Minden idők legszebb szemöldökű szépségideáljai az 1930-as évektől napjainkig

fashion week szemöldök
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A szépség és a divatosság fogalma mindig formálódik az idők folyamán, és ez az átalakulás a szemöldökdivatra hatványozottan igaz. A ceruzavékonyságútól a vastag, drámain keresztül az ívelt, szexi változatig, minden forma reflektorfénybe került, elfelejtődött, és egy-egy fazon, újra divatba jött. A korszakokat meghatározó hírességeken keresztül megmutatjuk, mikor, melyik fazonú szemöldökviselet hozta lázba a férfiakat, és a nőket, akik igyekeztek lépést tartani az aktuális ikonokkal.

1930-as évek: vékony és erőteljesen ívelt

Ebben a dekádban a hölgyek nagyon vékony, és szinte zavarba ejtően íves szemöldököt viseltek. Ez annak volt köszönhető, hogy a szemceruzák végre kaphatók lettek az üzletekben, és anyagilag is elérhetővé váltak. Akkor minden nő, szegény és gazdag egyaránt teljesen kiszedte vagy leborotválta a szemöldökét, és ceruzával újrarajzolta. A korszak egyik híres nőideálja Greta Garbo volt, akinek vékony, szinte félkörívet leíró szemöldöke kissé csodálkozó tekintetet, drámai és elegáns megjelenést kölcsönzött viselőjének, amit akkortájt a férfiak nagyon izgalmasnak találtak.

Greta Garbo Forrás: AFP/Stf

1940-es évek: drámaian hatásos

Egy évtized alatt óriási fordulatot vett a divat, ami nem csoda, hiszen szomorú időszak köszöntött be a történelemben. Zajlott a II. világháború, nem volt idő a tükör előtt pipiskedni, ráadásul a hölgyek híján voltak a kozmetikai cikkeknek is. Amikor csak tudtak, vastag, hosszan futó, tömör szemöldököket festettek maguknak. Ez tartós és praktikus is volt egyben. Nemcsak a szélessége, de a szemöldökök színe is változott: mély, sötét árnyalatot kapott, ami a természetes, sőt, maszkulin hatásra törekedett. Akkoriban Greta Garbo volt az egyik szexideál, aki pontosan ezt a megjelenést hozta.

Greta Garbo Forrás: AFP

1950-es évek: rövid és szexi

Míg a háborús időszakban a hölgyek a megjelenésükben az erőt és a kitartást igyekeztek kifejezni, a béke beköszöntével mindenki próbált visszatérni a normális életébe és szerepeibe. A nők, a kemény fizikai munkák után, újra a tradicionális szerepeikben találták magukat. Ennek egyik, rögtön látható jele volt, hogy örömmel használták az újra beszerezhetővé vált sminktermékeket, ezért szinte minden nap kifestették magukat. Ekkor kezdtek macskaszemet húzni, pasztell szemfestéket használni, rúzzsal kerekíteni az ajkukat. Az új történelmi korszak új szemöldökdivatot teremtett. Minden idők egyik legnagyobb nőideálja, Marilyn Monroe az ötvenes években az akkori trendnek megfelelően rövid, közepesen vastag, és finoman ívelt szemöldököt viselt. A hölgyek ebben is mind őt utánozták. Akkoriban jött szokásba az is, hogy a szemöldöküket a hajuk színénél 1-2 árnyalattal világosabbra festették.

Marilyn Monroe Forrás: AFP

1960-as évek: hangsúlytalan és keskeny

Ez az évtized igazán a nőknek kedvezett. Sokféle sminktermék került a piacra, ami végre engedte, hogy a nők megmutassák a saját stílusukat, kifejezhessék önmagukat. Nem akartak már pasztellszínű sminkben finomkodni, ahogy azt az édesanyjukon látták. Eleven színekre, látványos sminkekre, és hosszú, hangsúlyos pillákra vágytak. Színes szemhéjfestékeket használtak, igyekeztek minél hosszabb és sötétebb pillát festeni maguknak, és pontosan emiatt a szemöldök hangsúlyozása kissé háttérbe szorult. Erre az időszakra leginkább a vékony, kerek ívű változat volt jellemző, ahogy a hatvanas évek egyik legismertebb modellje, Twiggy is hordta.

