Az anyukák a multitasking nagymesterei - Így néz ki egy átlagos nap

Forrás: Thinkstock -
anyaság multitasking figyelem
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A férfiak egyszerre csak egy, a nők viszont több dologra is tudnak figyelni. Legalábbis ezt állítják, így tartja a mondás, és egyébként a mindennapok is ezt a tézist igazolják. Persze ez alól is vannak kivételek, mindkét irányba, vagyis egy pasi lehet a multitasking földi helytartója... A nők viszont kizárólag addig tehetik meg, hogy egyszerre csak egy dologra összpontosítanak, amíg anyává nem válnak. El is mondjuk, hogy miért.

Figyelemmegosztás a munkahelyen

Ezt a képességet sokan kívánatosnak tartják, hiszen ki ne örülne annak, hogy képes e-mailt írni, miközben ebédel, tv-t néz és a gyerekkel beszélget? De a helyzet az, hogy az intenzív multitasking rontja a teljesítményt, és növeli a stressz-szintünket – írtuk korábbi cikkünkben, beszámolva egy kutatásról, amelynek a legfontosabb eredménye az volt, hogy bizony a figyelemmegosztás szintje pozitív kapcsolatban áll a stressz-szinttel.

Forrás: Thinkstock

A multitaskingre való képességet csábítónak szoktuk tekinteni (és a HR-esek is vonzónak találják az ezt hangsúlyozó önéletrajzokat), mégis,

ha egyszerre több dologgal foglalkozunk, megnő a hibázás veszélye, és nőhet az átélt stressz intenzitása is.

Az anyaság jobb munkaerővé teszi a nőt

Egy 2014-es felmérés azonban épp ellenkező eredményre jutott. A vizsgálat során 2000 nőt és 500 munkaadót kérdeztek arról, miként változott meg a hölgyek munkahelyi teljesítménye az anyává válás hatására. Az eredmények szerint azok, akiknek van gyermekük, jobban teljesítenek a munkahelyükön, mivel a gyereknevelés során olyan készségek alakulnak ki náluk, amelyeknek a munkájukban is nagy hasznát veszik.

A dolgozó anyák közel kétharmada arról számolt be, hogy a kisbabája születése után jobban ment neki a multitasking, azaz könnyebben tudott egynél több feladatot ellátni egyszerre. A megkérdezettek majdnem fele emellett azt tapasztalta, hogy jobban be tudta osztani az idejét, egynegyedük pedig összeszedettebbé is vált.

Forrás: Thinkstock

A válaszok alapján mindkét fél egyetértett abban, hogy a gyermekes nők számos tekintetben

jobban teljesítettek, jobb csapatjátékosok voltak, jobban becsülték a kollégáikat és ügyfeleiket, és jóval több dologra voltak képesek egyszerre odafigyelni.

A lelkes szingli és a karriermama meetingre megy...

Egyre inkább úgy tűnik, ma Magyarországon egyre kevesebb kismamának adatik meg, hogy otthon maradhasson a picivel. Akit visszavárnak a munkahelyén, annak őrült szerencséje van, akit pedig nem, annak sokszor akkor is munkába kell állnia, ha egyébként nem is akar. Mert egyáltalán nem biztos, hogy az apuka lazán el tud tartani három vagy akár több embert egy (vagy több) fizetésből.

Akárcsak az anyatej kontra tápszer kérdésben, a karrier kontra család témában is két táborra szakadnak az anyukák. Állandó az ellentét a két csapat között, megy az ujjal mutogatás az állítólag egész nap otthon a lábát lógató és a gyereknevelést másra bízó karriermamák között. Az eszköz persze itt is a sztereotipizálás és a lelkiismeretfurdalás-keltés, valamint a rossz anyának bélyegzés, pedig mindkét oldal mögött őrülten nehéz döntések sorozata húzódik. A témáról korábban itt írtunk bővebben.

Kérdezz meg egy anyát, hogyan telik a napja!

Egy anya szerepei nagyjából felsorolhatatlanok. A teljesség igénye nélkül azonban érdemes megpróbálni, de a lista így is őrülten hosszú lesz.

Először is édesanya, aztán feleség a nap huszonnégy órájában. Délelőtt bejárónő és takarítónő, délben mesterszakács, délután könyvelő, azután lótifuti, délután bébiszitter, este dajka, éjszaka szerető. Aztán minden kezdődik elölről. És közben már csak szervezni és rendezni kell, problémákat megoldani, pénzt keresni, bevásárolni, lelket ápolni, mosni, vasalni, mindenre gondolni, szörnyű gyerekbetegségeket gyógyítani, szórakoztatni, elbűvölni, fáradhatatlanul mosolyogni, gügyögni, háztartást vezetni és jól kinézni.

