A parfümviselés szabályai: 5 hiba, amit semmiképpen ne kövess el

parfüm illat
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
"Egy olyan nőnek, aki nem visel parfümöt, nincs jövője" - mondta Coco Chanel, és ki másnak is hihetnénk ilyen dolgokban, mint a nők felszabadítójaként is ismert divattervezőnek. Ha te is imádod az illatokat, akkor nem árt, ha tisztában vagy ezzel az öt gyakori hibával, amit a parfüm vásárlása, illetve viselése kapcsán elkövethetünk. 
  • Ne dörzsöld, csak fújd

Sokan követik el azt a hibát, hogy a csuklójukra fújt parfümöt a másik csuklójukkal összedörzsölik. Jó tudni, hogy a dörzsölés által létrehozott súrlódás felmelegíti a bőrt, ezzel pedig olyan természetes enzimeket termelünk, amelyek megváltoztatják az oda fújt illatot. Az illat integritásának megóvása érdekében a nyakra és csuklóra fújt parfümöt se dörzsöljük a bőrünkbe, a csuklónkat esetleg megrázhatjuk, és végső soron csak hagyjuk, hogy a bűrünk beszívhassa kedvenc illatunkat.

Az illat integritásának megóvása érdekében a nyakra és csuklóra fújt parfümöt se dörzsöljük a bőrünkbe Forrás: Shutterstock
  • A környezeti tényezőkben van a kulcs

Amikor a tárolásról van szó, a parfüm olyan, mint egy élő szervezet - rendkívül érzékeny a környezeti változásokra. Nem bírja például a hideg és meleg változásait. Az ilyen hőmérséklet-ingadozások a természetes összetevők belsejében váratlan kémiai reakciókat okoznak, ezáltal gyorsabban öregítik a parfümöt. A közvetlen napfény is károkat okoz benne, kifejezetten látványos változás, ahogy a parfüm színét alakítja. A parfümöt legjobb, ha szobahőmérsékleten és a dobozában tároljuk.

  • Minél kisebb, annál jobb

Az oxigén a parfümök természetes ellensége: lassan lebontja az illat molekuláit, megváltoztatva annak összetételét. Egy megbontott parfüm három hónapig marad igazán friss, így jobban megéri kisebb kiszerelést vásárolni, hogy az illatot a maga tökéletességében élvezhesd.

Egy megbontott parfüm három hónapig marad friss, így jobban megéri kisebb kiszerelést vásárolni Forrás: Shutterstock
  • A szintetikus nem egy elítélendő szó

Az emberek szeretik a kizárólag természetes összetevőkkel készült parfümök lehetőségét, de ez nem minden esetben kivitelezhető. A pézsmát például, amit eredetileg a pézsmaszarvas ivarszerve tájékán található pézsmamirigyből nyertek ki, ma már szintetikusan állítják elő. De például a virágok közül sem mind alkalmas arra, hogy kizárólag természetes úton nyerjék ki az illatanyagát. Manapság a természetes és az ember alkotta összetevők keveréke biztosítja a legmagasabb minőségű illatot.

  • Használd a hajadat

Ha parfümöt viselünk, természetesen egyáltalán nem elhanyagolható szempont, hogy mennyi ideig marad érezhető a bőrünkön. A száraz bőrön például nem tart sokáig az illat. Ezt elkerülendő, használj szagtalan hidratálót, vagy ha van a parfümöd márkájában, illatában egyező testápoló, akkor hidratáld azzal a bőrödet. A parfümöt mindig olyan helyre fújd, hogy aztán ne fedd el a ruháiddal: ilyen a nyak, a csukló, vagy a könyökhajlat, ha ujjatlant viselünk. A kifejezetten meleg éghajlaton azonban rossz megoldás közvetlenül a bőrödre fújni az illatot. Amikor izzadsz, a bőr természetes olajai gyorsabban elpusztíthatják a parfümöt, így ebben a kivételes esetben fújd a hajadra, vagy akár egy kendőre, amit magadon viselsz.

Heti trendjelentés: Naomi Campbell felismerhetetlen új frizurájávalhttp://www.life.hu/trend/20190118-heti-trendjelentes-szerepel-benne-naomi-campbell-gwyneth-paltrow.htmlA hetet erősen indítottuk, a Critics Choice Awards vörös szőnyegén csodás ruhakölteményeket és divatbakikat is bőven láthattunk. Ezt követően is akadt néhány emlékezetesebb divatpillanat, különös tekintettel Naomi Campbell új frizurájára. Trend--Ilyen ruhában találkoztak a sztárok II. Erzsébet királynővel - Fotók!http://www.life.hu/trend/20190115-ilyen-ruhaban-talalkoztak-a-sztarok-ii-erzsebet-kiralynovel-fotok.htmlII. Erzsébet brit királynővel igazi megtiszteltetés találkozni. Ez a találkozó természetesen az udvari protokoll betartása szerint zajlik, ami nem minden esetben jelenti azt, hogy mentes az izgalmaktól. Most összegyűjtöttünk néhány emlékezetes eseményt, amikor a brit királynő világsztárokkal találkozott. TrendOrigoDavid Beckham zöld szemfestéssel pózolt a Love magazin címlapjánhttp://www.life.hu/trend/20190114-david-beckham-zold-szemfestessel-pozol-a-love-magazin-cimlapjan.htmlDavid Beckhamről meglehetősen szokatlan fotó látott napvilágot. A Love magazin címlapjára zöld szemfestéssel fotózták az egykori futballsztárt. Trend--Az aszimmetrikus szárú farmer lehet az új őrület: te hordanád? http://www.life.hu/trend/20190110-sokkolo-uj-farmertrend-hodit-aszimmetrikus-szarral.htmlA kijevi származású tervező, Ksenia Schnaider meglepő farmertrenddel állt elő. A kísérletező kedvű tervezőnő új farmerja egy igencsak különc darab, amelyet egyelőre csak maga Ksenia visel, de ő imádja. TrendOrigoTop 13 legborzalmasabb ruha a Golden Globe-gálák történetébőlhttp://www.life.hu/trend/20190108-top-13-legborzalmasabb-ruha-a-golden-globe-galak-tortenetebol.htmlHelyi idő szerint vasárnap este rendezték meg a 76. Golden Globe-gálát, ahol csodálatos estélyi ruhákat, nagy divatbakikat és furcsa férfiöltözeteket is láttunk. A korábbi években is nagyjából ez volt a vörös szőnyeges felhozatal, így mi most 1990-től gyűjtöttük össze a legrondább ruhákat a Golden Globe-ról. TrendOrigoCritics Choice Awards 2019: elhibázott ruhaválasztások a vörös szőnyegrőlhttp://www.life.hu/trend/20190114-critics-choice-awards-2019-a-legrondabb-ruhak-a-voros-szonyegrol.htmlA Santa Monicában megrendezett Critics Choice Awards vörös szőnyege nemcsak lenyűgöző estélyi ruhákat tartogatott számunkra, hanem bizony óriási divatbakikat is. Mutatjuk őket! Trend--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.