Téged is kiborít a felgyorsult világ? Tehetsz ellene!

Forrás: Thinkstock -
gyorsaság stressz információáramlás instant leves gyors fejlődés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egyre több a dolgod, ezért igyekszel te is gyorsítani az élet minden területén? A 40 perces ebédidő helyett a gép előtt falatozol, és ha este beesel a lakásba, már maximum egy gyors zacskós leveshez van kedved? Fogalmad sincs, mikor láttad utoljára a barátaidat nem a Facebookon vagy az Instagramon, hanem személyesen? Itt az ideje lassítanod!

Hogy miért érdemes lassítani? Egyszerűen azért, mert a nagy rohanásban nincs idő élni, igazán megélni a szép és értékes pillanatokat. Erre talán most legyintesz, pedig hidd el, ennél sokkal többről van szó: a felgyorsult élet az egészségedre is komoly hatással van. Ha úgy érzed, eljött az idő a változásra, haladj apró lépésekkel - ebben segítünk most kicsit!

Forrás: Thinkstock

"Mindegy, mit eszem, csak gyors legyen!"

Többnyire ez a te jelszavad is, hiszen az életednek ez az a pontja, ahol időt spórolhatsz? A munka mellett nincs időd este órákat a konyhában tölteni, de ha meg is tennéd, lehetőséged sem lenne munkaidőben elfogyasztani? Pedig hidd el,

a táplálkozás az egészséges élet kulcsa, a napi ötszöri étkezés pedig nem reklámszlogen.

Igenis fontos, hogy jól működjön az anyagcsere, a test megfelelően legyen ellátva vitaminokkal és ásványi anyagokkal, és ne éheztesd ki magad, ráadásul a súlyod is fontos: tudtad, hogy hiába sportolsz, az, hogy hogy nézel ki, 70%-ban az étkezéstől és 30%-ban az edzéstől függ?

Ráadásul az sem mindegy, milyen tempóban eszel.

Természetesen néha tényleg előfordulhat, hogy a napod a feje tetejére áll, így tényleg csak az fér bele, hogy bekapkodj pár falatot, de alapvetően jó, ha észben tartod: a lassú étkezés a fogyás kulcsa.

a gyors étkezés alatt nincs elég ideje az agyunknak érzékelni a teltségérzetet, ezáltal többet eszünk, mint amennyire szükségünk van.

Forrás: Thinkstock

Ez azonban huzamosabb idő után elhízáshoz vezethet. Nem beszélve arról, hogy a lassabban elfogyasztott ételeket jobb minőségben képes a szervezet feldolgozni, mert így a testünk az emésztéshez szükséges hormonokat és enzimeket időben és megfelelő mennyiségben képes adagolni" - vallotta egy korábbi cikkünkben dietetikus szakértőnk. Érdemes a tanácsait megfogadni!

Az ételek minőségére is jó, ha nagyobb hangsúlyt fektetsz,

és itt nem csak arról van szó, hogy mindennap kell a főtt étel. A napi zöldség- és gyümölcsfogyasztás mellett fontos, hogy amennyire tudd, kerüld a tartósítószerektől hemzsegő, előre elkészített élelmiszereket. Lehet, hogy egyszerű a vacsorát csak 5 percre bedobni a mikróba, de hidd el, ennek a rendszeressé válása megbosszulja önmagát.

Hogy mi a megoldás? Próbálj kicsit okosabban bánni az időddel, és fedezz fel új dolgokat, lehetőségeket. Ha reggel vagy késésben, készíts egy jó adag zabpelyhes finomságot, itt mutattunk is szuper recepteket. Ezek elállnak, helyesen tárolva akár egy hétig is, egészségesek, és legalább tudod, mit használtál hozzájuk.

Ha pedig este, munka után már nem ennél semmi nehezet, a bolti porok helyett kísérletezz házi készítésű finomságokkal: itt 5 kedvenc instant házi levesreceptünket mutattuk be, amiket pofonegyszerű elkészíteni, és garantáltan egészségesek!

Információk tengerében

Nem jut eszedbe egy film címe, és máris rákeresel az interneten? Nem állsz neki 1-1 dolgon perceket gondolkodni, hiszen az okostelefonod pillanatok alatt megmondja a választ? Persze így sokkal kényelmesebb az élet, ám az agyunkra ez a lustaság nincs jó hatással. Néhány szakértő ugyanis attól tart, hogy

az emberek türelmetlensége „digitális amnéziát” eredményezhet, ami azt jelenti, hogy mindig az interneten keresik ki a válaszokat, de gyorsan el is felejtik az online megtalált információkat.

Egy nemrég végzett felmérésből az derült ki, hogy amikor valamilyen kérdéssel néznek szembe, az emberek több mint egyharmada automatikusan a Google-ben keresi ki gyorsan a választ, anélkül, hogy megpróbálná magától megválaszolni.

