fashion week trükk szépségápolás smink
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Amikor a reggeli indulás előtt az arcunkon feldobott festékkel elégedetten szemléljük magunkat a tükörben, jó lenne biztosnak lennünk abban, hogy ugyanígy fogunk kinézni késő este is. Vagy egész éjszaka, egy buli után. Adjuk meg ennek az esélyét! Bevetünk minden olyan trükköt, amit egy ügyes sminkes alkalmaz.

1. lépés: a csodálatos arcbőr

Mielőtt a tartós sminkről beszélnénk, nem elég hangsúlyozni, mennyire fontos a bőrápolás. Rengeteget tehetünk azért, hogy bőrünket a megfelelő kondícióban tartsuk már csak azzal is, ha egészséges, vitamindús ételeket fogyasztunk, sok vizet iszunk, és az anyagi lehetőségeinkhez képest minőségi termékeket, krémeket használunk.

A sminkmesterek szájából gyakran elhangzik az a mondat, hogy a tökéletes smink a gyönyörű bőrrel kezdődik.

Ezt napi szintű alapos tisztítással, bőrhidratálással, és heti 1-2 alkalommal felvitt pakolásokkal, maszkok használatával lehet elérni. Amit nem győznek elégszer elmondani, hogy este a sminket maradéktalanul el kell távolítani akár arclemosó krémekkel, gélekkel, arctisztító kendőkkel, micellás vízzel.

A gyönyörű arcbőr eléréséhez minden este maradéktalanul el kell távolítani a sminket Forrás: Thinkstock

Life.hu tipp

Nyáron figyeljünk arra, hogy olyan krémet válasszunk, amely magas faktorszámú védelmet nyújt az arcbőrnek. Érdemes megnézni a dobozon feltüntetett SPF értéket, amely ha az 20-et eléri, már megbízható védelmet nyújt a leégés és a pigmentfoltok kialakulása ellen.

2. lépés: a tökéletesen sima felület

Ahhoz, hogy a smink tökéletes legyen, primerrel kell előkészíteni az alapozást, melyet a hidratáló krém fölé, de az alapozó alá kell felvinni kézzel vagy ecsettel. Így nem csak egyenletes lesz a bőr felszíne, de feltölti a pórusokat, hidratálja a bőrt, tartóssá teszi a sminket, és az erre felvitt alapozó nem fog „beülni” a ráncokba. Olyan lesz az arc, mint egy tiszta vászon, amire jöhet a festék. A szemhéjakra is nyugodtan felvihetjük a primert, mert egy kicsit árnyékolja a szemhéjat és tartós alapot ad a szemfestéknek, ami így egész nap sem fényleni, sem redőződni nem fog.

3. lépés: minőségi sminkecset és szivacs

Az egyik legfontosabb kelléke a tartós smink elérésének a megfelelő minőségű ecsetek kiválasztása, amikkel kiválóan lehet az arcot árnyékolni, és a szemhéjat festeni. A folyékony állagú alapozókat sminkszivacsokkal lehet legalaposabban a bőrbe dolgozni. Fontos, hogy tartós, jól fedő alapozót válasszunk, a bőrszínhez legközelebb eső árnyalatban.

A tartós smink eléréséhez nagyon fontos a megfelelő minőségű ecsetek kiválasztása Forrás: Shutterstock

Life.hu tipp

Figyelembe kell venni a nyak bőrének színét is, enélkül az arcunk és nyakunk közötti, több árnyalatnyi kontraszt zavaróan hatna.

4. lépés: tartósat mindenből

Nem csak tartós szerkezetű alapozók léteznek, szerencsére a drogériákban kaphatók hosszantartó, folyékony állagú szemhéjkrémek is. Aki a sima, por állagú szemhéjpúdereket kedveli, a primerre felrakva tartósabbá teszi.

A szem hangsúlyozására érdemes vízálló szemceruzákat, spirálokat vásárolni.

A tartós kivitelezésű rúzsok közt is több fajta létezik. Vannak vízbázisúak, amelyek szinte beleolvadnak az ajkakba, könnyed, krémes állagúak, amelyek lágy, selymes fedést adnak, mintha semmit nem viselnénk.

Life.hu tipp

Akinek hagyományos rúzsa van vagy szerezzen be egyet, vagy használjon ajakbázis krémet, és arra vigye fel a rúzst, amitől egész este ragyogni fog az ajka.

5. lépés: elő a púderekkel

Hogy ne legyen fényes az arcunk a nagy nyári melegben, az alapozóra vigyünk fel kő vagy porpúdert. Ez egész nap frissen tartja az alapozót, megszünteti tapadósságát, selymesíti, és ami nyáron kiváltképp fontos: mattítja az arcbőrt. A porpúdert szárazabb bőrre ajánljuk, míg a zsírosabbra kőpúdert érdemes felvinni. Akinek zsíros a bőre, az szerencsés abból a szempontból, hogy később alakulnak ki nála a szarkalábak, ráncok, viszont hamarabb fénylik az arca.

Az alapozóra felvitt kő vagy porpúder egész nap frissen tartja és mattítja az arcbőrt Forrás: Shutterstock

6. lépés: fixálás

A sminkfixáló spray-k hatása bizonyított: a smink valóban egész nap vagy egész éjszakán át szépen fent marad az arcon. Az elkészült sminkre 20-30 centire eltartva az arctól, csukott szemmel kell rápermetezni. Pár perc után megszárad, és már lehet is indulni. Legtöbbször ott vétünk hibát, hogy szinte észre sem vesszük, de az ujjainkkal gyakran megérintjük az arcunkat, ezzel a fellazítjuk és elmaszatoljuk a gyönyörű sminket. Kezeket el, inkább fel, és kezdődhet a buli!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.