Így változott az ideális testkép az elmúlt 100 évben – az első világháborútól Kardashianékig

testkép ideál szépségideál
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ahogy a divat, az ideálisnak vélt női testalkat is gyakran változott az elmúlt évtizedekben, és az sem volt ritka, hogy teljesen egészségtelen elvárásokat támasztottak a nők felé. Kíváncsiak leszünk, hogy a 2020-as években milyen ideál lesz a nyerő, de reméljük, az egészséges testképet fogja támogatni. 
  • Az 1910-es évek a fűző időszaka, a darázsderéké, ami nem mellesleg sok egészségi problémát okozott a nőknél. A kor szépségideálja Camille Clifford.
Camille Clifford Forrás: Getty Images
  • Az 1920-as években főként az első világháború hatása érződött a női ideálon. A nők kiszabadultak a szoros fűzőből, sokkal egyszerűbb, egyenes szabású ruhákat viseltek. Az ideális testkép kissé maszkulinabb, fiúsabb lett. A kor szépségideálja Alice Joyce.
Alice Joyce Forrás: Getty Images/Hulton Archive
  • Az 1930-as évekre újabb 180 fokos fordulatot vett az ideál, visszatértek a teltebb, formák. A kerek idomok között újra hangsúlyozták a vékony csípőt, de azért már nem olyan durván, mint a fűzős évtizedben. A szépségideál ekkor Jean Harlow.
Jean Harlow Forrás: AFP/Collection Christophel/© MGM/Mgm
  • Az újabb világháborúval újfent egyszerűsödött a női divat. Az 1940-es években az ing és a blézer volt az uralkodó, a csípő hangsúlyozása viszont újra nagy trend lett. A kor szépségideálja természetesen Katherine Hepburn.
Katherine Hepburn Forrás: Getty Images
  • Az 1950-es években csúcsosodott ki újra a darázsderék, hiszen Marilyn Monroe-nak köszönhetően a 90-60-90 lett az ideális női forma. A homokóra alkat volt minden nő vágya.
Marilyn Monroe Forrás: Getty Images/2011 Getty Images/L. J. Willinger
  • Az 1960-as évekre újabb ideál született Twiggynek köszönhetően. A domborulatok helyét a vékony, csontos, fiús alkat vette át, na és persze a rövid frizura.
Twiggy Forrás: Getty Images, Northfoto

Így írta át a divat történelmét Twiggy, a világ első szupermodellje

Hatalmas őzikeszemek, rövid haj, extrémen vékony testalkat, ő volt Twiggy, aki az 1960-as években meghódította az egész világot, hatására éles kanyart vett a divat története. Ismerd meg modellkarrierjének történetét!
  • A túlzottan sovány lányok ideje hamar lejárt, az 1970-es évekre a sportosabb, kellemesen izmos, egészségesebb testalkat vált ideállá. A korszak megtestesítője Farrah Fawcett.
Farrah Fawcett Forrás: Getty Images, AFP
  • Az 1980-as években is menetelt tovább a sportos irány, de már a némileg karcsúbb test volt az elvárás. Ez az évtized az aerobikláz, azaz Jane Fonda időszaka, na és persze az első szupermodelleké, mint Elle MacPherson, Cindy Crawford és Naomi Campbell.
Elle MacPherson és Cindy Crawford Forrás: Northfoto, Getty Images

Így néztek ki a szupermodellek, amikor először léptek kifutóra

A leghíresebb topmodellek is egy első fotózással és egy első kifutós szerepléssel kezdték a pályát. Az első híres manökenekről, a kilencvenes évek szupermodelljeiről, a kétezres és az elmúlt évek felfedezettjeiről mutatjuk most meg, hogy néztek ki, amikor először lépdeltek végig a kifutón.

  • Két évtizednyi egészéges testkép után az 1990-es években visszatértek a zörgő csontok, a kissé beteges kinézet, vagyis a "heroin chic", amelynek Kate Moss volt a megtestesítője.
Kate Moss Forrás: Getty Images
  • A 2000-es években még mindig a túl vékony volt az alapvető elvárás, és középpontba került az izmos, de mindenképpen nagyon lapos has. Gondolj csak Britney Spears és Christina Aguilera hasvillantós szettjeire.
Christina Aguilera és Britney Spears Forrás: AFP
  • Eljutottunk a 2010-es évekhez, vagyis napjainkhoz, amikor megint csak nagyon egyértelmű és uralkodó trend lett a gömbölyded forma. Széles csípő, nagy popsi, nagy mellek, ha lehet, egészséges életmóddal párosítva. Az ideált természetesen Kim Kardashian és Kylie Jenner jegyzi.
Kim Kardashian és Kylie Jenner Forrás: Getty Images