Az eredmények azt is kimutatták, hogy az emberek egynegyede azonnal el is felejti a „kiguglizott” információkat

– ez a folyamat viszont az emlékek és a hasznos információk felhígulását okozhatja. A szakértők szerint ez a folyamat messzemenő következményekkel jár a hosszú távú memóriánkra, mivel ha nem hasznosítjuk a memóriánkban tárolt információkat, végül elfelejtjük azokat.

Forrás: Thinkstock

„Az agyunk minden alkalommal megerősít egy emléket, amikor felidézzük azt, ugyanakkor elfelejti az irreleváns emlékeket, amelyek elvonják a figyelmünket” – magyarázta Dr. Maria Wimber, a Birminghami Egyetem munkatársa. „A korábbi kutatások már többször is kimutatták, hogy az információk aktív visszahívása rendkívül hatékony módja a tartós emlékek létrehozásának. Ezzel szemben az információk passzív ismétlése (pl. többszöri kikeresése az interneten) nem eredményez ugyanígy szilárd, tartós emlékeket.”

De van megoldás, és egyszerűbb, mint gondolnád. Ha szeretnéd, hogy jobb legyen a memóriád, és ugyanúgy szeretnél emlékezni a nevekre, mint évekkel ezelőtt, akkor érdemes kipróbálnod az agyműködés szakértőinek egyszerű, de hatásos módszereit - a 6 kedvencünket korábban itt szedtük csokorba.

Mindenem a gépem

Számítógép és okostelefon nélkül már létezni sem tudunk, és ehhez jön még az a millió kütyü, amiket az élet megkönnyítésére fejlesztettek ki. Te például meg tudod számolni, hogy naponta hányszor használsz bármiféle gépet, hogy gyorsabb legyen az életed? Ha nyaralni mész, nem bírod ki anélkül, hogy át ne böngészd a legnagyobb hírportálokat, és titokban a céges leveleidet is lesed? Olvastál már a hírfüggőségről, de te biztosan nem oda tartozol, hiszen CSAK kíváncsi vagy, mi történik a világban...

Vagy ott van a közösségi média, a párkereső applikációk. Ez mind nagyon hasznos dolog, de ha már azt veszed észre, hogy a barátaidat hónapok óta csak a profilképeiken látod, és a Tinder-randikon kívül nincsenek kapcsolataid a másik nemmel, akkor lehet, hogy baj van.

Nemrég például egy kanadai kutatás kimutatta, hogy azok a tinédzserek, akik túl sok időt töltenek a közösségi oldalakon, rosszabb mentális egészségi állapotban vannak.

A kutatást vezető dr. Hughes Sampasa-Kanyinga, az Ottawa Közegészségügyi Intézet szakembere elmondta, hogy egyelőre nem világos, vajon a közösségi oldalak gyakori látogatása váltja ki a mentálisan rosszabb állapotot, például azzal, hogy az azt használók gyakran szembesülnek internetes zaklatással, vagy a rossz mentális állapot miatt töltenek több időt ezek a fiatalok az internetes oldalakon, mivel a való életben elszigeteltnek és magányosnak érzik magukat.

Forrás: Thinkstock

A szakemberek szerint a közösségi oldalak veszélye sokszor a névtelenségben rejlik, ami sokakban gerjeszti az internetes zaklatásra való hajlamot, emellett ezek az oldalak a tiniket gyakran arra veszik rá, hogy a többiekhez hasonlóak legyenek, így utat nyit a cigarettázás és az alkoholfogyasztás népszerűsödése előtt is.

A mobilfüggőség - mert igenis létezik ilyen - szintén komoly gondokat okozhat: kutatások szerint a kisgyermekek gyakran azért szenvednek például játszótéri baleseteket, mert szüleik ahelyett, hogy gyermekeikre figyelnének, SMS-eznek vagy beszélgetnek a mobiltelefonjukon.

Mi a megoldás?

Ismerd fel, ha a gépek rabjává váltál, és ne intézd el annyival, hogy a mai világban mindenki így csinálja. Szabj magadnak korlátokat, és ne keress kibúvókat. Tudtad például, hogy sokkal nyugodtabb lesz az éjszakád, ha a lefekvés előtti 1 órában már nem internetezel? És ne engedj a társasági eseményekből se: nem is hinnéd, milyen jól fog esni egy baráti borozgatás egy 10 perces Facebook-chat helyett.

Jó, ha tudod

Természetesen a mentális problémákért nem okolhatóak csupán a közösségi oldalak, ennek számos egyéb összetevője is van, de a szülőknek azért fontos lenne kontrollálniuk gyermekük internetezéssel töltött idejét, emellett nem árt, ha időben észreveszik a hangulatváltozásaikat, valamint azt, ha gyermekük nem alszik, eszik rendesen, és szokatlanul viselkedik.

Te mennyire éled meg a mindennapokat? Tudatosan éled az életed? Töltsd ki tesztünket – kattints IDE!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.