Karnyújtásnyira lévő helyszínek, ahol tested-lelked meggyógyulhat

Dobogókő röjtökmuzsaji kastély Zánka gyógynövények kirándulás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Magyarországon számtalan olyan vidék van, ahol természetes módon gyógyulhat az ember. Gyógynövényfarmok, különleges energiájú helyek, gyógyító fák - most olyan mesés helyekre kalauzolunk el benneteket, amelyek különleges adottságaiknak köszönhetően remek hatással vannak testre és lélekre egyaránt. 

Fókuszban a gyógynövények

Gyógynövény-paradicsom Zánkán

A zánkai Gyógynövény-völgy ökoturisztikai látogató- és oktatóközpontban az évszaknak megfelelően több mint 500 növényfajjal ismerkedhetsz meg. A kertbe belépve azonnal látni, hogy gondos kezek és lelkes emberek építették fel a festői szépségű centrumot. A Balaton-felvidéken található völgyben a turisták a fenntartható gazdálkodás hívei, valamint a természetgyógyászok és a holisztikus gyógyítók is megtalálhatják az érdeklődésüknek megfelelő programot. A látogatóközpontban finom és ízletes, ráadásul egészséges teákat kóstolhatsz; itt bizony a levendulateának valóban levendulaíze van, és minden porcikánkat energiával tölti fel. Állítólag ez a teakeverék remekül erősíti az immunrendszert, és a járványok időszakában ugyanolyan hatásos, mint a C-vitamin.

/1505/F_sze201552820058

Life.hu tipp

Takács Tamás házigazda minden egyes betegségre tud teakeveréket ajánlani. Segítségével megismerheted a szentélyt, ahol szárítják és feldolgozzák a kertben termesztett növényeket. A túra a takaros bemutatókertben folytatódik, ahol számtalan ismerős és ismeretlen növényre bukkanhatsz. Egynyári, kétnyári és évelő növények, fák, bokrok, cserjék gyógyhatásával és ökológiai növényvédelmével ismerkedhetsz meg. A különleges vízi kert, a relaxgyep és a vakok kertje teszi még izgalmasabbá az élményt.

Gyógynövényközpont Máriakönnyén

Bács-Kiskun megyében 2014-ben egy családi vállalkozás keretén belül indult egy mintagazdaság és látogatóközpont Máriakönnyén, a Vodica-kegyhely közelében azzal a céllal, hogy a megyében újra életre hívják a hagyományos gyógynövénytermesztést. A hely még nagyon új, de nagy dolgokat terveznek. „Küldetésünknek tekintjük mintagazdaságunkban, hogy megtanítsuk az érdeklődő családokat mint kiskerti termelőket a vegyszermentes gazdálkodásra, és segítsünk nekik átállni erre a termelési formára. Rövid élelmiszer-ellátási láncban szeretnénk feldolgozni a növényeket. Fő szabály szerint kézi erővel, hagyományos módszereket alkalmazva tervezzük a munkát, munkahelyeket teremtve és önfenntartásra alapozva. A turisták, ide érkező vendégek betekinthetnek, és akár be is kapcsolódhatnak a mintagazdaság életébe. Közel 95 000 gyógynövényt és 5000 fűszernövényt fogunk telepíteni 2015 októberéig" - magyarázta Nagy Norbert, a program megálmodója.

Vöröshere és ebnyelvűfű Fotó: Margitay Klára/Life.hu

Life.hu tipp

Családok egész hétvégét betöltő programja lehet a Vodica Mintagazdaság. A gyerekek is imádni fogják a helyet, mert a sok program közül az egyik az, hogy saját célra, cserépbe ültethetnek gyógynövényeket, és megtanulhatják vegyszermentesen termelni például a kamillát, cickafarkfüvet, mentát, körömvirágot.

Csodás energiák

Gyógyító fák a röjtökmuzsaji kastélyban

Szokatlan módon, kör alakban nőttek a fák a röjtökmuzsaji kastély kertjében. Ha belépsz a kastélyszálló kapuján, azonnal különleges erőtérbe kerülsz, ahol a természet erejének köszönhetően gyógyulhatsz és feltöltődhetsz. A kapu és a kastély bejárata között egy széles, fákkal körülölelt ösvény fut, itt található az úgynevezett híres fakör. Ezek a fák évtizedekig - olykor évszázadokig - megmaradnak, éppen ezért megbízható jelei a helyben található energiáknak. A szabályos körben növő egészséges fák „szent helyeket", energiapontokat jelölnek. A különleges fakörök hozzájárulnak a hely rendkívül megnyugtató, „elvarázsolt" jellegéhez.

Forrás: szidonia.hu, Wikipédia

Tudtad?

A kelták ezeket a különleges helyszíneket "boszorkánykörnek" nevezték, és ilyen helyeken tartották a szertartásaikat. Manapság az is elég, ha elmész pár napra, és egy kellemes wellnesszel összekötve kipróbálod, milyen hatással van rád a természet ereje.

Dobogókő, ahol fellélegezhetsz

A Pilis központjában található Dobogókőhöz évente rengeteg külföldi látogató érkezik, mert világhírű gyógyítóhely hírében áll, a föld szívcsakrájának is nevezik. A Budapesttől körülbelül 40 km-re található mesés vidék amellett, hogy remek kirándulóhely, feltöltődésre és gyógyulásra is alkalmas. Évtizedekkel ezelőtt Kovács-Magyar András fedezte fel, hogy a Pilisben lévő energiavonalak, más néven Szent György-vonalak egy pontban futnak össze. A hely ennek köszönheti erejét. Amikor a Pilisnek ezen a részén kirándulsz, te is megérezheted, hogy itt más a természet aurája, és mikor hazaérsz, olyan érzés jár át, mintha levettek volna egy hatalmas súlyt a válladról.

Forrás: Thinkstock, dobogoko.hu, Wikipédia

Te mennyire éled meg a mindennapokat? Tudatosan éled az életed? Töltsd ki tesztünket - kattins IDE!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.