Erre figyelj, ha ekcémás a bőröd

Forrás: Shutterstock -
ekcéma ekcéma2018 bőrápolás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az ekcémás bőr kezelése nem egy egyszeri dolog, valójában tartós odafigyelést igényel, hiszen gyógyítani nem lehet, csak tünetmentessé tenni. Ennek érdekében jó, ha betartasz néhány alapszabályt.

A vörös, viszkető, sokszor gennyedző hámsérüléssel, hólyagokkal járó ekcéma a leggyakoribb bőrbetegség. Ennek is két fajtája érinti a legtöbb embert: általában genetikai hajlam, vagy valamilyen allergén okozza. Utóbbi esetben természetesen utána kell járni, hogy milyen élelmiszer vagy vegyszer okozhatja a bajt, de poratkára, pollenre és állatszőrre is lehet gyanakodni. Ha sikerült felderíteni, akkor amennyiben lehetséges, kerülni kell az allergént.

Az ekcéma folyamatos törődést igényel, főleg azoknak kell fokozottabban odafigyelni, akik alkatilag hajlamosak a bőrgyulladásra. A bőrt nyugalmi állapotában is jól kell ápolni ahhoz, hogy ne lobbanjon be az ekcéma.

Az ekcéma rengeteg kellemetlen tünettel jár, ezért érdemes odafigyelni a bőrápolásra és az étkezésre is Forrás: Shutterstock
  • Hétköznapi tevékenységek

Nem is gondolnánk, hogy olyan hétköznapi tevékenységek, mint a takarítás vagy a mosogatás, árthatnak a bőrnek. A tisztítószerek és mosogatószerek közül feltétlenül válaszd a bőrkímélő fajtát. Ha vegyszerrel kell dolgoznod, feltétlenül használj védőkesztyűt. A gumikesztyű gyakori viselése azonban szintén nem tesz jót az ekcémás bőrnek, így ne viseld egyszerre túl sok ideig, vagy vegyél alá egy vékony pamut cérnakesztyűt.

  • Tisztálkodás

A hosszú forró fürdő az ekcémás bőr egyik legnagyobb ellensége. Sem a forróság, sem a szárító hatású víz nem tesz jót neki. Így tehát kerülnöd kell a kádban lubickolást, helyette inkább tusolj. Ugyanennyire fontos az is, hogy milyen termékeket használsz a fürdés közben. A hagyományos tusfürdők helyett válassz natúr szappanokat, amelyek egyrészt mentesek a tusfürdőkben megtalálható adalékanyagoktól, másrészt pedig kifejezetten ápoló, hidratáló tulajdonságú termékeket is találhatsz közöttük. Az arc tisztítására is nyugodtan használd ezeket a natúrszappanokat, és kerüld az alkoholtartalmú, szárító tulajdonságú arclemosókat. Fürdés után mindig hidratálj, hogy bőröd visszanyerje természetes védőrétegét.

A fürdés helyett zuhanyozz! Forrás: Shutterstock
  • Bőrápolás

Az ekcémára hajlamos bőrt mindig megfelelően hidratálni kell. A száraz bőr elveszíti természetes védőrétegét, így a fertőzések esélye megnő. Amennyiben éppen ekcémás a bőröd, akkor mindenképpen kezeld a megfelelő készítménnyel. Ellenkező esetben a hidratálásra helyezd a hangsúlyt, amihez speciális, érzékeny és száraz bőrre való hidratálót válassz.

A nők esetében még komplexebb dolog a bőrápolás, hiszen ők többféle kozmetikumot is használnak. Ebben az esetben érdemes a jó minőségű natúr kozmetikumok felé kacsintgatni, amelyek bőrbarát és természetes összetevőket tartalmaznak. Mivel az ekcémás bőr kifejezetten érzékeny, érdemes a kozmetikumok használata előtt bőrpróbát végezni. Az új termékből a fül mögé vigyünk fel egy keveset, és ha 48 órán belül nem jelentkezik érzékenység, vagy bőrpír, akkor használhatjuk a terméket.

