A felgyorsult világ hatása gyermekeinkre

Forrás: Thinkstock -
Facebook gyermekkor tudatos élet internet nevelés közösségi aktivizmus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A modern világ gyermeke automatikusan „belenő” a felgyorsult világba. Ebből azt gondolhatnánk, hogy tökéletesen alkalmazkodik is hozzá, pedig fontos, hogy tudd terelgetni őt ezen az ingoványos talajon!

Az információ megnövekedett mennyiségének befogadásához (érzékelés, észlelés) valóban alkalmazkodnak a gyermekek, viszont a felvett információk értelmezési – feldolgozási – alkalmazási követelményeihez nem, ez egy jóval lassabb változási-fejlődési folyamat eredménye lehet.

Forrás: Thinkstock

Meg kell tanítanunk gyermekeinket szelektálni

Majsai László pszichopedagógus, nevelési tanácsadó, terapeuta.

Forrás: Thinkstock

Mennyi időt töltsön televíziózással a gyermek?

„Ez teljesen egyénre szabott: van gyermek, akinek 1 óra sem árt, de olyan is, akit 20 percre sem ültetnék a gép mellé. A legfontosabb, hogy a gyermek tevékenységpalettáján ezek az eszközök, elfoglaltságok egyetlen színt jelentsenek 15-20 másik szín (sport, zene, beszélgetés, mozi, színház, séta, „kutyázás”, pihentető/kamaszos „bambulás”...) mellett” - vallja a szakértő.

A gyermekek fejlődésében nagyon sok minden okozhat kárt, ám meglepő módon ugyanaz hasznot is hozhat. Az informatika és az ahhoz kapcsolódó eszközök és források is ide tartoznak. „Természetesen egy kontrollálatlan, időben, minőségben, tartalomban ellenőrizetlen Facebook-használat komoly károkat képes okozni. Nemcsak a folyamatosan, nagy sebességgel ontott információkkal, hanem elsősorban a feldolgozásbeli problémák mellett jelentkező, időrabló funkciójával. Nem elhanyagolható az a sérülésveszély, ami a sokszor irreális vagy az életkorához képest nehezen értelmezhető megosztásokból, a virtuális kapcsolatok személytelenségéből vagy hamisan értelmezhetőségéből adódhat. Azért

megijedni nem kell, mert a helyesen használt közösségi hálók sokszor kifejezetten jótékonyak is lehetnek.

Forrás: Thinkstock

Így óvd meg gyermeked!

Figyelj arra, hogy megismertesd és gyakorold vele a közvetlen verbális kommunikáció lehetőségeit, élményörömeit, hasznosságát. Beszélgess vele, tanítsd meg őt a közvetlen tapasztalatszerzés örömére. Játsszatok, kiránduljatok, sportoljatok együtt. A szelektálásra leginkább a koncentráció fejlesztésével tudod tanítani, de ebben a munkában az iskola és a szakemberek jelentik a legnagyobb segítséget.

Te mennyire éled meg a mindennapokat? Tudatosan éled az életed? Töltsd ki tesztünket – kattints IDE!

5 különleges magyar épület, amiket megéri megnézni!http://www.life.hu/tudatoseletteszt/20151021-kulonleges-magyar-epuletek-amiket-megeri-megnezni.htmlA csoda sokszor a szemünk előtt van, néha pedig elmegyünk mellette és észre sem vesszük. De olyan is van, hogy a csodát fel kell kutatni. Ezeket az elképesztő helyeket mindenképpen látni kell! Tudatos élet teszt--Rékasi Károly: A balesetemet egyfajta ajándéknak tekintem!http://www.life.hu/tudatoseletteszt/20151016-hogyan-eli-meg-a-boldogsagot-rekasi-karoly-kepes-andras-lilu-olah-gergo-torocsik-mali.htmlVajon hogyan élik meg a boldogságot, a stresszmentes életet a népszerű magyar sztárok? Mi kell Lilunak, Ákosnak vagy Rékasi Károlynak ahhoz, hogy jól érezzék magukat? Erre volt kíváncsi a Life.hu riportere. Tudatos élet tesztFotó: Szabó Gábor - OrigoKalóriák fogságában - étkezési szokások, amiket még ma felejts el!http://www.life.hu/tudatoseletteszt/20150108-3-mozgasforma-amit-mindenkepp-probalj-ki-2015-ben.htmlAhhoz, hogy életmódot válts, fel kell hagynod az egészségtelen étkezési szokásaiddal is - és itt nem csak a gyorséttermekre és a chipsekre gondolunk. A sikertelen diéták után vagy a fogyókúra felgyorsítása érdekében sokan fordulnak olyan módszerekhez, amelyek egészségtelenek, és ezek hosszú távon nem is válnak be. Íme, néhány étkezési szokás, melyektől jobb, ha mielőbb megszabadulsz! Tudatos élet teszt--Turbózd fel a szervezeted egészséges turmixokkal!http://www.life.hu/tudatoseletteszt/tippek/20131203-egeszseges-turmixok-piros-egeszsegturmix-es-zoldturmix.htmlA hideg idő kezdetén nem árt felurbózni a szervezeted sok-sok vitaminnal. Most mutatunk két pofonegyszerűen elkészíthető isteni turmixot, melyekkel bátran felveheted a harcot a baktériumok ellen, ráadásul finomak, és a bennük lévő kalóriáktól sem kell tartanod. A reggeli kakaóscsigát hanyagold kicsit, készíts inkább egészséges turmixokat, és légy tudatos, ha az egészségedről van szó! Tippek--Megszállott vagy tudatos - te mit teszel meg az egészséges életmódért?http://www.life.hu/tudatoseletteszt/20150415-orthorexia-nervosa-az-egeszseges-etkezes-is-valhat-megszallottsagga.htmlEgészséges életmód mindenekfelett? Képtelen vagy jóízűen megenni egy nem mentes sütit, és el sem tudod képzelni, hogy a sarki kifőzdében ebédelj meg? Inkább nem eszel egy napig, ha nem volt időd magadnak elkészíteni a másnapi ennivalót? Az orthorexia komolyabb gondokat okozhat, mint gondolnád! Tudatos élet tesztThinkstockTe képes vagy éberen figyelni? Megélni a jelent?http://www.life.hu/tudatoseletteszt/20151013-az-eber-figyelem-a-mai-ember-szamara-a-legnehezebb-muller-peter-gondolatai.htmlAz éber figyelem a mai ember számára a legnehezebb. Tudatunk ugyanis soha sincs „jelen": vagy a múltunk reflexei hajtanak előre, vagy az elérendő céljaink vonzanak a jövőből, de nem vagyunk soha „itt és most", mert olyankor megszűnik az idő. Tudatos élet tesztThinkstock

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.