Az élet munka nélkül - így lehetsz tudatos a mindennapokban

Forrás: Thinkstock -
munkavállaló stressz munkanélküli tudatos élet munka állás tudatosság
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ha nincs munkád, az azt jelenti, hogy nem tudod teljesen megélni a mindennapokat? Mennyit számít a tudatosságunk fejlesztésében a rutin, a munka? Cikkünkben erre kerestük a választ.

Sokszor fárad vagy egy átdolgozott munkanap után, de abban azért biztos lehetsz, hogy sokkal teljesebb életet élsz, ha dolgozol, ha a mindennapjaidat megtöltöd rendszerességgel. A munkanélküli emberek elvesztik a talajt a lábuk alól, hiszen eltűnik egy biztos pont az életükből azzal, hogy megszűnik az állásuk.

A tudatos élethez hozzátartozik a napi beosztás, a szabályok, amik keretbe teszik a hétköznapokat. Néha mérgelődsz ezen, pedig sokkal jobb egy programokkal zsúfolt kedd, mint egy üres szerda.

Forrás: Thinkstock

A Life.hu tippje - A kávészünet segíti a munkát

Amikor már éppen besokallnál és úgy érzed, elég volt, akkor irány a kávéautomata. A munka közben tartott szünetek különösen sok energiával töltik fel a dolgozókat, amennyiben olyasmivel foglalkozhatnak közben, amit szeretnek – állítják a szakemberek. A kutatást vezető Emily Hunter, a Texas-i Baylor Egyetem Hankamer Üzleti Iskolájának munkatársa szerint a rövid szünetek nemcsak a termelékenységet növelik, hanem a munkával való elégedettséget és a munkakörön kívüli teendőkért való lelkesedést is, továbbá segítenek mérsékelni az érzelmi kifáradást.

A munkanélküliség lélektana

A munkanélküli életére az is rányomja a bélyegét, hogy elszigetelődik, és emberi kapcsolatai beszűkülnek. Az élete szétfolyik, nincs egy meder, amiben szépen haladna, hanem az ijedtségtől kapkodni kezd, vagy teljesen bezárkózik és érdektelenné válik.

Összeomlás helyett

Forrás: Thinkstock

Növeli a stroke kockázatát a munkahelyi stressz

„Több mechanizmus is állhat a stresszes munka és a stroke összefüggésének hátterében" – magyarázta a kutatást vezető Dr. Yuli Huang, a Southern Medical University munkatársa. Főleg a határidők miatti nyomás, a mentális kihívás és a koordinációs nehézségek számítottak stressztényezőnek. Gyakori stressz esetén 58 százalékkal megnő ugyanis egy bizonyos stroke-fajta, az isémiás változat kialakulásának veszélye.

Munkanélküliként tanácsos beosztani a napot, megtervezni, hogy a reggeli után milyen álláskereső oldalak nézel meg, merre indulsz. Fontos megírni a tökéletes önéletrajzot, motivációs levelet mindenféle görcs nélkül. Délután pedig érdemes sportolni, sétálni a szabad levegőn, emberek közé menni és érezni, hogy te is a körforgás része vagy, még akkor is, ha éppen nincs munkahelyed. Akár egy önkéntes munka is segíthet ilyen esetekben!

Amennyiben nem hagyod el magad és a munka nélkül töltött időszakban is megőrzöd a napi rendszerességgel átitatott tudatos életviteled, akkor biztos lehetsz benne, hogy fél éven belül megtalálod a helyed a munkaerőpiacon és emelt fővel kezdheted építeni a karriered, egy új környezetben, ahol új emberekkel új lehetőségekkel ismerkedsz meg.

Száműzd a stresszt az életedből örökre! http://www.life.hu/tudatoseletteszt/20151027-a-tudatos-elet-es-a-stresszel-valo-megkuzdes-kapcsolata.htmlA tudatos jelenlét alapú stresszcsökkentés (MBSR) egy nagyon érdekes és hasznos, 8 héten át tartó, napi intenzitással végezhető, tudományosan elismert program – tudj meg róla minél többet!Tudatos élet tesztThinkstockA gyerekek is stresszelnek, no de mi miatt?http://www.life.hu/tudatoseletteszt/20151027-a-stressz-es-a-gyerekek-kapcsolata.htmlNemcsak a felnőttek, de a gyerekek is tudnak ám stresszelni. Utánajártunk, mi miatt aggódhatnak igazán a kicsik. Tudatos élet teszt--Mindig elkésel? Nemcsak a kapcsolataid, az egészséged is rámehet!http://www.life.hu/tudatoseletteszt/20151026-mi-tortenik-a-szervezetben-amikor-kesesben-vagy.htmlBiztosan van olyan ismerősöd, akivel húsz perccel korábbi időpontot kell megbeszélni ahhoz, hogy a kívánt időre megérkezzen, és minden munkahelyen vannak olyanok, akik többszöri figyelmeztetés ellenére is képtelenek időben megérkezni. Bár a késésnek elsősorban pszichológiai és szocializációs okai vannak, ha notórius rohanásban vagy, az a szervezetedre is hatással van. Tudatos élet tesztThinkstockTéged is kiborít a felgyorsult világ? Tehetsz ellene!http://www.life.hu/tudatoseletteszt/20151026-vedd-eszre-hogy-gyorsult-fel-a-vilag-korulotted-gepesites-instant-etelek-informacioaramlas.htmlEgyre több a dolgod, ezért igyekszel te is gyorsítani az élet minden területén? A 40 perces ebédidő helyett a gép előtt falatozol, és ha este beesel a lakásba, már maximum egy gyors zacskós leveshez van kedved? Fogalmad sincs, mikor láttad utoljára a barátaidat nem a Facebookon vagy az Instagramon, hanem személyesen? Itt az ideje lassítanod! Tudatos élet teszt--Te megéled az életedet? Vannak, akiktől érdemes tanulni!http://www.life.hu/tudatoseletteszt/20151022-utca-embere-te-megeled-az-eleted-mit-teszel-ezert-min-valtoztatnal.htmlTe észreveszed, milyen szépségek vesznek körül nap mint nap? Ha úgy érzed, az élet elhalad melletted, itt az ideje változtatni - kezdd el még ma! Tudatos élet teszt--Gondoltad volna? Ez történik a szervezeteddel, ha szép dolgot nézelhttp://www.life.hu/tudatoseletteszt/20151009-ez-tortenik-a-szervezeteddel-ha-szep-dolgot-nezel.htmlOdafigyelsz azokra a szépségekre, amik mellett nap mint nap elhaladsz? Ki tudsz lépni kicsit a rutinból, és meg tudod látni a jó dolgokat? Ha ez még nem megy, érdemes megtanulni, mert számtalan pozitív hatása lesz annak, ha megtanulod meglátni a szépséget! Tudatos élet teszt--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.