Érzékeny és ekcémás bőrödre natúr kozmetikumokat használj! Forrás: Shutterstock
  • Vitaminok

A vitaminokban gazdag étrend segíti a tested megfelelő, egészséges működését. Ekcémásként különösen érdemes olyan ételeket fogyasztani, amiben a bőr egészségét támogató vitaminok vannak. Ilyen a D- és főleg az E-vitamin, ami nemcsak a bőr öregedését lassítja, de hidratáltságát, rugalmasságát is fokozza. D-vitaminért fogyassz tojást és halakat, E-vitaminért pedig magvakat, csírákat, májat, növényi olajokat és zöld növényeket.

Sztárok, akik összeöltöztek: kinek áll jobban ugyanaz a ruha? http://www.life.hu/trend/20180207-ugyanabban-a-ruhaban-jelentek-meg-a-szinesznok-a-voros-szonyegen.htmlAz elmúlt évből válogattunk össze nagy vörös szőnyeges összeöltözéseket. Szavazzátok meg, hogy kinek áll jobban ugyanaz a ruha! Trend--Sminktrendek tavaszra a párizsi haute couture divathétrőlhttp://www.life.hu/trend/20180129-sminktrendek-a-2018as-tavaszi-haute-coutire-divathetrol.htmlVolt látnivaló bőven a tavaszi haute couture bemutatón: a legizgalmasabb és leglátványosabb kreációk vonultak fel úgy, ahogy a tervezők megálmodták, kompromisszumok nélkül. Káprázatos anyag- és színválaszték, pazar kiegészítők és fantasztikus sminkek uralták a bemutatókat. TrendOrigoMinden, amit a korpásodásról tudni kellhttp://www.life.hu/trend/20180201-a-haj-korpasodas-es-annak-kezelese.htmlElkapni egy rosszalló tekintetet, ahogy valaki a korpát nézi a vállunkon, talán az egyik legkínosabb dolog, ami egy nővel, de akár egy férfival is történhet. A korpásodás első jelére a legtöbben elkezdenek gyakrabban hajat mosni, ami csak fokozza a bajt, így elindul az ördögi kör: még több korpa, még több hajmosás. Lafferton Annamária fodrász szerint pedig a probléma az esetek nagy részében egy kis odafigyeléssel könnyen kezelhető. Trend--A Grammy-gála legrosszabbul öltözött sztárjaihttp://www.life.hu/trend/20180129-a-grammy-gala-legrosszabbul-oltozott-sztarjai-2018ban.htmlMÍg a legjobbak között egyértelműen Lady Gaga vitte a prímet, a legrosszabbul öltözöttek mezejében szorosabb volt a verseny. Nem véletlen, hiszen idén, a 60. Grammy-díjátadón sokkal többen okoztak csalódást, mint gondoltuk volna. Ők következnek! Trend--Ki a legstílusosabb Oscar-jelölt színésznő? Szavazz!http://www.life.hu/trend/20180124-az-oscar-jelolt-legjobb-noi-foszereplok-stilusa.htmlTegnap végre kihirdették az Oscar-díj várományosait, és habár számunkra a legjobb hír természetesen a Testről és lélekről jelölése volt, ezúttal a legjobb női főszereplő kategóriában indulók stílusát vesszük górcső alá. Szavazd meg, kinek jár a divat-Oscar! Trend--Ki a legstílusosabb Oscar-jelölt színész? Szavazz!http://www.life.hu/trend/20180125-a-2018as-oscar-jelolt-ferfiak-stilusa-a-voros-szonyegen.htmlKedden végre kihirdették az Oscar-díj várományosait, és habár számunkra a legjobb hír természetesen a Testről és lélekről jelölése volt, ezúttal a legjobb férfi főszereplő kategóriában indulók stílusát vesszük górcső alá. Szavazd meg, kinek jár a divat-Oscar! TrendOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.