A csokiimádóknak édesebb a babája?

baba terhesség kisfiú pocak szülés szemszín kislány testvérek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Amint egy nő várandós lesz, a környezete máris bombázni kezdi a csecsemőkkel és a szüléssel kapcsolatos népi bölcsességekkel. A pocak formája tényleg megjósolhatja a baba nemét, a reggeli hányinger valóban az egészséges terhesség jele, és ha sok csokit eszünk, akkor édesebb lesz a babánk?

Jena Pincott tudományos újságíró várandóssága alatt írt könyvében a legfrissebb orvosi tényekre alapozva fejti meg a nők e kivételes életszakaszával kapcsolatos legnagyobb rejtélyeket, és cáfolja meg a tévhiteket.

Nem a pocak formája árulja el a baba nemét

Az ősi elmélet szerint a csúcsos has fiúra, a kerek pedig lányra utal. Meglepő módon azonban a test felső része többet elárul: a lánnyal várandós nőknek jobban megnő a mellük a terhesség alatt, mint a fiút váró anyáknak. Ez azzal magyarázható, hogy a fiú magzatok több tesztoszteront termelnek, és nagyobb testméretük miatt több energiára van szükségük édesanyjuktól, így ezek együttesen visszaszorítják az emlő növekedését.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

A reggeli hányinger jó lehet...

Az embrionális védelem elméletének az a lényege, hogy ha az embernek már érett és jól működő immunrendszere van, jól tolerálja a méreganyagokat, mivel azonban az embriónak még nem ilyen fejlett az immunrendszere, hathatós védelemre van szüksége. Az élelmiszerek többségén különféle baktériumok, gombák és vírusok tanyázhatnak, ami ellen az édesanya szervezete hányingerrel és a bizonyos élelmiszerekkel szembeni undorral védekezik.

Érdekes, hogy az olyan társadalmakban élő nők, ahol a fő táplálék a kukorica, sokkal kisebb valószínűséggel tapasztalnak terhességi hányingert, mivel ez a tápanyag sokkal kevesebb toxint tartalmaz. Japánban viszont, ahol rengeteg tengeri ételt fogyasztanak, ami nagy mennyiségű toxint tartalmazhat, a világon a legmagasabb a terhességi hányinger előfordulása.

... de sófüggővé teheti a csecsemőt

A baba ízlése közismerten már az anyaméhben alakul. A legújabb kutatás szerint a sót illetően nem az a lényeg, mit fogyaszt az édesanya, sokkal inkább az, mit képes magában tartani. A közepes-súlyos hányási epizódokról beszámoló édesanyák olyan gyermekeknek adtak életet, akik nagyon szeretik a sót. Ennek egyik lehetséges magyarázata az, hogy hányáskor az anyák rengeteg folyadékot és ásványi anyagot veszítettek, ami maradandóan beprogramozta a magzatukba, hogy a só iránti vággyal kompenzáljanak.

Nagyobb valószínűséggel lesz fia azoknak az apáknak, akiknek fiútestvére van

Corry Gellatly, a Newcastle Egyetem kutatója 927 teljes családfát vizsgált meg egészen Shakespeare koráig visszamenőleg. Statisztikája meglepő eredményt mutat: a több fiútestvérrel rendelkező férfiaknak nagyobb valószínűséggel lesz fia, és a több lánytestvérrel rendelkező apáknak nagyobb eséllyel lesz lánya. Ez a minta azonban csak a férfiak esetében figyelhető meg.

A csokiimádóknak édesebb a babája

Egy 300 édesanya részvételével végzett finn kutatás szerint azoknak az anyáknak, akik terhességük alatt minden nap fogyasztottak csokoládét, gyermekük nyíltabb, kevésbé félénk, kevésbé frusztrált és könnyebben megnyugtatható lett, mint azoké az anyáké, akik hetente, ritkábban, vagy egyáltalán nem ettek csokoládét. Ennek oka az lehet, hogy a csokoládé serkenti az endorfin termelődését, így kevesebb stresszhormon termelődik, ami befolyásolja a magzat későbbi temperamentumát.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

Miért kezdődik hajnalban a vajúdás?

Az éjszaka tetőző hormonok közül az ösztriol és az oxitocin a terhes nőkben a méh összehúzódását és a méhnyak tágulását okozza. Az evolúciós pszichológusok szerint ez azért alakult ki így, mert éjszaka vagyunk a legnagyobb biztonságban, a legnagyobb nyugalomban, és ilyenkor vagyunk a legkevésbé zavartak.

