Gyűrűk ura Új-Zéland utazás szórakozás program szabadidő hobbit
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Amikor 1998-ban egy Russell Alexander nevű új-zélandi farmer arra lett figyelmes, hogy egy idegen távcsővel pásztázza a birtokát, még nem sejtette, hogy a terület, ahol addig a birkái legeltek, hamarosan Új-Zéland egyik legkedveltebb turistalátványossága lesz. 

A távcsöves idegen hamarosan főnökével, egy Peter Jackson nevű filmrendezővel együtt tért vissza, aki engedélyt kért, hogy itt forgathassa A Gyűrűk Ura című filmtrilógia egyes jeleneteit. A Matamata nevű helyből hamarosan a Megye, azaz a hobbitok lakhelye lett. Amikor a film elkészült, még senki nem gondolt arra, hogy a farm hamarosan turisták tömegeinek zarándokhelye lesz. Ám A Gyűrűk Ura trilógia első részének 2001-es bemutatója után egyre-másra érkeztek a külföldiek - először a film karaktereinek beöltözött hardcore rajongók, majd egyre inkább a hétköznapi turisták. Az évezred elején az új-zélandi turisztikai szolgáltatók még egyáltalán nem voltak felkészülve a Tolkien-trilógia turisztikai csábítására, ma azonban már nagyon is tudatosan használják ki a filmekből származó népszerűséget. A hobbit jelenetei ma már szinte minden helyi utazási iroda és légitársaság reklámjaiban megjelennek, a novemberi premier idejére pedig Wellingtonból is Középfölde Közepe lett.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Peter Jackson

A vonzó romhalmaz

Matamata például sokáig nem volt más, mint a film elhagyatott, düledező díszleteinek gyűjtőhelye, mivel sem a stúdió, sem az új-zélandi állam nem gondolta, hogy foglalkoznia kellene az állagmegóvással. Amikor mindenki meglepetésére megjelentek a rajongóhadak, az Alexander család saját költségén újíttatta fel úgy-ahogy a helyet és építtetett a turistákat kiszolgáló létesítményeket, például mosdókat és egy éttermet. Amikor pedig két évvel ezelőtt Peter Jackson visszatért, hogy újra itt forgasson le jó pár jelenetet a trilógia előzményének számító A hobbithoz, a farmer meggyőzte a rendezőt, hogy cége, a Wingnut Films szálljon be 50 százalékkal a forgatási helyszínekből létrehozott turisztikai park költségeibe - így többé senkinek sem kell attól tartania, hogy a hobbit-lakok egyszer csak darabokra hullanak.

Széltetőtől Mordorig

A Tolkien világát idéző helyszínek azonban korántsem korlátozódnak erre az egyetlen farmra. Széltető erődítményromjai például az Északi-sziget tetején helyezkednek el, a hobbitok egyik menedéke pedig, amely az új filmben kapott szerepet, a Déli-sziget legdélebbi csücskében. A kettő közötti távolság csaknem 1600 kilométer, és ez még csak két pötty a térképen a jelenetek számos helyszíne közül. Szerencsére az új-zélandi turistairodák mára evidenciaként kezelik a Tolkien-turizmust - szervezett programok, Gyűrűk Ura útikönyvek (például Ian Brodie Lord of the Rings Location Guidebook című könyve) várják a regény és a film rajongóit.

A Déli-szigeten, a Rangigata-völgyben sportos időtöltés, vadvízi evezés várja a turistákat. Rafting közben pedig ott magasodik a háttérben a filmbeli Edoras (polgári nevén: Mount Sunday), Rohan fővárosa. Queenstown, a forgatások itteni központja a síelők kedvence - és persze Peter Jacksoné is, hiszen az éles, havas hegyvonulatok számtalanszor megjelentek A Gyűrűk Ura trilógiában, és A hobbitból sem maradnak ki. A környék egyik látványosságának és a szervezett túrák egyik biztos megállóhelyének számít a Little Paradise nevű mező, amely ugyan nem jelent meg a filmben, viszont itt volt az a helikopter-leszállópálya, ahová a stáb helikopterei érkeztek. Ennél sokkal érdekesebb az az örökzöldekkel szegélyezett, keskeny völgy, amely Vasudvard környezetét alakította a filmben, a környékbeli erdőkben pedig az orkok üldözték Frodót és társait.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Az Északi-szigetre érkező filmturisták egyik kedvenc célpontja a 786 négyzetkilométeres Tongariro Nemzeti Park, amelyet három aktív vulkánja tett érdemessé Mordor szerepére. Errefelé egyelőre nincsenek szervezett Mordor-túrák, a legtöbb látogató önállóan vág neki a kemény gyalogtúráknak, hogy megnézze a gőzölgő gejzíreket, a vulkanikus tavakat, és persze magukat a ma is működő vulkánokat. Szállásul a legtöbben azt a 83 éves hotelt, a Chateau Tongarirót választják, ahol Jackson stábja is megszállt.

A főváros környéke

Aki a helyszíneken kívül a stúdiókat is látni szeretné, annak Wellington lehet a következő úti cél: a fővárosban rengeteg szervezett mozis túra közül választhat az utazó, amelyek során bepillanthat a vizuális effektekért felelős Weta Digital stúdió nagyközönség számára nyitott mini múzeumába és ajándékboltjába, a Weta Cave-be, majd ellátogathat a filmben Anduin folyóként feltűnő Hutt Riverhez és a Völgyzugolyként megjelenő Kaitoke regionális nemzeti parkba. A Stone Street Studio viszont a nyilvánosságtól elzárt terület, a kerítésen is csak akkor lehet átkukucskálni, ha a biztonsági őröknek jó napjuk van. Wellington Seatoun kerületében ellenben akár a rendezővel is összefuthatunk, hiszen Peter Jacksonnak van itt egy háza.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.