Tavaszi gardróbfrissítés a fenntarthatóság jegyében: az újrahasznosítástól a tudatos vásárlásig

tavasz ruha gardrób
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Tavasszal a megújulás vágya éppen olyan természetes érzés, mint az őszi bekuckózási időszak. A napsugarakkal mi is kicsit újjászületünk, ez pedig ideális ahhoz is, hogy megszabaduljunk a feleslegessé vált, nyakunkra nőtt holmiktól, lomoktól – a gardróbunkban is. De mégis hogyan csináljuk? Lehetőleg fenntartható módon!

1. Szortírozás

Legyen szó akár csak gardróbtakarításról vagy éppen gardróbfrissítésről, mindenképpen a szortírozásnál kell kezdeni a tennivalókat. Sokan kihagyják, de ilyenkor érdemes a fehérneműket is átnézni, az esetlegesen nem használt darabokat kiválogatni, a lyukas zoknikat, ha menthető, a varrósdobozhoz készíteni.

A gardróbdrissítést mindenképp a szortírozásnál kell kezdeni, a nem használt darabokat kiválogatni Forrás: Shutterstock

A régen nem használt ruháidat feltétlenül próbáld fel, és alaposan mérlegeld, hogy valóban szükséged van-e még rájuk, fogod-e még hordani, és egyáltalán tudod-e mivel viselni őket a meglévő ruhadarabjaid közül. Érdemes a cipőidet is átnézni, megtisztítva elrakni a téli csizmákat és bakancsokat, illetve elővenni a tavasziakat. Egy-két évente az ékszereidet, kiegészítőidet is érdemes átválogatni, azok között is lehet olyan darab, amire már nincsen szükséged.

Jó tudni!

Egy egyszerű póló előállításához 2700 liter vízre van szükség.

2. A felesleges ruhák új élete

Nagyon fontos szabály, hogy ruhát nem dobunk ki. A kiválogatott holmikat először is érdemes külön csoportokba rendszerezni. Az egyikbe kerüljenek a már elnyűtt, nagyon kopott, és véleményed szerint már egyáltalán nem hordható darabok. Ezekből általában nem túl sok szokott összegyűlni, ellenben ezzel a legnehezebb mit kezdeni, hacsak nem varrsz rongybabákat, rongylabdákat belőle. Fast fashion boltokban ugyan előfordulnak kihelyezett dobozok, amibe használt ruhákat lehet dobni, de ezeknek az útját nem tudjuk pontosan végigkövetni. Több botrány is volt korábban ennek kapcsán, miszerint a visszavitt ruhák néhány százalékát hasznosítják csak újra, a többi az égetőbe kerül.

A feleslegessé vált ruhákat a célra kijelölt ruhagyűjtő konténerekbe is el lehet helyezni Forrás: Shutterstock

Jó tudni!

Csak az Egyesült Államokban 11 millió tonna textilhulladék keletkezik évente.

A még hordható, kisebb hibával rendelkező vagy megunt darabokat sokkal többféle módon tudod újrahasznosítani. Néhány jó minőségű, különlegesebb darabot akár el is adhatsz az interneten, de barátnők között csereberélhettek is. A ruhákat és egyéb kiegészítőket adományboltokba is elviheted, de ha nagyobb mennyiségről van szó, például ha barátnőkkel összefogva szelektáltok, fel is kereshettek egy számotokra szimpatikus szervezetet, akiknek felajánlhatjátok ezeket a holmikat. Ha szeretsz kreatívkodni, akár át is szabhatsz egy-egy darabot az aktuális stílusodnak megfelelően.

3. Tudatos vásárlás

Ha úgy érzed, szüksége van a ruhatáradnak egy kis vérfrissítésre, akkor se kezdj esztelen vásárlásba. Jó tudni, hogy a fast fashion boltok úgy vannak kitalálva, hogy folyamatosan nyomják ránk a vásárlási kényszert.

Érdemes a fast fashion diktálta tempóból és körforgásból egyszerűen kiszállni.

