Edd körbe a világot - A 7 legjobb étterem Bécstől Tel-Avivig

ital a nap cikke utazás gasztronómia étel evés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ha "végre itt a nyár és meleg az idő" nemcsak strandra jár az ember, hanem remélhetőleg nyaralni is. A városi kiruccanások során pedig a "hol bulizzunk", "hová kiránduljunk" és "melyik kiállítást nézzük meg" mellett a "mit eszünk" kérdés az egyik leglényegesebb.

A jó éttermekre viszont nem könnyű rátalálni: a sétálóutcákon poroszkálva könnyedén áldozatul eshetünk a "turista-csapda" konyháknak, ízetlen-színtelen tucatkajákba botolhatunk, vagy a gatyánkat is otthagyhatjuk egy pincérnek álcázott rablónál. Hogy ez soha többé ne történhessen meg veled, egy "étlapra" gyűjtöttem a kedvenc éttermeimet, szerte a világból.

1. Bécs: Centimeter

Ha nincs időd hosszabb szabira menni, és a pénztárcád finoman szólva nem dagad a pénztől, akkor ezt az egyszerű-nagyszerű éttermet neked találták ki. A Centimeter tulajdonképpen egy pub, amely megszámlálhatatlanul sokféle sört kínál, és mivel emellé mindig jólesik egy kis harapnivaló, egészen speciális étlappal büszkélkedhetnek. Rendelhetünk "egy taliga kaját", ami szó szerint egy kis talicskán érkezik, megpakolva klasszikus osztrák fogásokkal (vegáknak is), a húsevők pedig rendelhetnek tipikus bécsi virslit, ám nem darabra vagy kilóra, hanem - és itt jön a poén - hosszra. "Kérnék szépen még másfél métert!"
Hol?
Stiftgasse 4, Vienna, Austria, Tel.: 1 524 3329
Bővebb infó: http://www.centimeter.at/

centimeter.at
centimeter.at

2. Róma: Pasticceria Boccione

Bár nem kifejezetten étterem, inkább sütöde, mégis kihagyhatatlan élményt nyújt Róma egyik leghíresebb péksége, a Boccione. A város egykori gettója mára a turisták egyik kedvenc sétálóutcája lett - itt található ez a kis gyöngyszem. Az apró saroküzletből ellenállhatatlan illatok szállnak, a pult mögött pedig egy fehér otthonkába öltözött olasz "mamma" kínálja a helyi specialitásokat, köztük egy olyan gyümölcskenyeret, amely melegen fogyasztva szinte olvad a szádban, hidegen azonban a fogad is beletörhet. A hely "védjegye", hogy szinte mindent odaágetnek kicsit, de a feketén fénylő kenyerek és sütik valahogy épp ettől olyan különlegesek, hogy kígyózó sor áll a kapuban minden áldott nap.
Hol?
Via Portico D'Ottavia 1, Tel.: 39 06 687 8637
Bővebb infó: http://intransit.blogs.nytimes.com/2009/09/29/in-romes-ghetto-a-bakery-stays-sweet/

Thinkstock
Thinkstock

3. Genf: The Spagetti Factory

Svájcban elfogadható áron ételhez jutni gyakorlatilag lehetetlen, hacsak nem érjük be egy tábla csokival - elvégre úgyis ez az ország adu ásza. Ám ha mégis laktatóbb falatokra vágysz, látogass el a spagettigyárba, amely a város egyetlen olyan étterme, ahol nem fogod otthagyni az egész hétre szánt költőpénzedet egy tál ételért. A hatalmas terem apró asztalainál rengetegen ülnek, és mindenki átszellemülten kanalazza a gnocchit, pennét és persze a spagettit. Személyes kedvencem a fokhagymás-zsályás változat, és nemcsak azért, mert ez a legolcsóbb választás az étlapról...
Hol?
13, Rue de la Fontaine, Geneva, 1204, Tel.: 41 22 310 6100

facebook.com
facebook.com

4. Párizs: OZO

A szerelem fővárosának meleg negyedében tündököl ez a kis ékszerdoboz: egy sikkes, elegáns étterem, amely vasárnaponként "egyél, amennyit csak bírsz" büfévé változik, a napszemüveges, vintage ruhákat viselő fiatal közönség óriási örömére. A pulton hosszú sorban állnak a különféle paték, sültek, színes-illatos zöldségek, gyümölcssaláták és házi kenyerek, 22 euróért pedig úgy teleeheted magad, hogy még vacsorázni is elfelejtesz aznap este. És ha már úgyis spórolsz az estebéden, hívd meg magad egy koktélra az ebéd mellé... oh la la!
Hol?
37 Rue Quincampoix 75004 Paris, Tel.: 01 427 7103
Bővebb infó: http://www.ozoresto.com/

