A jófajta gabona csodákat tesz a testtel - ne hagyd ki az étrendedből!

Forrás: Thinkstock -
rost gabona életmód
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A gabonafogyasztás mennyiségéről megoszlanak a vélemények, az azonban biztos, hogy a megfelelően kiválasztott gabona nélkülözhetetlen eleme a mindennapi táplálkozásunknak. No de mit és mennyit fogyasszunk belőle? Ennek jártunk utána!

Mennyi az annyi?

A táplálkozásunk közel 50%-át a szénhidrátok jelentik, ahol a gyümölcsök és zöldségek mellett a gabonafélék szerepelnek. Mondhatjuk, hogy a teljes étkezésünk egyharmadát érdemes jó minőségű gabonafélékből fedezni - vallja Ihász Katalin dietetikus, a Life.hu szakértője, aki felhívja a figyelmet a minőségi táplálkozás fontosságára.

Forrás: Thinkstock

Miért pont a teljes kiőrlésű gabona?

A fent említett hatások mellett van még egy nagyon lényeges dolog, ami miatt érdemes teljes kiőrlésű gabonát fogyasztani - ezt pedig a rosttartalom.

A rostfogyasztásnak számtalan jótékony hatása van ugyanis: csökkenti a szívbetegségek kockázatát, a koleszterinszintet, jelentősen javítja az emésztést, ezáltal szabályozza a testsúlyt is. Ihász Katalin azonban arra hívja fel a figyelmet, hogy bár a napi 40-50 gramm rost nagyon pozitívan hat a szervekre, a folyadékfogyasztásra a rostdús étrend mellett különösen oda kell figyelni. A szakértő elmondta,

a rostok vizet vonnak magukhoz, ezért ha rostdús étrend mellett nem fogyasztunk napi 2-3 liter vizet, akkor könnyen ellenkező hatást érhetünk el.

Mikor érdemes fogyasztani gabonát?

Ha nem is minden étkezéshez, de napjában akár többször is beiktathatod az étrendedbe a különböző gabonaféléket. Reggelire például tökéletes két szelet teljes kiőrlésű kenyér egy kis tojással, sonkával, zöldségekkel. Vacsorára is simán elfogyaszthatsz ugyanennyi kenyeret zöldséges túrókrémmel, esetleg tonhallal, 2 szelet lazaccal. A krumplit, a tésztákat is ideje lecserélni egészségesebb verziókra, így a húsok mellé bátran válassz köretet.

Forrás: Thinkstock

A dietetikus szerint megéri azokat az élelmiszereket is beiktatni az étrendbe, melyek a régi magyar konyha alapjait képezték:

fogyassz minél több kölest, hajdinát, árpagyöngyöt, de rendszeressé teheted a barnarizs vagy a bulgur bevitelét is - ezek jótékony hatásairól ITT írtunk korábban.

Te gyakran fogyasztasz teljes kiőrlésű gabonát?

Támogatott tartalom

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.