A stressz 10 látható jele

Forrás: Thinkstock -
hajhullás izzadás kimerültség étvágytalanság fogyás stressz remegés stresszoldás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A feszült embert általában méterekről felismerni: idegesen járkál, rágja a körmét, vagy éppen izzad. A stressz látható jeleit nem mindig tudjuk kordában tartani, ezért is fontos a helyes relaxációs technika megtalálása.

Izzadás

Az egyik leggyakoribb stressztünet a szinte azonnali izzadás hónaljban, tenyéren, talpon - ritkább esetekben még nagyobb testfelületeken is. A kellemetlen verítékezés sokaknál megszűnik egy idő után, de olyan is akad, akinél a feszült helyzet legutolsó pillanatáig megmarad. Erős izzadásgátlókkal védekezhetünk a kellemetlen szagok és látványos foltok ellen, amik ilyenkor sajnos gőzerővel támadnak.

Forrás: Thinkstock

Remegés

A bennünk vibráló feszültség a testünkön is meglátszik: remeg a kezünk, tikkel a szemünk, de akár az egész testünk remeghet percekig egy-egy szorongató helyzetben. Ilyenkor nagyon jó tesz, ha valaki átölel, vagy csak megnyugtatóan a vállunkra teszi a kezét: ez némi nyugalmat adhat a szervezetünknek, és csillapíthatja a remegést.

Körömrágás

Stresszhelyzetben az arra hajlamosak bizony akkor is rágják a körmüket, ha ez csúnya szokás, és nem is túl esztétikus. Különböző keserű ízű lakkokkal segíteni lehet a dolgon, de az ilyen emberek kezén messziről látszik, hogy valamilyen feszültséggel küzdenek.

Hajhullás

A stressz egy idő után a hajon is meglátszik: erősebben kezd hullani. Ősszel és tavasszal amúgy is van egy természetes megújulási folyamat, mely során több hajszálat találunk a hajkefében, ám feszült időszakokban ez fokozódhat - a különböző vitaminok, ásványi anyagok pótlása mellett természetesen a belső nyugalom megtalálása vethet neki gátat.

Nyugtalan láb

Az idegesség, feszültség jele lehet az asztal alatt állandóan rángatózó, furcsa mozdulatokat tevő láb. Az asztal lapja felett mosolygó munkatársunk lent vad táncot járó lába a türelmetlenség, idegesség, feszültség jele lehet - bár akadnak olyanok, akik egyszerűen képtelen nyugodtan ülni akkor is, ha épp nem küzdenek belső feszültséggel.

Falási rohamok, étvágytalanság

Alkattól függ, hogy a feszültségre ki hogy reagál: az emberek egyik fele hízásnak indul, mert állandóan eszik, a másik felük viszont hányingerrel, hasmenéssel küzd, és alig tud egy falatot leerőltetni a torkán.

Gyors fogyás

Ha az étvágytalanság sokáig tart, akkor bizony le is fogyhatnak - a nyúzott arc, a gyors fogyás az egyébként normál alkatú embereknél általában vagy betegség, vagy a kezeletlen stressz jele.

Kialvatlanság, karikás szemek

Szinte nincs is olyan ember, akinek ne lett volna már néhány álmatlan éjszakája a szorongató helyzetek, félelmek miatt. Hiába álmosodik el ilyenkor az ember, vagy lesz fáradt a napok óta tartó ébrenléttől, éjszaka mégis éberen bámul maga elé, vagy rendszeresen felébred. Néhány elalvást segítő praktika beválhat ugyan, de hosszú távon csak a feszültség elmúltával lesz nyugodt az álmunk.

Forrás: Thinkstock

Járkálás

Nagyon nehéz nyugton maradni, miközben idegesek vagyunk, így ilyenkor általában fel-alá járkálunk. Bár értelme túl sok nincs a szőnyegkoptatásnak, mégis nehéznek tűnhet megállni, hogy valahogy le ne vezessük ezáltal a feszültséget. Jó ellenszer lehet az energiát sportba fektetni, és így alaposabban kiadni a stressznek legalább egy részét.

Ingerültség, türelmetlenség

A tartós stresszben élő emberek nagy része egyszerűen egy idő után nem tud olyan empátiával mások felé fordulni, mint nyugodt időszakaiban. Emiatt gyakran ok nélkül kiabál, vagy ingerülten reagál semleges helyzetekre is. Mivel nehezen uralkodik magán, egy idő után meglehetősen látványossá válik agresszív kitörései miatt.

Te mennyire éled meg a mindennapokat? Tudatosan éled az életed? Töltsd ki tesztünket - kattins IDE!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.