Twiggy Minden Forrás: Getty Images/Justin De Villeneuve

1970-es évek: íves és vastagabb

A csillogás, a bulizás, a diszkóláz időszaka ismét átformálta a szemöldökdivatot. Akkortájt a hosszan lefelé ívelő forma volt a nyerő, és divatba jött, hogy az orrnyereg mellett kissé szélesítették a formáját, amitől metszőbbé vált a tekintet. Sok nő olyan szemöldökre vágyott, amilyen Donna Summernek volt. A korszak egyik kiemelkedő sztárjaként a megjelenése, öltözete ragyogó és csillogó volt, ami tükrözte a hetvenes évek fílingjét. Hódító útjára kelt a töménytelen hajlakk és zselé, úgyhogy még a szemöldökökre is jutott belőlük.

Donna Summer Forrás: Getty Images/Michael Putland

1980-as évek: természetes, erőteljes

Ebben a korszakban a divatot tekintve minden akkor volt menő, ha az nagy és látványos volt, legyen az a fülbevaló, válltömés, vagy éppen a szemöldök. Amikor 1980-ban az amerikai mozikban bemutatták a Kék lagúna című filmet, a legtöbb fiatal fiú Brooke Shieldsbe volt szerelmes. Ő hozta divatba a természetes, vastag, tömött szemöldökfazont, és egy világ követte őt ebben. A meredeken ívelt fazon ekkorra eltűnt, helyette a határozott, enyhén íves forma lett a nyerő. Az igazán vastag, természetes szemöldök egy egész évtizedig tartotta magát.

Brooke Shields Forrás: Getty Images/Kypros

1990-es évek: szuper vékony

Sötét korszak köszöntött be a szemöldökdivatba: előkerültek a csipeszek, a gyanta és kíméletlenül kitépkedték velük a szálakat. Ez az irányzat a nyolcvanas évekhez képest 180 fokos fordulatot hozott. A girlpower életérzés hatására a nők önbizalma hatalmasra nőtt, ezzel szemben a szemöldökök egészen kicsik, vékonyak lettek. Ahogy a nők a harmincas években csipesszel eltüntették a saját, eredeti szemöldöküket, az ezredforduló hölgyei sokszor gyantával estek neki, majd szemceruzával vékony vonalat rajzoltak, új ívet festettek. A Spice Girls-lányok közül a vékonyítást a legbátrabban Ginger Spice, azaz Geri Halliwell, a később legsikeresebb szólókarriert befutó tag vállalta be.

Geri Halliwell Forrás: Getty Images/Tim Roney

2000: újra szexi

Minden a szexualitás körül forgott a divatban. Csípőfarmer, magas sarkú cipők, mély dekoltázs. A nők soha nem voltak olyan merészek, mint ekkor. Mindenki a sztárokat másolta, leste szépségtrükkjeiket. És közülük is ki volt a legnagyobb ikon? Természetesen Angelina Jolie, és az ő rövid, gyönyörűen ívelt, szexi szemöldöke, ami megidézte Marilynét az ötvenes évekből, csak újragondolt verzióban, kicsit erőteljesebben festve.

Angelina Jolie Forrás: AFP/2003 Getty Images/Frederick M. Brown

Ilyen szemöldököt viseltek a sztárok 20 évvel ezelőtt

Ha kíváncsi vagy, hogy festett Angelia Jolie vagy éppen Gwen Stefani, kattints IDE.

2021: hangsúlyos és íves

A szelfik világát éljük, ahol mindig hozni kell a tökéletes külsőt. Mindegy, hogy a most oly népszerű Kim Kardashiant, Jessica Albát vagy Lily Collinst említjük meg, mert mindegyiküknek tökéletes, dússzálú, vastag, szépen ívelt szemöldöke van. Az ápoltság és az igényesség fontos, de beköszöntött az a korszak, amely kegyetlenül perfekcionális, sajnos szinte csak a külsőre fókuszálva. Ne csodálkozzunk hát, hogy már a férfiak is komoly hangsúlyt fektetnek a kinézetükre, és ebbe beletartozik a szemöldökük is. Talán már több időt is töltenek a tükör előtt, mint egykor a dívák.

