Minél több kiló van rajtad, annál kevesebb ideig élsz!

depresszió daganatos betegségek kövérség szívbetegség cukorbetegség túlsúlyos
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Sok tényező befolyásolja azt, hogy meddig élünk, és ezek közül az egyik az elhízás. Jelentős, 30-40 kilogrammos túlsúly akár tíz évvel is megrövidítheti az életet.

Azoknak, akik ennél kevesebb plusz kilót cipelnek, már jobbak az esélyeik: de plusz 18 kilogramm is három évvel csökkenti a várható élettartamot. Ez amiatt fordulhat elő, hogy a sok zsír nagyon megterheli a szervezetet, így a túlsúlyt olyan károsnak tartják az orvosok, mint a dohányzást. De míg az utóbbi inkább a légzőszervekre és a szívre gyakorol káros hatást, addig a túlsúly az egész szervezetet megviseli.

Az elhízott emberek rengeteg betegségre fogékonyabbak: sokkal gyakoribb körükben a magas vérnyomás, a cukorbetegség, az ízületi túlterheltség, a rák, a szív- és érrendszeri gondok vagy az elzsírosodó szervek. Utóbbi különösen a máj miatt veszélyes.

Thinkstock
Thinkstock

Elzsírosodó belső szervek

Van, aki fenékre, és van, aki inkább hastájékra hízik, annyi azonban bizonyos, hogy mindketten nemcsak "kifelé", hanem befelé is zsírosodnak: belső szerveik falára is zsír rakódik le, emiatt alakul ki vastag derekuk és nagy pocakjuk. A zsigeri zsírok többek között hormonokat is termelnek, melyek kifejezetten károsak az egészségre. Különösen a máj elzsírosodása veszélyes, mert a megváltozott anyagcsere miatt könnyen diszlipidémia alakul ki, mely az erek elmeszesedése miatt már a többi szervet is károsíthatja. Emiatt jelentősen megnő a szív- és érrendszeri betegségek esélye is.

A derék-csípő arány megmérésével nagyjából tisztában lehetünk belső zsírállományunkkal: mérjük meg a derék és a csípő körfogatát, majd előbbit osszuk el az utóbbival. Az ideális érték 0,8, akinek efölötti érték jön ki, már veszélyes vizeken evez.

A hastájéki párnácskák tehát nemcsak esztétikai okokból zavaróak, hanem az életminőség romlása mellett az élettartamra is befolyással bírnak. Érdemes megszabadulni tőlük, de az elzsírosodott máj gyanúja esetén a drasztikus diétát mindenképpen kerülni kell, mert májelégtelenséget okozhat.

A megterhelt szervezet válasza

A túlsúlyosok körülbelül 60-70 százaléka küzd magas vérnyomással. Kialakulását hormonális vagy zsíranyagcsere-zavarok, idegrendszeri gondok és még számos egyéb probléma okozhatja. Az elhízott embereknek sokkal gyakrabban kell mérniük a vérnyomásukat, mert ez sokáig kezeletlenül hagyva jelentős, akár végzetes károkat okoz. A jó hír az, hogy a fogyás a vérnyomást is mérsékli, a hipertóniával küzdők felénél hatásos a fogyókúra, és akár a gyógyszeres kezelés is kiváltható vele.

A magas vérnyomás és a túl sok zsír főleg a férfiakat hajlamosítja szívinfarktusra vagy szívelégtelenségre, míg a nőknél ezek mellett a visszeresség és a trombózis gyakoribb. Ezeket el lehet kerülni, ha egy orvos által felügyelt fogyókúra keretében megszabadulunk nemcsak a túl sok zsírtól, hanem a vele járó magas vérnyomástól is, mielőtt nagyobb baj történne.

A cukorbetegség veszélyei

A magas vérnyomás mellett a túlsúlyosok másik gyakori tünete a cukorbetegség, általában a kettes típusú. Nem véletlen, hogy a cukorbetegek 80 százaléka kórosan túlsúlyos. A túl sok zsír ugyanis inzulinrezisztenciát okoz: az evés során bevitt glükóz szöveti beépítéséért felelős inzulin egy idő után nem tudja tenni a dolgát. A szervezet válaszul még több inzulint termel, ami már önmagában káros, ráadásul egy idő után a megnövelt mennyiség sem elegendő. Emiatt a vérben megnő a glükóz mennyisége, és elkezdi csendes, alattomos leépítő munkáját. Minden elhízott embernek ajánlott a vércukorszint rendszeres ellenőrzése, és a tünetekre sem árt odafigyelni: ha túlzott szomjúságot, fáradtságot, vizelési ingert vagy bőrviszketést, esetleg homályos látást tapasztal valaki, mihamarabb forduljon orvoshoz. Az ésszerű diéta és a bekövetkező fogyás egyébként nagyon jó szolgálatot tesz már kialakult cukorbetegség esetén is, és a komoly érrendszeri szövődmények is megelőzhetők.

Thinkstock
Thinkstock

Ízületi gondok, hormonzavarok és a rák kapcsolata a túlsúllyal

Minél nehezebb valaki, annál nagyobb súlyt kell mozgatnia lábainak, ezért sok kövér ember küzd térdízületi problémákkal, kopásokkal. Emiatt persze még kevesebbet mozog, ami viszont állandósítja a túlsúlyát. Pedig a túltengő zsírszövetben nagy mennyiségű ösztron, azaz tüszőhormon keletkezik, mely egyrészt menstruációs zavarokhoz, másrészt könnyen rákhoz vezet: elhízottak körében fokozottabban van jelen nőknél a mell- és méhnyakrák, férfiaknál pedig a prosztatarák. Emellett a vastag- és végbélrák előfordulása is gyakoribb, ahogy az epekövesség is. A kivizsgálások nagyon fontosak, hiszen még időben megmutathatják a kóros állapotokat, de a súlyvesztés is segíthet: csökkenti a kockázatokat.

A kövér emberek boldogabbak?

Sajnos épp ellenkezőleg. Bár valóban megtalálni a pirospozsgás, jókedvű túlsúlyosokat is, általában a depresszió fordul elő körükben a diszkrimináció, a mozgáshiány és a kövérség okozta stressz miatt. A depresszió és a túlsúly kapcsolatát számos vizsgálat igazolta már, ráadásul ez oda-vissza működik: a depressziós ember örömforrásként használja például az édességek evését, ezért túlsúlyos lesz, és sok eleve túlsúlyos ember fojtja bánatát zabálásba, és lesz még depressziósabb. Ebben az a legrosszabb, hogy mindkettő mozgáshiányos élettel jár, pedig a mozgás lehet a kulcs a problémák megoldásában: egyrészt olyan anyagok szabadulnak fel tőle, melyektől jobb lesz a közérzet, másrészt az ésszerű sport megadja a siker érzését is. A teljesíthető célok kitűzése - mind a diétában, mind a sportban - segít kiszabadulni az ördögi körből és az önsajnálatból.


Elindult az Ez zsír! fogyókúrás- és
életmódprogramunk!

REGISZTRÁLNI SZERETNÉK!

Csatlakozz hozzánk iWiW-en és Facebookon!





Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.