"Önmagam karikatúrája vagyok": elhunyt Karl Lagerfeld, korunk ikonikus divattervezője

divattervező Karl Lagerfeld
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Tragikus hirtelenséggel, 85 éves korában elhunyt korunk egyik legnagyobb divattervezője, Karl Lagerfeld, akinek a neve szorosan összefonódott a stílussal, a minőséggel, és persze a Chanellel. Rá emlékezünk!

Ikonikus lófarka és dioptriás napszemüvege még azoknak is ismerős lehet, akik nem követték munkásságát. Lagerfeld nemcsak megjelenéséről, de szigoráról is híres volt, ami miatt többször kellemetlen helyzetbe is került, például, amikor Adele alakját bírálta. Habár a modellek felé is rendkívül komoly elvárásai voltak, akikben látott fantáziát, azokat a végsőkig támogatta, mint például Claudia Schiffert, vagy legújabb pártfogoltját, Kaia Gerbert. Cindy Crawford lánya 2017 őszén lépett először kifutóra, 2018 januárjában azonban már ő nyitotta meg a Chanel show-ját, ősszel pedig kijött a KAIA x Karl Lagerfeld közös kollekció is.

Meghalt Karl Lagerfeld, korunk ikonikus divattervezője Forrás: AFP/dpa Picture-Alliance/Caroline Seidel

Lagerfeld tehetsége hamar utat tört, már fiatalon is a legnagyobb divatházaknál dolgozott: a Balmain, a Valentino, a Fendi számára is tervezett. Első igazán hangos sikere a Chanel számára tervezett, 1972-es fekete-fehér kollekció volt, egy évtizeddel később pedig a Chloé-nak megálmodott kollekcióval ért el komoly nemzetközi elismerést. Saját márkát is alapított, de igazán emlékezeteset a Chanel kreatív igazgatójaként alkotott, neve teljesen egybeforrt a divatházzal. Karl Lagerfeld minden körülmények között a minőséget, a stílust, a kifinomultságot, az eleganciát képviselte. Saját soraival búcsúzunk tőle!

  • "Önmagam karikatúrája vagyok, jól is van ez így, tetszik. A velencei karnevál nálam egész évben tart."
  • "Egyszer egy borzalmasan ronda kelet-német újságírónő készített velem riportot, aki átlátszó sárga blúzt és fekete melltartót viselt. A nő azt mondta, szerinte illetlenség napszemüvegben vele szemben ülnöm, majd megkérdeztem: most akkor meg kellene kérnem, hogy ön pedig vegye le a melltartóját?"
  • "Az egyéniség ott kezdődik, ahol az összehasonlítás véget ér."
  • "Soha nem lehetsz túlöltözött vagy alulöltözött egy kis fekete ruhában!"
  • "Nagyon is két lábbal állok a földön, csak nem ezen a földön."
Karl Lagerfeld és Claudia Schiffer Forrás: AFP/Pierre Verdy
Hollywood Beauty Awards 2019: Kim Kardashian keblei uralták a vörös szőnyegethttp://www.life.hu/trend/20190218-hollywood-beauty-awards-2019-kim-kardashian-melleket-villantott.htmlAz 5. alkalommal megrendezett Hollywood Beauty Awards-gálán Kim Kardashian igencsak nagy feltűnést keltett. Kihívó ruhája az elmúlt időszak egyik legextrémebb darabja. Trend--Heti trendjelentés: Miley Cyrus soha nem volt még ennyire gyönyörűhttp://www.life.hu/trend/20190215-heti-trendjelentes-szerepel-benne-miley-cyrus-priyanka-chopra-diane-kruger.htmlAmi a vörös szőnyeges eseményeket illeti, erősen indult a hét, hiszen a Grammy- és a BAFTA-díjakat is most adták át. Szerencsére a hét második felében is voltak meglepetések, ráadásul igencsak pozitívak. Mutatjuk a legemlékezetesebb ruhaválasztásokat! Trend--Fakó és száraz a hajad? Készíts rá pakolásthttp://www.life.hu/trend/20190215-fako-es-szaraz-a-hajad-keszits-ra-pakolast.htmlHa fakó, élettelen, esetleg töredezésre hajlamos a hajad, nem feltétlenül kell egyből a legdrágább hajpakolások között nézelődnöd. A legjobb orvosság gyakran közelebb van, mint hinnéd. Hajpakolást például néhány konyhai alapanyagból is készíthetsz. TrendOrigoGrammy 2019: ruhamustra a vörös szőnyegrőlhttp://www.life.hu/trend/20190211-grammy-2019-ruhamustra-a-voros-szonyegrol.htmlA Grammy-gálák minden évben tartogatnak izgalmas vörös szőnyeges pillanatokat. A 61. díjátadó is bővelkedett jelmezszerű ruhákban, meglepő outfitekben. Mutatjuk őket! Trend--BAFTA 2019: Katalin hercegné maga mögé utasította a filmsztárokathttp://www.life.hu/trend/20190211-bafta-2019-katalin-hercegne-maga-moge-utasitotta-a-filmsztarokat.htmlTavaly még a fekete szín uralta a BAFTA vörös szőnyegét, idén változatosabb képet kaptunk, habár kevesebb volt az igazán stílusos és szép ruha. Mutatjuk a legemlékezetesebbeket! Trend--Story Gála 2019: az 5 legszebb estélyi ruhahttp://www.life.hu/trend/20190210-story-gala-2019-a-top-5-legszebb-estelyi-ruha.htmlNemcsak dekoltázsokról és kevésbé jó ruhaválasztásokról tudunk beszámolni a 20. alkalommal megrendezett Story Gála kapcsán, hanem bizony csodálatos estélyi ruhákról is. Mutatjuk, hogy idén kik voltak a legszebbek, és azt is eláruljuk, melyik magyar tervező volt nálunk a befutó! Trend--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.