A futás ezer jótékony hatása az egészségedre - Nem csak fogyaszt

Forrás: Thinkstock -
Telekom Vivicittá futás mozgás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Még a gondolatától is irtózol, hogy a salakon szenvedj, és magányosan ródd a köröket? Változtass a futással kapcsolatos szemléleteden, ez a mozgásforma ugyanis ezer és ezer jótékony hatással bír az egészséged szempontjából.

Több, mint egyszerű testmozgás

Sokan azért kezdenek el kocogni, hogy leadják a súlyfelesleget, de nem ez az egyetlen potenciális előnye a futásnak, hanem az, hogy nagymértékben hozzájárul az általános testi-lelki jólét fenntartásához. "A futás nagyon egészséges, mivel fokozza a tüdő oxigénfelvevő képességét, növeli a vitálkapacitást, az erek rugalmasságát és keresztmetszetét, valamint javítja a szív pumpafunkcióját, és így optimalizálja magát a szívfrekvenciát" - vélekedik Tánczos Zoltán személyi edző, az ELTE-PPK gyakorlatvezető tanára.

Forrás: Thinkstock

A futás az egész szervezetünkre pozitív hatást gyakorol, többek között átalakítja a test izomzatát, erősíti az immunrendszert, és emeli a HDL, azaz a "jó" koleszterin szintjét. Rendszeres futással megelőzhetők a daganatos, a szív- és érrendszeri betegségek, a mozgásszervi panaszok, a kóros ízületi elváltozások, valamint csökkenthető az asztma kialakulásának kockázata is. Ezeken felül segít egyensúlyba hozni az anyagcserét, támogatja az alvási és táplálkozási funkciókat, továbbá fokozza a növekedési hormon elválasztását, ami lassítja az öregedési folyamatokat.

"Azáltal, hogy a futás komplexen átmozgatja az egész testet, javítja az inak, a csontok és az ízületek teherbírását, így megelőzi a csontritkulás kialakulását, valamint hozzájárul a jobb mozgáskoordinációhoz és a helyes testtartás kialakításához" - mondja a szakértő.

Hozd ki magadból a maximumot!

Ha rászántad magad a futásra, érdemes előbb 10-15 perces, gyorsabb ütemű gyaloglással kezdened, majd fokozatosan növelned a terhelést vagy az időtartamot, így előbb-utóbb képessé válsz akár 60 percig is folyamatosan futni. "A betonon való futás nem egészséges, mert túl nagy terhelés érkezik a bokára, a csípőre és a térdekre, ezért célszerű gumis, füves vagy salakos pályát választani, melyek kímélik az ízületeket " - fűzi hozzá a szakértő.

Forrás: Thinkstock

Az olcsó vagy rég elhasznált sportcipő helyett érdemes beruháznod egy jó kiképzésű futó- vagy terepfutócipőre, amit szaküzletekben vásárolhatsz meg. Mielőtt futni kezdesz, feltétlenül konzultálj egy személyi trénerrel, aki az edzésed céljától, illetve az élettani sajátosságaidtól függően megállapítja, hogy milyen pulzuszónában végezd a testmozgást. Ha szeretnéd futás közben kontrollálni a teljesítményedet, érdemes sportórát használod, ami méri a pulzusodat, a tempódat és a megtett távot. Futás közben több kalóriát égethetsz el percenként - átlagosan 600 kalóriát óránként -, mint bármilyen más kardiogyakorlattal, a fogyáshoz pedig elegendő heti háromszor 60 perces edzés, amit kombinálhatsz napi 20 perc sétával.

Jobb kedv, nagyobb teljesítmény

A pszichés előnyök messze felülmúlják a futás fizikai nehézségeit, hiszen közben az előtted álló feladatra koncentrálsz, ahelyett, hogy a magánéleti vagy a munkahelyi problémáiddal foglalkoznál. Amikor lefutod a kitűzött távot, a negatív gondolataid átterelődnek arra a pozitív élményre, amit a teljesítés öröme nyújt. Az aerob típusú gyakorlat hatására dopamin, endorfin és szerotonin nevű hormonok stimulálják a központi idegrendszert, ami euforikus érzést hoz létre, és ennek a gyönyörérzésnek az intenzitása motivál majd arra, hogy újra és újra felvedd a futócipőt. A futás természetes nyugtató, ami kedvező hatást gyakorol az idegrendszer működésére, és jó ellenszere a civilizációs ártalmaknak.

A mentális edzés fontos szerepet játszik a felkészülésben, és számos kiváló technika létezik, például a jóga vagy a meditáció, amivel szellemileg is ráhangolódhatsz az edzésre. A futás legnagyobb előnye, hogy kikapcsolja az elmédet, megtanít leküzdeni a saját akadályaidat, javítja a koncentrációdat, illetve kiválóan alkalmas az önfegyelem fejlesztésére, amit az élet más területein is kamatoztathatsz.