A próbafülkében mindig mérlegelj: vásárolj olyan ruhákat, amiket többféle szettben is tudnál hordani Forrás: Shutterstock

A stílusodat egy kevesebb darabból álló ruhatárral is meg tudod mutatni, nem kell felhalmozni otthon a ruhákat. A próbafülkében mindig mérlegelj: vásárolj olyan ruhákat, amiket többféle szettben is tudnál hordani, azaz több otthoni darabhoz is jól megy. A fast fashion üzletek mellett nézz be second hand boltokba, vagy ha egy-egy különlegesebb darabra vágysz, preferáld a hazai tervezőket.

Nem árt tudni, hogy az olajipar után a divatipar a második legszennyezőbb iparág, ahol a fenntarthatóság, a méltányosság és etikusság egyre égetőbb kérdéssé válik.

Tavaszi ékszermustra: színek, virágok, raffiákhttp://www.life.hu/trend/20190327-tavaszi-ekszermustra.htmlItt a tavasz, az új szezon, lekerülnek a télikabátok, a vastag pulóverek. Ebben az időszakban mindenkinek jót tesz egy kis változás, egy kis felfrissülés. Ha nagy gardróbrendezésre nincs is szükséged, egy új, minden részletében tavasziasan izzó ékszer feldobhatja a legletisztultabb kapszulagardróbot is. TrendOrigo3 ok, amiért a leggings nem nadrághttp://www.life.hu/trend/20190327-a-leggings-nem-nadrag.htmlÉvek óta vitatott téma a leggings funkciója. A leggings egy nagyon is keresett ruhadarab, hiszen rendkívül kényelmes viselet. Sokan azonban nem a helyén kezelik, és úgy hordják, akár egy farmernadrágot, ami azonban óriási hiba, ráadásul szerencsétlen divatbakikat eredményez. Azt pedig egyikünk sem szeretné, ha a hátunk mögött kinevetnének bennünket. TrendOrigoA legdurvább melltartóbakikhttp://www.life.hu/trend/20190318-a-legdurvabb-melltarto-bakik.htmlA melltartó egy igencsak megosztó ruhadarab. Van, aki kifejezetten szereti, és minél többet szeretne belőle, de van olyan nő is, aki csak kényszerből hordja, egy szükséges rossznak tartja. Bárhogy is legyen, ha melltartót viselsz, akkor viseld jól, az alábbi hibákat pedig messziről kerüld el. TrendOrigoParfümök, amelyeket 2019-ben ki kell próbálnodhttp://www.life.hu/trend/20190312-a-legjobb-parfumok-amiket-muszaj-2019ben-kiprobalnod.htmlChristian Dior szerint "a nő parfümje többet árul el róla, mint a kézírása". Coco Chanel pedig egyenesen azt mondta: "A nőnek, aki nem használ parfümöt, nincs jövője". Kár lenne kockára tenni a jövőnket, inkább felkutattuk azokat a parfümöket, amelyeket 2019-ben egyszerűen muszáj kipróbálni. TrendOrigoMég mindig hódít a műbőr: mutatjuk a legtrendibb darabokathttp://www.life.hu/trend/20190311-meg-mindig-hodit-a-mubor-mutatjuk-a-legtrendibb-darabokat.htmlA műbőr nemcsak télen szuper viselet, de az átmeneti szezonokban is kifejezetten praktikus. Az idei tavaszi időszakban ráadásul szuper színek, minták és fazonok várnak benneteket. Mutatjuk a hazai fast fashion üzletek kínálatát! TrendOrigoEnnyit változtak a menyasszonyok, miután kisminkelték őket: döbbenetes előtte-utána fotókhttp://www.life.hu/trend/20190312-menyasszonyok-sminkkel-es-anelkul-dobbenetes-elotte-utana-fotok.htmlA smink valódi lényege abban rejlik, hogy ki tudjuk hozni magunkból a legjobbat. Kiemelhetjük a legszebb, és elrejthetjük a kevésbé előnyös vonásainkat. Ez rendben is van, mindössze azért vagyunk zavarban, mert nem egyértelmű számunkra, hogy a következő fotók kapcsán is ez jön-e át, vagy itt már olyan mértékű az átalakulás, ami torzítja a valóságot. TrendOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.