Kim Kardashian kontra Emily Ratajkowski – avagy a kor két szépségideálja


Még nem látott olyat a világ, hogy két ennyire élesen különböző szépségideál határozta volna meg az éppen uralkodó testképet. A Kardashian család az elmúlt években visszahozta a korábban etalonnak számító gömbölyded vonalakat, de emellett a korábbi évtizedben jellemző, igencsak vékony testalkat is domináns maradt. Neked melyik jön be jobban?

Filléres praktikák száraz és fakó hajra: a nyári igénybevétel után ezeket vesd behttp://www.life.hu/trend/20190826-hajpakolas-szaraz-es-fako-hajra.htmlNyáron különösen nagy igénybevételnek van kitéve a hajunk. Egyrészt a a sok fürdőzés, különösen a tenger vize szárítja, de azt sem árt tudni, hogy az UV-sugárzás nem csak a bőrünkre, a hajunkra is káros hatással van, szárítja, fakóvá teszi. Így nyár végén nem árt egy kis extratuningot adni a hajunknak, felttölteni tápanyagokkal és újra ragyogóvá varázsolni, akár házi praktikákkal. TrendOrigoMTV VMA 2019: stílusmustra a vörös szőnyegrőlhttp://www.life.hu/trend/20190827-mtv-vma-2019-stilusmustra-a-voros-szonyegrol.htmlKorábban összeszedtünk az elmúlt évek legbotrányosabb VMA szereléseit, most pedig megmutatjuk az idei év legextrémebb szettjeit. Tegnap este adták át New Jersey-ben az MTV zenei díjakat, és ugyan sok világsztárt hiányoltunk az eseményről, izgalmas ruhákból így sem volt hiány. TrendOrigoA top 15 legsokkolóbb és legbotrányosabb ruha az MTV VMA-díjátadók történetébőlhttp://www.life.hu/trend/20190813-a-legsokkolobb-es-legbotranyosabb-ruhak-az-mtv-vma-dijatadok-tortenetebol.htmlMa, azaz hétfő este adják át az MTV Video Music Awards díjakat. A rajongókat nemcsak a díjazottak személye, de a vörös szőnyeges bevonulás is izgalomban tartja. Nem is csoda, hiszen ez kifejezetten olyan esemény, ami évről évre okoz meglepetéseket. A 90-es évek végétől vettük sorra a legsokkolóbb és legbotrányosabb ruhaválasztásokat, így már csak egy kérdés marad: idén vajon ki lesz a legfeltűnőbb jelenség a vörös szőnyegen? TrendOrigoSzínésznők, akik kopaszon is gyönyörűek voltakhttp://www.life.hu/trend/20190813-sztarok-akik-kopaszra-nyirtak-a-hajukat-buzz-cut.htmlHollywoodban rengeteg színésznő próbálta ki a rövid hajat - általában persze egy filmszerep kedvéért -, néhányan még az egészen tüsit, sőt a kopaszságot is bevállalták. Legtöbbjüknek ráadásul elképesztően dögösen állt ez az extrém megoldás, így át kell értékelnünk, hogy a hosszú haj lenne a nőiesség egyik alapvető eleme. TrendOrigoIlyen gyönyörű smink nélkül Mihalik Enikő - Fotó!http://www.life.hu/trend/20190816-mihalik-eniko-smink-nelkul-fotozkodott.htmlSzépen lassan túllépünk a photoshopolt világon, és egyre menőbbé válik a természetesség. Ez annak is köszönhető, hogy egyre több híresség vállalja fel például a retusálás nélküli testét és smink nélküli arcát. Trend--Amikor tilos a smink: élethelyzetek, amikor ártalmas kifesteni magunkathttp://www.life.hu/trend/20190813-amikor-tilos-a-smink-elethelyzetek-amikor-art-a-festek.htmlHa valaki jól tud bánni vele, a smink csakis a hasznára válhat: általa kiemelhetjük a legelőnyösebb, és elrejthetjük a kevésbé előnyös vonásainkat. Vannak azonban olyan helyzetek, amikor a smink inkább árt, és ha jót akarsz magadnak, illetve szeretnéd, ha évek múlva is szép, üde lenne az arcbőröd, érdemes ezekkel tisztában lenni. TrendOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.