton tervezte.

Vilmos kétszer csókolta meg feleségét az erkélyen. Forrás: Getty Images

A viktoriánus stílust idéző, V-nyakkivágású ruhához 3 méteres uszály és selyemtüllből készült fátyol tartozott. Bár a királyi család soha nem árulta el, hogy mennyibe is került a ruha, amerikai lapok találgatása szerint, az ára megközelítette a 400.000 dollárt.

Kate Middleton és Pippa Middleton Forrás: Getty Images

Zsófia hercegné

A svéd király egyetlen fia, Károly Fülöp herceg 2015-ben vezette oltár elé szerelmét, Zsófiát, akinek ruháját a svéd Ida Sjöstedt tervezte. Selymet, organzát és csipkét is felhasználtak a menyasszonyi ruhához, melyhez gyémánt és smaragd diadémot viselt az ara. Ezt Károly Gusztáv király és Szilvia királynő ajándékozta neki az esküvő előtt.

Károly Fülöpnek és Zsófiának már két gyermeke van. Forrás: Getty Images

Mária királyi hercegnő

A dán trónörökös Frigyes herceg, 2004-ben vette feleségül választottját, Máriát. Az elefántcsontszínű, szatén ruhát Uffe Frank tervezte. Míg a fátyolt a svéd Margit koronahercegnő viselte még 1905-ben.

Frigyes dán koronaherceg és felesége, Mária hercegné Forrás: Getty Images

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.