ozoresto.com
ozoresto.com

5. Madrid: Cruccina

Bár ez az étterem árait tekintve "kissé" kilóg a sorból, igazságtalanság volna kihagyni, hiszen bizton állíthatom, hogy itt ettem életem legfinomabb vacsoráját. A "konyha" és a "nyers" spanyol megfelelőinek összevonásából született név sokat elmond a kínálatról: a Cruccinát vezető házaspár kizárólag olyan ételeket kreál, amelyeket nem kell főzni vagy sütni. Ez persze nem azt jelenti, hogy unalmas salátákkal operálnak, épp ellenkezőleg: itt minden van. Gombából és lencséből gyúrt hamburger cukkiniből és lenmagból készült zsemlében, mandulából és kesudióból készült "sajt" tál, amely még a legnagyobb sajtrajongókat is megtévesztené, a legcsodálatosabb élményt pedig a világszerte híres tiramisujuk nyújtja.
Hol?
Divino Pastor, 30, Madrid, Tel.: (helyi hálózatról) 914 453 364
Bővebb infó: http://www.rawrob.com/2011/04/25/crucina-raw-restaurant-madrid/

Thinkstock
Thinkstock

6. London: Frizzante

Kelet-London egy egészen másik London. Itt nincsenek tömött bevásárlóutcák és hatalmas transzparensekkel musicaleket hirdető színházak (kivéve a Hackney Empire-t, amely nagyon mókás pantomim-előadásokat játszik). Tíz évvel ezelőtt még egyetlen turistának sem tanácsolta volna egy londoner, hogy látogasson el Hackney-be, mára azonban az egykor rosszhírű környék vibráló művésznegyeddé változott. Itt találod a Hackney City Farmot is, amely egy kis tanya a város kellős közepén, malacokkal, tehenekkel, szamarakkal és kecskékkel, ám az első számú vendégcsalogató nem az állatsimogató, hanem a farm olasz étterme, a Frizzante. Szívmelengető levesek, színes és ropogós saláták, tészták minden mennyiségben, és olyan piték, muffinok és cookie-k, amelyekért igazán érdemes fél órát buszozni a városközpontból.
Hol?
Hackney City Farm, 1a Goldsmiths Row, London E2 8QA, Tel.: 020 7729 6381
Bővebb infó: http://www.frizzanteltd.co.uk/

frizzanteltd.co.uk
frizzanteltd.co.uk

7. Tel-Aviv: Buddha Burger

Most, hogy az egyik legmenőbb utazási magazin a közel-kelet New Yorkjának nevezte a várost, és egyre gyakrabban botlok magyarokba a művészeti vásárokon, filmes rendezvényeken és a tengerparton, kutya kötelességemnek érzem megosztani mindenkivel: aki erre jár és nem megy el a Buddha Burgerbe egy pénteki brunch-ra, az nem járt Tel-Avivban. Potom 2000 forintnak megfelelő sékelért úgy telepakolhatsz egy tányért igazi gourmet fogásokkal, hogy a nap hátralévő részében mozdulni sem bírsz majd. (De ne aggódj: úgy tartják, hogy a szent napon, szombaton két lélek helyett kell ennünk.) A híres-neves osztrák származású tulajdonosa egy hátsókerti vegán büféből kezdte, mára pedig Pamela Anderson egyik kedvenc éttermévé nőtte ki magát. Wokban sült finomságok, rafinált fasirtok, isteni krémek és szószok, sosem látott tofuspecialitások és egészen elképesztően finom torták várnak rád, az ablakban lévő szórólapokból pedig mindig tájékozódhatsz állatvédelmi megmozdulásokról, emberjogi csoportok programjairól, és gazdira váró cicák-kutyák képeiben is gyönyörködhetsz.
Hol?
Yehuda HaLevy 21, Tel Aviv, Tel.: 03 51 01 222 333
Bővebb infó: http://www.buddhaburgers.co.il/english.asp

Thinkstock
Thinkstock

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.