Forrás: Thinkstock

Nem csoda hát, hogy mindezek mellett az anyák pikk-pakk elsajátítjáka multitaskinghez szükséges alapokat és ismereteket.

Multitasking már gyerekkorban

Gyakran mondják, hogy a videojátékok elbutítják a csöppségeket, pedig erre nincs egyértelmű bizonyíték. Ellenben számos kutatás szerint ezek a játékosok simán kenterbe verik kortársaikat. A videojátékokkal a gyermekek tervező- és döntéshozó képessége is javul, csakúgy, mint a reakcióidejük és a rövid távú memóriájuk. Vagyis a velük játszó gyerekek kreatívabbak lesznek, és jobban helyt állnak majd a multitasking helyzetekben.
Az élet munka nélkül - így lehetsz tudatos a mindennapokbanhttp://www.life.hu/tudatoseletteszt/20151116-tudatos-elet-miert-nem-el-tudatosan-es-eli-meg-a-mindennapokat-a-munkanelkuli.htmlHa nincs munkád, az azt jelenti, hogy nem tudod teljesen megélni a mindennapokat? Mennyit számít a tudatosságunk fejlesztésében a rutin, a munka? Cikkünkben erre kerestük a választ. Tudatos élet tesztThinkstockTéged is kiborít a felgyorsult világ? Tehetsz ellene!http://www.life.hu/tudatoseletteszt/20151026-vedd-eszre-hogy-gyorsult-fel-a-vilag-korulotted-gepesites-instant-etelek-informacioaramlas.htmlEgyre több a dolgod, ezért igyekszel te is gyorsítani az élet minden területén? A 40 perces ebédidő helyett a gép előtt falatozol, és ha este beesel a lakásba, már maximum egy gyors zacskós leveshez van kedved? Fogalmad sincs, mikor láttad utoljára a barátaidat nem a Facebookon vagy az Instagramon, hanem személyesen? Itt az ideje lassítanod! Tudatos élet teszt--A gyerekek is stresszelnek, no de mi miatt?http://www.life.hu/tudatoseletteszt/20151027-a-stressz-es-a-gyerekek-kapcsolata.htmlNemcsak a felnőttek, de a gyerekek is tudnak ám stresszelni. Utánajártunk, mi miatt aggódhatnak igazán a kicsik. Tudatos élet teszt--Száműzd a stresszt az életedből örökre! http://www.life.hu/tudatoseletteszt/20151027-a-tudatos-elet-es-a-stresszel-valo-megkuzdes-kapcsolata.htmlA tudatos jelenlét alapú stresszcsökkentés (MBSR) egy nagyon érdekes és hasznos, 8 héten át tartó, napi intenzitással végezhető, tudományosan elismert program – tudj meg róla minél többet!Tudatos élet tesztThinkstockKüzdd le a modern stresszhelyzeteket!http://www.life.hu/tudatoseletteszt/20151028-modern-stresszhelyzetek-amik-regen-is-leteztek-igy-harcolj-ellenul.htmlAzon is idegeskedsz, hogy a wellnesshétvége alatt biztosan működik-e a wifi a szállodában, vagy egy hosszabb út alatt hogyan oldod meg a telefon töltését? Akarva-akaratlanul, de egyre több, korábban nem létező stresszfaktor lépett az életünkbe, amiket nem árt megtanulni leküzdeni. Persze könnyű azt mondani, hogy senki se hagyja, hogy 1-1 apróság kibillentse a harmóniájából, ám a stresszt igenis meg kell tanulni levezetni - ebben segítünk most. Tudatos élet tesztThinkstockMindig elkésel? Nemcsak a kapcsolataid, az egészséged is rámehet!http://www.life.hu/tudatoseletteszt/20151026-mi-tortenik-a-szervezetben-amikor-kesesben-vagy.htmlBiztosan van olyan ismerősöd, akivel húsz perccel korábbi időpontot kell megbeszélni ahhoz, hogy a kívánt időre megérkezzen, és minden munkahelyen vannak olyanok, akik többszöri figyelmeztetés ellenére is képtelenek időben megérkezni. Bár a késésnek elsősorban pszichológiai és szocializációs okai vannak, ha notórius rohanásban vagy, az a szervezetedre is hatással van. Tudatos élet tesztThinkstock

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.