Mi az, amit tilos sminkben csinálni? Eláruljuk!

2018.12.22. 08:00

Ha valaki jól tud bánni vele, a smink csakis a hasznára válhat: általa kiemelhetjük a legelőnyösebb és elrejthetjük a kevésbé előnyös vonásainkat. Vannak azonban olyan helyzetek, amikor a smink inkább árt, és ha jót akarsz magadnak és szeretnéd, ha évek múlva is szép, üde lenne az arcbőröd, érdemes ezzekkel tisztában lenni. 

  • Aludni

A bőrünknek is nagy szüksége van a pihenésre, így a legfárasztóbb nap vagy a legzúzósabb buli után sem teheted meg, hogy sminkkel dőlsz be az ágyba. Ellenkező esetben ébredés után máris látni fogod, hogy milyen öregnek tűnik az arcod, ha pedig rendszeresen alszol így, ténylegesen sokat fog öregedni a bőröd. Az erős sminktől a bőr nem tud lélegezni, de például a szempillák is letöredezhetnek, ha fent hagyod a spirált éjszakára. Ennél már csak az rosszabb, ha reggel erre még rásminkelsz.

Ha fent hagyod a sminked éjszakára, reggelre máris láthatod, hogy sokkal öregebbnek tűnik az arcodForrás: Shutterstock
5 + 1 szépségtipp, amit 10 év múlva meg fogsz köszönni magadnak

A szépség nem csak genetika. Tőlünk, a mi szokásainktól is függ, hogy milyen lesz az arcbőrünk, és mennyire leszünk egészségesek az évek múlásával. Olvasd el a Life.hu cikkét!

  • Napozni

Sminkben kifeküdni napozni egyáltalán nem jó ötlet. Ha nyáron hódítani szeretnél a strandon, smink helyett valami mást találj ki. A nap sugarai ugyanis szinte beleégeti a sminket az arcba, amitől nagyon csúnya lesz a bőrünk. De nemcsak a klasszikus napozásnál áll a tiltás, hanem például a szoláriumnál is. A szoliban a meleg levegő miatt kitágulnak a pórusok, és a bennük ragadt festék miatt pattanásossá válik a bőr, nem beszélve arról, hogy milyen foltokot okoz az arcodon, ha sminkben fekszel be a szoláriumba.

  • Szaunázni

A szauna, különösen télen, szuper program. Immunerősítő, méregtelenítő, bőrszépítő hatása van. Utóbbi azonban egyáltalán nem tud érvényesülni, ha sminkben vagy. A szaunázás hatására a verejtékezéstől beindul a méregtelenítési folyamat, miközben a bőr pórusai is kitisztulnak. Az elhalt hámréteg eltávolítása pedig arra ösztönzi a bőrt, hogy felgyorsuljon a megújulása: ez az alapja a bőr regenerálódásának. A pórusokban maradt smink azonban gátolja a folyamatot, sőt, ahogy a szoláriumnál is, a meleg hatására kitágult pórusokba beleragad a festék, ami pattanásokhoz vezet.

A meleg hatására kitágult pórusokba beleragad a festék, ami pattanásokhoz vezetForrás: Shutterstock
Négy ok, amiért imádni fogod a szaunázást

A szaunázás azok közé a dolgok közé tartozik, amiket ha egyszer kipróbálsz, abba sem tudod majd hagyni. Ennek igen egyszerű az oka: annyi pozitív hatása van, hogy a tested és a lelked is ragaszkodni fog hozzá. Olvasd el korábbi cikkünket!

  • Arcpakolást feltenni

Az arcpakolás lényege az, hogy a bőrünk magába tudja szívni a számára fontos hatóanyagokat, legyen szó akár tisztító vagy hidratáló pakolásról. Ez természetesen nem megy úgy, hogy közben smink van rajtunk, legyen szó akár csak egy minimális BB krémről. Alapos arctisztításra van mindenekelőtt szükség, ellenkező esetben a pakolás többet árt, mint használ, hiszen csak eltömíti a pórusokat.

  • Sportolni

Ha az Instagramon lépten-nyomon azt látod, hogy a legmenőbb csajok sminkben edzenek, te akkor se tedd ezt. Egyébként valószínűleg ők sem így sportolnak, éppen csak a kamerának pózolnak a valódi edzés előtt. Legalábbis ha jót akarnak maguknak, az izzasztó testmozgás előtt ők is eltávolítják a sminket. Az izzadságtól ugyanis megint csak kitágulnak a pórusok, az alapozót, púdert és pirosítót magába szívja a bőröd, eltömíti a pórusokat, amitől egykettőre kialakulnak a pattanások, illetve a mitesszerek. 

 

tiltólistasminkszépségápolás