készségfejlesztés társasjáték játék
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Olykor a legszínesebb utazásokat, a legmozgalmasabb családi programokat is felülmúlhatja egy családi társasjáték. Főleg akkor, ha abban a körben a család minden tagja részt vehet, ha az étkezéseken felül is egy asztal köré ülnek le a tagjai. Nem mellesleg az izgalmas társasjáték néha azért is jól jöhet, mert olcsó, így könnyedén kigazdálkodható a család kasszájából.




Thinkstock
Thinkstock

Fejlesztés, játékkal

Később a fantáziát, logikai gondolkodást, a taktikázást igénylő játékok is a családi játéktárba kerülhetnek, és az azokkal való játszmák során úgy "spórol a család", hogy közben azokat a képességeket fejleszti, amelyekre később az életben majd a gyereknek elengedhetetlenül szüksége lesz. A játék során ugyanis észrevétlenül épülnek be megoldási módok, párbeszédek, javul, csiszolódik a konfliktuskezelés. Ráébred a gyerek, hogy veszíteni olykor értékesebb ajándék, mint mindig az élre törni, és miközben toleranciát tanul és gyakorol, érik, finomodik a személyisége.

A játékkal vívott nagy csaták során tulajdonképpen a szülő számára is körvonalazódik, hogy milyen emberré válhat majd gyermeke, ráadásul tetten érhető a szülői minta. A gyerek a következő parti során ugyanis leutánozza a szüleit, vagyis nagyon rövid időn belül átveszi azok megoldásait, kifejezéseit, és tükröt tart a szülők elé: mikor reagál szelíden, megértően, szenvedélyesen vagy éppen dühösen az adott helyzetre a szülő.

Thinkstock
Thinkstock


Átlendít a nehéz élethelyzeteken

Ám másban is segíthet a társasjáték. Egy apuka számolt be arról, hogy a nagy családi törés, a válás után tele voltak a gyerekei haraggal. Dühvel telten, duzzogva érkeztek a "kötelező" apai hétvégékre, és éppen a társasjáték volt az, amellyel mintegy kijátszották magukból indulataikat, félelmeiket.

"Bálint, a nagyobbik, akkor 10 éves fiam, a Ki nevet a végén nevű játékban olyan gyilkos indulattal söpört le a tábláról, hogy az engem jelképező bábu a konyha másik sarkába repült, a kislányom viszont sírva fakadt, amikor nem tudtam elkerülni a helyzetet és 'ki kellett ütnöm'. Szóval csapkodva, sírva, majd egyre szelídülve zajlottak a játszmák az albérleti lakásom konyhájában. És a játék során volt mód tisztázó beszélgetésekre is, de nem ez volt a lényeg, hanem hogy egyrészről szelepként működött a társas, másrészről éppen a közös játék miatt érezték azt, hogy nem dőlt össze a világ. Hogy továbbra is összetartozunk. Ráadásul egy újrakezdés elején, albérletben, fél fizetésből gazdálkodva, őszintén szólva nem is tudtam volna más programmal kényeztetni őket. De ma már tudom: pontosan erre volt szükségük" - meséli egy apuka.

Tipp! Mikulásnak és rénszarvasnak álcázott kedvencek. Állati advent képgalériánkban!


Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.