Sikersztori a nagyvilágból: dobermannja szagolta ki a nő emlőrákját - életet mentett

Forrás: Thinkstock -
mellrák kutya sikertörténet új élet projekt albert kinga
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A New York-i Diane Papazian elmondta, hogy Troy nevű kutyája négyhónapos kölyökként állandóan belefúrta az orrát a mellébe, és ennek köszönheti, hogy felfigyelt a 3 centiméteres csomóra. Bár hat hónappal korábban már megvizsgálták, úgy döntött, hogy újra elmegy mammográfiai vizsgálatra. Az eredmények alapján agresszív emlőrákot diagnosztizáltak nála az orvosok. Az 56 esztendős Diane kettős emlőeltávolításon és kemoterápián esett át, de már tünetmentes.

Troy, a kiállítási kutya, jelenleg New York állam első dobermannja, és kilencedik helyen áll az egész Egyesült Államokban. Az American Humane Association pedig nemrég jelölte az Év kutyahőse díjra.

Diane elmondta, hogy most már nem csak azért hálás Troynak, mert együtt érző, fantasztikus kutya, hanem azért is, mert megmentette az életét. „Lábadozásom alatt lefoglalta a gondolataimat, hogy ott volt, csak üldögélt mellettem, és nézett azokkal a hatalmas, szeretettel teli szemeivel” – emlékezett vissza.

Illusztráció Forrás: Thinkstock

A kutyák szaglása körülbelül százezerszer élesebb, mint az embereké, és számtalan kutatás bizonyította már, hogy képesek észlelni a rák jeleit. Az InSitu Alapítvány 2003-ban megjelent kutatása kimutatta, hogy a kutyák ki tudják szagolni a tüdő- és az emlőrákot a betegek leheletéből. A Buckinghamshire Hospitals Trust és a Cancer and Bio-detection Dogs 2004-ben végzett közös kutatásából pedig az derült ki, hogy a háziállatok a hólyagrákot is kiszagolják a vizeletmintákban. A brit Gut szaklap 2011. januári számában publikált cikk pedig a Marine névre hallgató Labradorról számolt be, aki a vastag- és végbélrákot 91 százalékos pontossággal szagolta ki a betegek leheletéből, és 97 százalékos pontossággal a székletmintájukból.

A daganatos sejtekről tudjuk, hogy illékony szerves vegyületeket termelnek, amelyek olyan jellegzetes szagot adnak ki, amire a kutyák reagálnak. Azt is tudják a kutatók, hogy a tüdő- és emlőrákos betegek olyan biokémiai jelzőanyagokat lehelnek ki, amelyek olyan daganatok jelenlétére utalnak, melyek az egészséges szövetekben nem fellelhető anyagokat szabadítanak fel.

A kutyákat tehát be lehet idomítani arra, hogy szaglásukkal a daganatokra összpontosítsanak. Nem csak az idomított kutyák képesek azonban a rák kimutatására. Számos példát láthattunk már arra is, hogy egyszerű házi kedvencek hívták fel gazdájuknak figyelmét a betegségre, és ez vezetett a daganat orvosi diagnosztizálásához.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.