Természeti csodák Budapesten, amik mellett mindennap elmész

természet természeti csoda Budapest
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A hétköznapok rutinjába belefeledkezve gyakran előfordul – mintha csak csukott szemmel közlekednénk –, hogy észre sem vesszük a körülöttünk lévő csodákat. Pedig munkába sietve vagy a bevásárlásból hazafelé tartva is elképesztő dolgokra bukkanhatunk. Néha megéri egy kis kitérőt is tenni!

Mivel a természet közelségében nőttem fel, Budapesten, a belvárosban állandóan hiányérzetem van. Ilyenkor egy-egy fa látványa is könnyen felvidít.

Az egyik kedvencem a Városliget felé, a Lendvay utcában van.

Ott találtam rá a fára, ami ránőtt az őt szegélyező kerítésre. Egyszerűen bekebelezte: mintegy szimbólumaként a természet hatalmának és erejének.

Forrás: Life.hu

Az oly sok szempontból csodálatos Budapest bővelkedik különleges fákban.

Itt van például az 1789-ben elültetett fehér akác a Lánchídnál, a híres héttörzsű júdásfa a Városmajorban, a kínai gumifa a Gellérthegyen, piros virágú vadgesztenye az Egyetem téren vagy október fája a Budai Arborétumban: az ősszel varázslatos színben pompázó perzsa varázsfa.

Szerencsére a kincseket rejtő nagyobb zöld területek sem hiányoznak a belvárosból. Itt van rögtön a népszerű Margitsziget. A találkozási pontként gyakran megjelölt szökőkút és a nagyrét valószínűleg mindenki számára ismerős. De

azt tudtad, hogy vadaskert, rózsakert és japánkert is van a szigeten?

Két utóbbit ráadásul nemrégiben újították fel, így teljes pompájukban várják a látogatókat. A vadaskert egyik részén dámvadak és mezei nyulak kaptak helyet, a másik felében pedig vízimadarak és egyéb díszes madárfajok láthatók – igazi erdei élmény a város közepén.

Japánkert a Margitszigeten Forrás: MTI/Máthé Zoltán
Bambuszból készült kút a margitszigeti japánkertben Forrás: MTI/Máthé Zoltán

A már említett Budai Arborétum igazi felüdülést nyújt Budapest forgatagában, akár 5 percre pihensz meg ott, akár több órád van kiélvezni a természeti környezetet. Az arborétumnak elképesztő gyűjteménye van, ami a szemet és lelket gyönyörködtető növényeket illeti. A kertben ráadásul tematikus sétákat is tehetünk:

tanösvény vezet végig a legszebb lombú és termésű, illetve a különleges formájú és idős fák között is.

Hasonló oázis a Füvészkert, ahol bármikor trópusi hangulatba kerülhetsz, a pálmaház ugyanis egész évben különleges trópusi és szubtrópusi növényekkel várja a látogatókat, de a gyógynövények szerelmesei is megtalálják számításaikat. Mivel a terület az ELTE oktatási egysége, az ismeretterjesztést sem hanyagolják el. Így akár a nyugalom, akár az ismeretszerzés vágya hajt, bátran ajánljuk a Füvészkertet.

Egy sétára vagy egy kis ücsörgésre kiváló terep a BAH-csomópont közelében elterülő Gesztenyéskert, a belvárosi Károlyi-kert vagy a város közepén magasló Gellérthegy, ahol a Filozófusok kertjét mi különösen szeretjük. Neked melyik a kedvenc helyed?

Te mennyire éled meg a mindennapokat? Tudatosan éled az életed? Töltsd ki tesztünket – kattints IDE!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.