5 hiba, amit hajmosás közben sokan elkövetnek

Forrás: Shutterstock -
sampon víz hajmosás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A hajmosás: a napi rutin része, mégis könnyű "rosszul csinálni". Elmondjuk, mik a leggyakoribb hibák, és hogyan érdemes ápolni tincseinket. 

1. hiba: a sampon a legfontosabb része a hajmosásnak

Megveheted a piacon kapható legdrágább sampont is, az nem ér semmit, ha nem használod helyesen. A fejbőr és a haj gondos átmasszírozása és az öblítés legalább olyan fontos, mint maga a sampon. A fejbőrt soha ne körömmel dörzsöld, használd a puha ujjbegyeket. A masszírozás fontos, mert eközben ledörzsölöd a fejbőrről a verejték- és faggyúmirigyek váladékát, a balzsam, a hajformázók maradványait is, így a fejbőröd tiszta és egészséges lesz.

2. hiba: a házi samponok mindig jobbak

Természetesen léteznek olyan házi samponok, amelyek nagyon jó hatással vannak a fejbőrre és a hajra, de nem mindegyik recept tartozik ide. Azok, amelyekben például citrom van, kifejezetten irritálhatják a fejbőrt és a hajszálak gyökereit, a menta és a mentol pedig allergiás reakciókat is okozhatnak.

Forrás: Shutterstock

3. hiba: sok hajhoz sok sampon kell

Sokan jóval több sampont használnak annál, mint amennyire valóban szükség lenne, mert szeretik, ha jó sok hab képződik hajmosás közben. Pedig a hab tulajdonképpen ahhoz kell, hogy segítse a sampont "dolgozni" a hajszálakon és a fejbőrön, de ha túl sok képződik belőle, az megakadályozza, hogy a sampon kifejtse a hatását. Mivel a hajmosásnál csak a fejbőrödet kell igazán megmosni és a fejről lecsurgó sampon pont elég ahhoz, hogy lemossa a hajszálakról is a szennyeződést, sok hajhoz tulajdonképpen ugyanannyi sampon kell, mint kevéshez.

4. hiba: a különleges adalék mindig hatásosabb

Léteznek olyan samponok, amelyek különleges adalékokat tartalmaznak, mint például olívaolaj vagy kaviár. Ahhoz, hogy ezek a termékek valóban különbözzenek "közönséges" társaiktól, 1-3 százaléknyi különleges hozzávalónak jelen kell lennie bennük. Ez viszont azt eredményezheti, hogy a hajad egyszerűen telítődik 4-5 hajmosás után az extra hozzávalóktól.

Ugyanez a helyzet a 2in1 samponokkal is - főleg, ha azokat nap mint nap használod. Ilyenkor a sampon nem tudja véghezvinni azt, amire hivatott, nevezetesen, hogy lemossa a balzsamot a hajról, hiszen egyszerre hatnak. Érdemes tehát a gyakori hajmosáshoz kizárólag sampont használni.

5. hiba: haj egy idő után hozzászokik a samponhoz és váltani kell

Ha azt vetted észre, hogy a samponod egyszerűen "nem működik jól", mert "hozzászokott a hajad", akkor sem kell azonnal a kukába dobnod a flakont. A hajad állaga, textúrája, tapintása az évszakokkal, az életmódoddal együtt változik - és ennek nem biztos, hogy sok köze van ahhoz, hogy mivel mosol hajat.

Az is lehet, hogy a rossz hajmosási technikád miatt rárakódott egy réteg sampon a fejbőrödre. Érdemes először az életmódod, a táplálkozásod és a hajmosási technikát ellenőrizni, és csak utána leváltani azt a sampont, amelytől megváltozhatott a hajad.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.