Te jól kezeled a modern stresszhelyzeteket? Most megtudhatod!

Forrás: Thinkstock -
idegesség stressz stresszhelyzet tudatos élet tudatosság
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Tudtad, hogy a személyiséged igencsak meghatározó lehet abban, hogy hogyan birkózol meg a különféle stresszfaktorokkal az életedben? Néhányan teljesen természetes módon küzdenek meg azzal a mennyiségű stresszel, amit mások elviselhetetlennek tartanának. Te hogy kezeled ezeket a dolgokat? 

A stresszre való reakcióink egy része velünk született, míg a többit az életünk folyamán tanuljuk meg.

Mindenki reagál a stresszre, csak abban különbözünk, hogy milyen szintű stresszt vagyunk képesek elviselni, mielőtt a tünetek jelentkezni kezdenének. Néhányan tényleg „bombabiztosak”, és úgy tűnik, mintha végtelen mennyiségű stresszhelyzettel meg tudnának küzdeni, de még az ő esetükben is létezik egy határ, amin túl nem képesek több nyomást elviselni.

Forrás: Thinkstock

Mindennapi életünk során a stressz körénk épül, folyóként vesz bennünket körül, amely egy bizonyos idő elteltével túlcsordul, és megjelennek a tünetek. Azért engedjük ki a stresszt, nehogy ellepjen bennünket. Nem számít, milyen a személyiségtípusunk, ilyenkor könnyebben fogunk megbirkózni a nehéz helyzetekkel. De hogyan engedjük ki a felesleget?

Sok különböző út vezet a stressz csökkentéséhez, a számodra legjobb módszer viszont összefügg a személyiségeddel.

Néhányan a relaxációt és a meditációt tekintik a legjobb eszköznek a stressz felszabadítására. Mindkettő esetében rendszeres gyakorlás szükséges az igazi eredmények jelentkezéséhez és tartóssá válásához. Vannak, akik számára az energiát igénylő, kimerítő sportokban való részvétel bizonyul a leghatékonyabbnak. A személyiségeden múlik, hogy az edzés vagy a meditáció hozza-e meg nálad a kívánt eredményt.

Egy dolog viszont biztos, figyelemmel kell kísérnünk a stressz-szintünket, és tenni azért, hogy minél alacsonyabban tartsuk.

A stresszel összefüggő betegségek meglehetősen gyakoriak. Nem beszélve a nem jól kezelt stresszből eredő érzelmi hatásokról, amelyek ránk ugyanúgy hatással lehetnek, mint a hozzánk közel állókra.

Ha maximalista vagy:

Előfordulhat, hogy

önmagad számára jelentesz stresszforrást..

Hajlamos lehetsz saját magad számára előidézni a stresszt az önmagaddal szemben támasztott elvárásokon keresztül. Ha ez jellemző rád, megbocsátóbbnak kell lenned magaddal, és reálisabban kell hozzáállnod saját teljesítményedhez. Ebben az esetben valószínűleg a relaxáció eredményes lehet, csak a mindennapos rutin részévé kell tenned.

Forrás: Thinkstock

Ha keresed az ingereket:

Valószínűleg téged a kockázat veszélye éltet.

Ha szereted a sebességet, a hegymászást, bungee jumpingot, akkor számodra az energiát igénylő sportok jelentik a feszültség levezetését.

Ennél a típusnál veszélyt jelenthet, hogy figyelme gyorsan elkalandozik, nem igazán tud egy dologra koncentrálni. Néha előfordulhat rossz stresszkezelési módszerként, hogy túl sokat iszik vagy dohányzik, és elfelejt vigyázni önmagára.

Ha szorongó típus vagy:

Ha alacsony az önbecsülésed, előfordulhat, hogy olyan területeken kezdesz el dolgozni, ami nem jelent elég nagy kihívást számodra,

így könnyen unottá és frusztrálttá válhatsz. Veszélyes lehet, ha sok időt töltesz azzal, hogyan tudnád a számodra kellemetlen ingereket elkerülni, hiszen sok mindenből kimaradsz emiatt. Habár esetedben a relaxáció és/vagy meditáció hasznos lehet, kombinálni kellene önbizalom-építő módszerekkel a legjobb eredmény érdekében. A hipnoterápia (amelyet képzett pszichológus végez) sokat segíthet az önbizalom felépítésében, és valós élethelyzetekben végzett gyakorlatokkal kombinálva nagy változásokat érhet el.

Forrás: Thinkstock

Ha ambiciózus személyiség vagy:

Előfordulhat, hogy a legstresszesebb csoportba tartozol, amelyet a pszichológia A-típusú személyiségnek nevez. Általában ez a csoport a legkevésbé felkészült a stressz kezelésére. Tipikus reakció a stressz tagadása, pedig az extrém mértékű stressz a fizikai egészség rovására mehet.

Gyakran jelenik meg agresszió, túlhajszoltság, folyamatos irányításra törekvés.

A relaxáció és a szabadidő aktív eltöltése együtt segíthet a stressz csökkentésében. Előbb-utóbb létszükségletté fog válni olyan rutin kialakítása, amely rendszeresíti a munkától független szabadidőt.

Te mennyire éled meg a mindennapokat? Tudatosan éled az életed? Töltsd ki tesztünket – kattints IDE!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.