5 könyv karácsonyra, aminek minden divatrajongó örülne

fashion week karácsony könyv
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az elmúlt egy-két évben rengeteg divat témájú könyv adtak ki, egymást követték a divattervezők életéről szóló jobbnál jobb önéletrajzi kötetek. Idén nem kényeztettek el minket a könyvkiadók, ennek ellenére összeszedtük a kedvenc kiadványainkat az elmúlt évekből, hogy idén se maradjanak olvasnivaló nélkül a divatrajongók.
  • Szécsi Noémi, Géra Eleonóra: A budapesti úrinő magánélete (1860-1914) (Európa Könyvkiadó, 2018)

Amikor Szécsi Noémi nőtörténeti blogja, a Halcsontos fűző kinőtte kereteit, akkor született meg ez a rendkívüli könyv Géra Eleonóra történész társszerző segítségével. A könyv nagyszerűségét mutatja, hogy megszületett a második, 2018-as kiadás. A századfordulón a főváros diktálja a színpadi, az irodalmi és az öltözködési divatot. Kiállításokat rendeznek, szalonokat, iskolákat nyitnak. Egyre több fiatal lány szeretne Budapesten szerencsét próbálni. Itt játszódnak a regények, itt adják ki az újságokat, amelyekben egyre több a női szerző és a szerkesztő. A pesti lapok közlik a híreket és a pletykákat. Ezekben az újságokban jelennek meg a divattudósítások, amelyek hatására a vidéki lányok, asszonyok is Budapestről rendelik meg a kelengyéjüket, a kalapjukat, a báli ruhájukat és a társasági élethez szükséges egyéb kellékeket. A nők jogaiért folyó harcnak is Budapest a legfőbb színtere. A kötet szerzői újságcikkek, regények, visszaemlékezések és levéltárakból előkerült magániratok alapján érdekesebbnél érdekesebb női sorsokat idéznek elénk. Két szólamban mesélnek nagy jelentőségű eseményekről szerelmekről, eljegyzésről, tanulmányokról, házasságkötésről, terhességről, szülésről, tönkrement frigyekről, halálesetekről vagy éppen olyan praktikus dolgokról, mint a háztartási költségvetés, az öltözködés, a cselédtartás, a gyermekgondok és a nyaralás.

Szécsi Noémi, Géra Eleonóra: A budapesti úrinő magánélete (1860-1914) Forrás: europakiado.hu, Shutterstock

Jó tudni!

A második kiadást is megélt első kötet mellett 2017-ben jelent meg a szerzőpáros második könyve A modern budapesti úrinő - Életmódtörténet (1914-1939) címmel.
  • María Duenas: Öltések közt az idő (Gabo Kiadó, 2012)

Nemzetközi sikerregény, és nem is titkoljuk: mi is imádtuk! Sira Quiroga tizenkét éves korában annak a stúdiónak a padlóját söprögeti, ahol egyedülálló édesanyja varrónőként dolgozik. Tizennégy évesen csöndesen megkezdi tanoncidejét. Huszonéves korára kitanulja a szakma csínját-bínját, és eljegyzi magát egy szerény kormánytisztviselővel. Sira élete azonban nagy fordulatot vesz, nemsokára Marokkóban találja magát egy fillér nélkül, de végül feltalálja magát, és az egyetlen olyan képességéhez folyamodik, amely megmentheti őt: a gyönyörű ruhakreációk iránti tehetségéhez. Nem sokkal később már a náci tisztségviselők feleségeiből álló, mohó klienskör vezető divattervezője lesz, és belekeveredik a kémkedés és a politikai konspiráció szerelemmel, intrikával és árulással teli, félhomályos világába.

María Duenas: Öltések közt az idő Forrás: moly.hu, Shutterstock
  • F. Dózsa Katalin, Szatmári Judit Anna, Szentesi Réka: Divat, kultúra, történelem - Divattörténeti tanulmányok (ELTE BTK Művelődéstörténeti Tanszék, 2018)

A divat jelenségét sokan próbálták már definiálni, maradéktalanul azonban senkinek sem sikerült, mert maga a divat fogalma is állandóan módosul. A viselet egyik legfontosabb tulajdonsága, hogy maga is információ, amely egy, az aktuális gazdasági és politikai helyzet hatására változó folyamat során követendő példává lesz. A divatjelenségek dinamikájában tehát nem az a leglényegesebb mozzanat, hogy egy új forma megjelenik, hanem hogy ez az új forma elterjedtté válik-e, és milyen számban akadnak követői. A divattárgyak azáltal is jelentésesek és informatívak lehetnek, hogy külsejük alapján képesek egy egyént az adott társadalomban elhelyezni, mi több, tükröződései annak, hogy viselőjük miként határozza meg önmagát. A modern viselettörténet-tudomány ebben a szellemben foglalkozik a változó divatjelenségekkel. A témáról Divat, egyén, társadalom címmel 2016-ban az Eötvös Loránd Tudományegyetem kiadásában és az ELTE Eötvös Kiadó gondozásában már megjelent egy tanulmánykötet. Jelen könyv az ekkor megkezdett utat folytatja, a divat fogalmát, kialakulásának, elterjedésének okait járja körül, szoros összefüggésben az adott kor kultúrájával és történelmi eseményeivel.