Thinkstock
Thinkstock

Így maradj kitartó

Amikor már megszületett benned az elhatározás, hogy egészségesebben élj, nagyon fontos, hogy megőrizd a motivációdat és a lelkesedésedet. Ha csak kisebb célokat tűzöl ki magad elé, sokkal hatékonyabban valósíthatod meg az elképzeléseidet. Kevésbé lesz monoton a futás, ha változatosan állítod össze az edzéstervet, például új helyszíneket keresel, vagy a közeli erdőben kocogsz.

A futás általában nem csapatsport, ugyanakkor nem jelenti azt, hogy csak egyedül mozoghatsz. A kitartásban az is segíthet, ha csatlakozol egy hasonló érdeklődésű csoporthoz, esetleg keresel egy nálad tapasztaltabb futópartnert, ami még kellemesebbé és érdekesebbé teszi a testmozgást. A futást kombinálhatod kiegészítő sportokkal is, például úszással, kerékpározással vagy aerobikkal, így búcsút inthetsz az unalomnak, illetve remekül formálhatod az alakodat is.

Te mennyire éled meg a mindennapokat? Tudatosan éled az életed? Töltsd ki tesztünket - kattins IDE!

Karnyújtásnyira lévő helyszínek, ahol tested-lelked meggyógyulhathttp://www.life.hu/tudatoseletteszt/20150622-gyogynovenyvolgyek-magyarorszagon-zanka-dobogoko-rojtokmuzsaji-kastely.htmlMagyarországon számtalan olyan vidék van, ahol természetes módon gyógyulhat az ember. Gyógynövényfarmok, különleges energiájú helyek, gyógyító fák - most olyan mesés helyekre kalauzolunk el benneteket, amelyek különleges adottságaiknak köszönhetően remek hatással vannak testre és lélekre egyaránt. Tudatos élet tesztOrigoGyerek és karrier? - Íme, 2015 legsikeresebb anyukáihttp://www.life.hu/tudatoseletteszt/tippek/20150617-5-sikeres-no-akik-karrier-mellett-gyermeket-is-vallaltak.htmlKarrier vagy család? Ez a kérdés (sajnos) még manapság is nagy dilemmát tud okozni a nőknek – a köztudatban ugyanis makacsul tartja magát az a vélekedés, hogy a kettő együtt nem vagy csak nagy lemondások árán működik. A karrierre vágyó anyukák helyzetén az sem sokat javít, hogy a munka világába való visszatérés kismamaként igen embert próbáló feladat – főleg kishazánkban. TippekOrigoZöld turmix: csodaszer egész évrehttp://www.life.hu/tudatoseletteszt/tippek/20140612-zold-turmix-jotekony-hatasai-lugosit-szepiti-a-bort-es-hatekony-a-fogyokurazoknak.htmlMillió cikket olvastunk róla, így nemrég úgy döntöttünk, ideje zöld turmixszal indítani a reggelt. Nem is bántuk meg, sőt, azóta már nincs nap zöld ital nélkül. Csináld utánunk! TippekOrigoTurbózd fel a szervezeted egészséges turmixokkal!http://www.life.hu/tudatoseletteszt/tippek/20131203-egeszseges-turmixok-piros-egeszsegturmix-es-zoldturmix.htmlTél elején nem árt felurbózni a szervezeted sok-sok vitaminnal. Most mutatunk két pofonegyszerűen elkészíthető isteni turmixot, melyekkel bátran felveheted a harcot a baktériumok ellen, ráadásul finomak, és a bennük lévő kalóriáktól sem kell tartanod. A reggeli kakaóscsigát hanyagold kicsit, készíts inkább egészséges turmixokat! Tippek--Az akaraterő edzése 7 pontban – könnyebb, mint gondolnádhttp://www.life.hu/tudatoseletteszt/tippek/20150422-akaratero-edzese-7-pontban-konnyebb-mint-gondolnad.htmlAz élet számos területén szükség van az akaraterőre – legyen az ellenállás a csábításnak, tudatos lemondás, vagy éppen egy kitűzött cél elérése. Sokan gondolják úgy, hogy az akaraterő olyan, mint egy izom a szervezetben – megfelelő edzéssel erősíthető. TippekThinkstockLehet még sokkal hatékonyabb a fogyás - 6 jó tanács edzés utánrahttp://www.life.hu/tudatoseletteszt/tippek/20150303-6-jo-tanacs-edzes-utanra-ezekre-erdemes-figyelni.htmlHa aktívan sportolsz, és fontos számodra, hogy jó formában legyél, akkor egészen biztosan a táplálkozásra is odafigyelsz. Nem mindegy például, mikor és mit eszel az edzés után, ahogy az sem, hogy ha fogyni szeretnél. A következő 6 szabályt érdemes észben tartanod! TippekThinkstock

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.