Te képes vagy éberen figyelni? Megélni a jelent?

Forrás: Thinkstock -
figyelem Müller Péter tudatos élet éberség tudatosság
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az éber figyelem a mai ember számára a legnehezebb. Tudatunk ugyanis soha sincs „jelen": vagy a múltunk reflexei hajtanak előre, vagy az elérendő céljaink vonzanak a jövőből, de nem vagyunk soha „itt és most", mert olyankor megszűnik az idő.

Végigrohanod az életedet, anélkül, hogy élnél. Mindig máshol jár az eszed, és lélekben máshol vagy, mint ahol vagy. Nem vagy jelen. Soha. Ha utazol, fényképezel, hogy egyszer majd megnézd, de amikor ott vagy, nem vagy ott.

Forrás: Thinkstock

Vigyázz! A tudatos figyelem nem éber figyelem! Amikor még külön van benned a látás és a tett, még nem vagy éber. Csakis akkor, ha azt teszed, amit gondolsz, s azt gondolod, amit itt és most éppen tenned kell. Vagyis, amikor az életedet teljesen megéled. Benne vagy, egészen. Csúcsélmény.

Az író számára az „éber figyelem" az ihletet jelenti. A céllövő számára azt a pillanatot, amikor – már nem a tudata által vezérelve – meghúzza a ravaszt. (Néha azért használnak „célzóvizet", vagyis piát, hogy tudatos figyelmüket könnyebben kioltsák.)

A harcos számára éber figyelem az a „pillanat", amikor eldönti a küzdelmét. Tapasztalatból tudom, hogy egy ökölvívó rendszerint csak utólag emlékszik a sorsdöntő ütésére.
A pap számára az a pillanat időtlen, amikor meghallja a „Szentlélek" hangját. Ilyenkor azt hiszi, hogy ez az ő hangja. S nem is téved, talán. Mert egy lesz vele.

És még valami.

És csak ritkán szeretünk igazán.

Te mennyire éled meg a mindennapokat? Tudatosan éled az életed? Töltsd ki tesztünket - kattints IDE!

Te mit látsz a képen? 8 varázslatos optikai csalódáshttp://www.life.hu/tudatoseletteszt/20151012-te-mit-latsz-a-kepen-8-varazslatos-optikai-csalodas.htmlÁltalában azt tartjuk igaznak, amit látunk, hiszen ahhoz vagyunk hozzászokva. Mégsem hihetünk mindig a szemünknek, mert néha a legélesebb szempár is cserbenhagyhat. Tudatos élet tesztOrigoGondoltad volna? Ez történik a szervezeteddel, ha szép dolgot nézelhttp://www.life.hu/tudatoseletteszt/20151009-ez-tortenik-a-szervezeteddel-ha-szep-dolgot-nezel.htmlOdafigyelsz azokra a szépségekre, amik mellett nap mint nap elhaladsz? Ki tudsz lépni kicsit a rutinból, és meg tudod látni a jó dolgokat? Ha ez még nem megy, érdemes megtanulni, mert számtalan pozitív hatása lesz annak, ha megtanulod meglátni a szépséget! Tudatos élet teszt--5 eset, ami a túlzott stresszelésből fakadhttp://www.life.hu/tudatoseletteszt/20150624-stressz-hajhullas-koromragas.htmlFolyamatosan hullik a hajad, rágod a körmöd és táncolnak a talpaid? Ez csak egyet jelenthet: túl sok stressz ér téged! Tudatos élet tesztThinkstockKalóriák fogságában - étkezési szokások, amiket még ma felejts el!http://www.life.hu/tudatoseletteszt/20150108-3-mozgasforma-amit-mindenkepp-probalj-ki-2015-ben.htmlAhhoz, hogy életmódot válts, fel kell hagynod az egészségtelen étkezési szokásaiddal is - és itt nem csak a gyorséttermekre és a chipsekre gondolunk. A sikertelen diéták után vagy a fogyókúra felgyorsítása érdekében sokan fordulnak olyan módszerekhez, amelyek egészségtelenek, és ezek hosszú távon nem is válnak be. Íme, néhány étkezési szokás, melyektől jobb, ha mielőbb megszabadulsz! Tudatos élet teszt--Lehet még sokkal hatékonyabb a fogyás - 6 jó tanács edzés utánrahttp://www.life.hu/tudatoseletteszt/tippek/20150303-6-jo-tanacs-edzes-utanra-ezekre-erdemes-figyelni.htmlHa aktívan sportolsz, és fontos számodra, hogy jó formában legyél, akkor egészen biztosan a táplálkozásra is odafigyelsz. Nem mindegy például, mikor és mit eszel az edzés után, ahogy az sem, hogy ha fogyni szeretnél. A következő 6 szabályt érdemes észben tartanod, ha tudatosan készülsz az életmódváltásra és arra, hogy az eddigieknél hatékonyabb legyen az edzésed! TippekThinkstockTöltekezz fel a meditálásból - tanuld meg velünk!http://www.life.hu/tudatoseletteszt/20140530-jogaiskola-a-jogaklikkel-a-meditacio-jotekony-hatasai-fejleszti-a-koncentraciot.htmlA jóga megtanít arra, hogyan hozd ki magadból a maximumot, élj teljes életed, amelyet befolyásolni is képes vagy. Hiszen a jóga önmagunk megismerésének fontos eszköze, a figyelmünk igába vonása, tudatos irányítása, amely jóval túlmutat a jógaszőnyegen. Tudatos élet teszt--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.