Mit árul el rólunk a ruhánk? Az öltözködés pszichológiája - interjú

Forrás: Shutterstock -
fashion week Faragó Melinda pszichológus öltözködés pszichológia
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Nem csak az alkalomnak és a hangulatunknak megfelelően öltözködünk. Faragó Melinda pszichológus szerint öltözetünk a személyiségünk egyik kifejezőeszköze. Ahogy megjelenünk, rengeteg információt közvetítünk magunkról a külvilág felé. Mutasd hát a ruhád, és megmondjuk, ki vagy!

Mi nők, ha munkába, randira, bármilyen meghívásra indulunk, hosszabb-rövidebb tépelődés után gyakran a hangulatunknak megfelelően választunk ruhát. Egy pszichológus vagy egy jó emberismerttel rendelkező illető számára mi deríthető még ki rólunk pusztán az által, ahogy felöltözünk?

Kétségtelen, hogy a ruha színei utalhatnak arra, hogy ki milyen hangulatban van, de ennél jóval többet is megtudhatunk a másik személyiségéről. Az öltözet az illető karakterét is tükrözi. Ezen felül információt kaphatunk arról is, hogy milyen önbizalommal bír azáltal, hogy tudja-e viselni azokat a ruhákat, amiket felvesz. Arra is ráérezhetünk, hogy milyen lelkiállapotban van. Harmóniában van-e vagy sem azzal a viselettel, amit éppen felvett.

Az ember bárhol jár, bármit tesz, az öltözködése mindig tükröz valamit.

Az öltözet az illető karakterét is tükrözi Forrás: Shutterstock

A nők vagy a férfiak személyiségébe láthatunk bele jobban a megjelenésük alapján?

Mindkettő esetében, de a nőknél minden hatványozottabban érzékelhető. A férfiaknál is lehet persze különböző dolgokra asszociálni, csak hogy példát mondjak:

ha az illető úrnak még a zoknija is harmonizál az ingével, és olyan, mintha skatulyából húzták volna elő, akkor valószínűleg nemcsak a ruhája szabálykövető, túl merev, hanem a személyisége is.

Aki mindig túl lazán öltözködik, nem érdekli az etikett sem, arról feltételezhető, hogy nem aggódja túl a dolgokat, magasról tesz a világra.

Ha a nőknek ennyire beszédes a ruhaviselete, és valaki éppen randevúra indul, vagy ismerkedni szeretne, akkor gondolja át alaposan, hogy az öltözéke által mit akar üzenni a másik nemnek?

Úgy van, hiszen a hölgyek esetében az öltözködés azt is sugallja, mit várnak a partnerüktől, és ők hogyan érzik magukat a bőrükben. Aki tudja hol a határ, és annyit mutat meg magából, ami még ízléses, az nagyon vonzó tud lenni egy férfi számára. Aki átlépi ezt a határt, és túlzásokba esik a feltűnő öltözékével, annak az az üzenete, hogy görcsösen el akar érni valamit a másik nemnél, ami persze egyfajta kétségbeesésre is utalhat.

Sok nő éppen ellenkezőleg, bő ruhákban, kissé rejtőzködően öltözködik. Ez mire enged következtetni?

Náluk az az üzenet jöhet le, hogy nem fogadták el a saját testüket, azokat az idomaikat, amikkel hatni tudnának a környezetükre. Tudatosan vagy tudat alatt elutasító üzeneteket sugároznak a férfiak felé, kerülik a flörtölést, elzárkóznak a kezdeményezéseiktől, ami nem jelenti azt, hogy ezek a hölgyek nem szeretnének párkapcsolatot. Nagyon is vágyhatnak rá, csak nem hiszik el magukról, hogy ők is lehetnek kívánatosak, vagy egyszerűen nem mernek vonzóak lenni.

A bő ruhákba öltözött nőknél az az üzenet jöhet le, hogy nem fogadták el a saját testüket Forrás: Shutterstock

Milyen lelki tényezőkre utalhat, ha valaki gyakran hord feltűnően színes, neon vagy éppen szemet bántóan nagymintás ruhát?

Ha csak arról van szó, hogy színesen öltözködik, akkor ő olyan személyiség, aki szereti, ha észreveszik, szeret kitűnni a tömegből.

Emiatt túlságosan fontos számára, hogy a középpontban legyen. A túl színes viselet pedig harsánnyá válik, ami nemcsak a külsejére nézve, de valószínűleg a személységében is riasztó lehet a partnere számára.

Mire vall, ha valaki éppen ellenkezőleg, a szürke 50 árnyalatába öltözik, vagy szinte csak sötét, esetleg kizárólag fekete ruhát visel?

Aki gyakran szürke kisegérnek öltözik, önértékelési problémákkal küzdhet. Ha valaki csak sötét vagy fekete ruhát hord, ott depresszív hajlam, szomorúság, negatív hangulat, önelfogadási probléma is meghúzódhat a háttérben. De az is lehet, hogy csak teltebb alkat, aki szeretné komfortosabban érezni magát egy optikailag kisebbnek láttató ruhában.

Aki gyakran szürke kisegérnek öltözik, önértékelési problémákkal küzdhet Forrás: Shutterstock

Sokan nem a koruknak megfelelően öltözködnek. Miért?

Ha az illető hölgy a koránál sokkal fiatalosabban öltözik, az egyértelműen azt jelzi, hogy nem tudja elfogadni a korosodását, fél az öregedéstől. Aki megjelenésében koravén, annak általában a személyiségén is érezhető, hogy túlzottan komoly, nem meri élvezni, megélni az életét, és a konzervativizmusával magát is blokkolja.

Hogyan lehetünk trendik és magabiztosak egyszerre?

Fontos, hogy mindig az alkalomnak megfelelően öltözködjünk. Tudjunk kiskosztümöt is viselni egy tárgyaláson, és farmer-pólóban is jól érezzük magunkat egy buliban. Mindenki merjen az alkalomnak, és a hangulatának megfelelően felöltözni.

Akinek sokrétű a személyisége, az többféle stílust is kipróbálhat, de mindig figyeljen arra, hogy a választott stílus harmóniában legyen azzal, aki valójában ő.

Aki az aktuális divattrendek szerint próbál öltözködni de csak majmolja a környezetét, annál úgyis észrevehető lesz a disszonancia. A legfontosabb, hogy személyiségünkkel harmóniában lévő darabokat hordjunk, és azt mindig kellő magabiztossággal tegyük!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.