F. Dózsa Katalin, Szatmári Judit Anna, Szentesi Réka: Divat, kultúra, történelem - Divattörténeti tanulmányok Forrás: libri.hu, Shutterstock
  • Iain R. Webb: VOGUE Színezőkönyv (DAS könyvek, 2017)

Fedezd fel a brit Vogue 1950-es években megjelent számainak csillogását, eleganciáját, humorát ezzel a roppant bájos színezőkönyvvel, amelyet a divatrajongó Iain R. Webb készített! A könyv csodálatos gardróbot mutat be: luxusnagyestélyiket, nett koktélruhákat, elegáns kosztümöket és drámai kiegészítőket, amelyeket a kor legfontosabb tervezői, többek közt Christian Dior, Balenciaga, Givenchy és Chanel álmodtak meg. A képekhez a korabeli Vogue eredeti, és a mai szemmel nézve gyakran meglehetősen mulatságos divat- és stílusötletei társulnak. Most te is tervező lehetsz: kiszínezheted a műalkotásokat az eredeti képek szellemében, vagy kidíszítheted őket bármilyen más színnel és mintával, amilyen csak az eszedbe jut. A Vogue színezőkönyv tökéletes ajándék azoknak, akik szeretik a klasszikus és a vintage stílust.

Iain R. Webb: VOGUE Színezőkönyv Forrás: libri.hu, Shutterstock
  • Ines de la Fressange, Sophie Gaíchet: Párizsi sikk - Szórakoztató stíluskalauz a francia divat nagyasszonyától (Alexandra Kiadó, 2015)

Egy igazi stíluskalauz a divat és Párizs szerelmeseinek. Ines de la Fressange - a francia sikk ikonikus alakja - osztja meg velünk a divat világában eltöltött évtizedek alatt magáévá tett trükkjeit stílussal és szépségápolással kapcsolatban. Tanácsokat ad a párizsi öltözködési stílus elsajátításához és egy, mindössze hét megfizethető alapdarabból és nagyszerű kiegészítőkből álló ruhatár összeállításához. Kedvenc boltjain kívül Ines bemutatja Párizs legjobb szállodáit és éttermeit, felfedezésre váró helyeit. Az Elle divatrovatának újságírójával, Sophie Gachet-val közösen, szellemes stílusban megírt könyv nélkülözhetetlen kalauzként szolgál a párizsi sikk világában.

Ines de la Fressange, Sophie Gaíchet: Párizsi sikk - Szórakoztató stíluskalauz a francia divat nagyasszonyától Forrás: libri.hu, Shutterstock
5+1 szépségtipp, amit 10 év múlva meg fogsz köszönni magadnakhttp://www.life.hu/trend/20181130-szepsegtippek-amiket-10-ev-mulva-meg-fogsz-koszonni-magadnak.htmlA szépség nem csak genetika. Tőlünk, a mi szokásainktól is függ, hogy milyen lesz az arcbőrünk, és mennyire leszünk egészségesek az évek múlásával. TrendOrigoA szépség másik arca, 3. rész: Down-szindrómás modellek http://www.life.hu/trend/20181120-a-szepseg-masik-arca-3-resz-down-szindromas-modellek.htmlA szépség fogalma egyre kevésbé korlátozható szűk határok közé. Míg a 20. század évtizedei a különböző szépségideálokról szóltak, ez az évszázad leginkább a másságot idealizálja. A tökéletesség helyett a tökéletlenség, a szimmetria helyet az aszimmetria, a szépség helyett a szépséghibák lettek a mérvadók. A divatiparban is a változás szele fúj, így a következő hetekben olyan modelleket mutatunk be, akik a megszokotthoz képest máshogyan szépek. Az ő jelenlétük és munkásságuk a másság társadalmi elfogadtatásában is nagy szerepet játszik. TrendOrigoBorzalmas ruhákat kapott az interneten vásárló nő, de amit kihozott belőlük, az elképesztőhttp://www.life.hu/trend/20181121-borzalmas-ruhakat-kapott-az-interneten-vasarolt-no-de-elkepesztoen-atalakitotta-oket.htmlAz átverős webáruházak a mai napig szedik áldozataikat. Nem lehet eleget beszélni a témáról, hiszen az ember pénzével játszanak. Habár ez a nő is gyanakodott az olcsó árak miatt, arra nem számított, ami a csomagban fogadta, de nem adta fel, hogy jóra fordítja a helyzetet. A képek magukért beszélnek! TrendOrigoA nagy télikabátmustra: találd meg a stílusodat!http://www.life.hu/trend/20181128-a-nagy-telikabatmustra.htmlKörbenéztünk az üzletek kínálatában, hogy megmutassuk nektek, melyek az idei télikabáttrendek. Találd meg a kedvencedet! TrendOrigoÍgy néztek ki a Victoria's Secret-modellek a '90-es években: fotók a kifutórólhttp://www.life.hu/trend/20181115-igy-neztek-ki-a-victorias-secret-modellek-a-90es-evekben.htmlA világ legnagyobb szabású, egyben a legdrágább és legnézettebb divatbemutatója a Victoria's Secret-show. A márka története 1977-ig nyúlik vissza, a kifutón pedig 1995-ben láthattuk először a márka szexi fehérneműit. TrendOrigoA világ legdrágább gumicsizmái: vajon megérik a pénzüket?http://www.life.hu/trend/20181119-a-vilag-legdragabb-gumicsizmai.htmlA hosszúra nyúlt vénasszonyok nyara után megérkezett az esős, borongós, hideg őszi idő. Előkerülnek a téli csizmák, aminek azonban kiváló alternatívája az esős napokon a gumicsizma, amit korábban elsősorban mint fesztiválkelléket tartottunk számon. Nézd meg a világ legdrágább darabjait, és ismerd meg a hazai kínálatot is. TrendOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.