Kim Kardashian Forrás: Getty Images
Vera Wang: A menyasszonyok kedvenc tervezőjehttp://www.life.hu/trend/20180723-portre-vera-wang-mennyaszonyi-ruha-tervezo.htmlSoha nem gondolta volna, hogy életének elkeseredett pillanatból később mennyi öröme származik. Így járt, amikor gyerekkori álma szertefoszlott, ám elindította sikeres pályája felé. Később pedig boldog araként kétségbeesetten kereste a tökéletes ruháját, amit nem talált meg, ezért maga tervezte és készítette el. Innentől származtatható a Vera Wang menyasszonyi ruhák diadala. Sztárok, menyasszonyok, és hétköznapi nők rajonganak kollekcióiért világszerte. TrendOrigo10 rossz szokás, ami ront a megjelenésedenhttp://www.life.hu/trend/20180723-rossz-szokasok-amik-rontanak-egy-no-megjelenesen.htmlA szerencsés genetika sokat segít abban, hogy megőrizd a fiatalságod, de a nem megfelelő napi rutinnal sokat ronthatsz a kinézeteden. Eddig talán fel sem tűntek berögződött, rossz szokásaid, amelyek hosszú távon ártalmasak lehetnek. Szabadulj meg tőlük, amilyen gyorsan csak tudsz! TrendOrigoShoppingveszély! Hogyan kerülheted el, hogy felesleges holmikat vásárolj?http://www.life.hu/trend/20180711-hogyan-kerulheted-el-hogy-felesleges-holmikat-vasarolj.htmlNem is olyan egyszerű dolog az, hogy ne vásárolj mindenféle szükségtelen dolgokat összevissza. Számtalan tényező befolyásolhat: egy vonzó kirakat, rossz időjárás, feldobott hangulat és még millió más dolog, ami felesleges pénzkiadásba verhet. Olvasd el tippjeinket, hogy mit tehetsz az átgondolatlan vásárlás ellen, és dönts saját felelősségedre. TrendOrigoMit árul el rólunk a ruhánk? Az öltözködés pszichológiája - interjúhttp://www.life.hu/trend/20180711-az-oltozkodes-pszichologiaja.htmlNem csak az alkalomnak és a hangulatunknak megfelelően öltözködünk. Faragó Melinda pszichológus szerint öltözetünk a személyiségünk egyik kifejezőeszköze. Ahogy megjelenünk, rengeteg információt közvetítünk magunkról a külvilág felé. Mutasd hát a ruhád, és megmondjuk, ki vagy! TrendOrigoHogyan lehetséges? A 12 órán át tartó sminkhttp://www.life.hu/trend/20180628-a-tartos-smink-titka-trukkok.htmlAmikor a reggeli indulás előtt az arcunkon feldobott festékkel elégedetten szemléljük magunkat a tükörben, jó lenne biztosnak lennünk abban, hogy ugyanígy fogunk kinézni késő este is. Vagy egész éjszaka, egy buli után. Adjuk meg ennek az esélyét! Bevetünk minden olyan trükköt, amit egy ügyes sminkes alkalmaz. TrendOrigoLupita Nyong'o: a smink mint önkifejezéshttp://www.life.hu/trend/20180628-portre-lupita-nyongo.htmlKi ez a titokzatos, afrikai származású színésznő? A 12 év rabszolgaság, a Non-stop, a Fekete párduc, és számos hollywoodi szuperprodukció sztárja a Yale Egyetem drámai tagozatán diplomázott. Ő az első kenyai származású színésznő, akit az Amerikai Filmakadémia Oscar díjra jelölt, és alakításáért haza is vihette az arany szobrot. Néhány éve a Lancôme kozmetikai márka nagykövete lett. Mint sztárt ismerjük, mint nőt nem. Íme, a nő, akit eddig nem ismertünk. TrendOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.