Ne válj meg csecsemődtől az első órában

Sok modern kórházban az a szokás, hogy az újszülötteket a szülés után elválasztják az anyától, hogy lemossák, megmérjék és megvizsgálják őket. Pedig több tucat alapos kutatás bizonyítja, hogy ez az időszak létfontosságú a baba egészsége, jóléte és édesanyjával való kapcsolata szempontjából. Az első 12 órában kivételesen érzékeny a szaglásuk, ezért fontos, hogy megismerjék édesanyjuk illatát. Természetesen ez visszafelé is működik: amint az újszülött az emlőre kerül, kiváltja az oxitocin és a prolaktin termelődését, ami megindítja az anyatej képződését. Ha az első értékes órákat az édesanya gyermekével tölti, nyolcszor nagyobb valószínűséggel fogja spontán szoptatni, mint azok az anyák, akiktől elválasztják gyermeküket.

Minden férfi valójában a mama pici fia

A házaspárok gyakran találgatják, kire hasonlít jobban a gyerek. A fiúk esetében azonban a biológia megadja erre a választ: a fiúk arányaiban többet örökölnek édesanyjuk génjeiből, mint édesapjukéból.

A baba szemszíne tényleg megváltozik

A titok a melanin festékanyag szintje. Születéskor - különösen a fehér emberek esetében - a melanin szintje alacsony, de a csecsemők az első évben egyre több melanint termelnek, ezért nagyjából első születésnapjukra állandósul a szemük színe.

A gügyögés evolúciós eredetű

Az édesanyák jellegzetes, a külső szemlélőnek kissé bárgyú gügyögésének evolúciós szempontból nagyon is van értelme: a Journal of Child Language szaklapban megjelent kutatás szerint azok a csecsemők, akikhez édesanyjuk így beszél, gyorsabban és könnyebben elsajátítják a nyelvet, és bővebb szókincsre tesznek szert.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

Egyáltalán nem fájt?

A terhességgel kapcsolatos egyik leggyakrabban emlegetett elmélet az, hogy a nők elfelejtik a vajúdással járó fájdalmat. Ez azonban nem mindenkire igaz. Ulla Waldenstrom, a svéd Karolinska Intézet kutatója 1400 nőt kérdezett meg a szüléssel járó fájdalmairól két hónappal, majd öt évvel a szülés után. Kiderült, hogy a jótékony feledékenység a nők felére hatott, egyharmaduk azonban ugyanúgy emlékezett a fájdalomra, mint ahogyan legelőször értékelte, 15 százalék pedig súlyosabbnak írta le, mint két hónappal a szülés után. A kutatók ebből azt a következtetést vonták le, hogy az anya nagyobb valószínűséggel felejti el a szülés fájdalmát, ha az élmény teljességében pozitív.

A szép nőknek kislányuk, a vagány csajoknak kisfiuk születik

Egy tudományos kutatás szerint a szép nők, akik tovább tudnák adni előnyös génjeiket, leginkább lányoknak adnak életet. Satoshi Kanazawa, a Londoni Gazdasági Iskola munkatársa 17 lány életét követte nyomon, akik 1958 márciusában születtek Nagy-Britanniában. A kislányok külsejéről először a tanáraik mondtak véleményt hétéves korukban, majd azt vizsgálták, hogy később, 45 évesen milyen nemű gyermekeik voltak. A korábban csinosnak számítók között egyenlő arányban voltak fiús és lányos anyák, akiket azonban nem találtak vonzónak, jórészt fiúkat neveltek. Más szóval a szép nők nagyobb eséllyel szülnek lányokat - áll a Reproductive Sciences által közzétett adatokban. Satoshi Kanazawa úgy gondolja, hogy a szülők hajlamosak olyan utódokat létrehozni, akiknek előnyükre válnak a tulajdonságaik, márpedig a szépség fontosabb egy nő, mint egy férfi számára. Ez magyarázza, hogy az erős és agresszív pároknak inkább fiaik születnek.

Dr. Czeizel Endre: Így befolyásolható a baba nemehttp://www.life.hu/anyaskodj/aza9honap/20120111-dr-czeizel-endre-igy-befolyasolhato-a-baba-neme.htmlAz étrended meghatározza, kislányod vagy kisfiad lesz? - A genetikus eláruljahttp://www.life.hu/anyaskodj/20110914-az-etrended-meghatarozza-kislanyod-vagy-kisfiad-lesz-a-genetikus.htmlNem tudták megállapítani az orvosok egy újszülött baba neméthttp://www.life.hu/anyaskodj/kisbabadvan/20121109-az-orvosok-harom-honapig-nem-tudtak-megallapitani-egy-ujszulott-baba.htmlSzokatlan módszerek a baba nemének befolyásolásárahttp://www.life.hu/anyaskodj/aza9honap/20110401-szokatlan-modszerek-a-baba-nemenek-befolyasolasara.htmlSzódabikarbónával befolyásolhatod a baba nemét! - A genetikus állítjahttp://www.life.hu/anyaskodj/aza9honap/20110121-modszerek-a-baba-nemenek-befolyasolasara.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.