Térj el a megszokottól! 5 egészséges köret, amivel jól jársz!

Forrás: Thinkstock -
kuszkusz köret bulgur egészséges életmód hajdina
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Fogyózol, figyelsz, mit és mennyit eszel? Akkor biztosan tudod az aranyszabályt: mindent lehet, csak köret nélkül. Ám valljuk be, szörnyen unalmas tud lenni a pörkölt csak uborkával, a grillezett csirkemell párolt zöldséggel. Mi is imádjuk a köreteket, ám a sült krumpli és a galuska helyett vannak sokkal jobb és egészségesebb megoldások - ismerjétek meg 5 kedvencünket!

Köles

Ne hidd, hogy a köles csak a madaraknak való! Érdemes megszeretned ezt a köretet, mert hihetetlenül egészséges, gyönyörűvé varázsolja a bőrt, ráadásul nagyon olcsó. Magas rosttartalma révén tisztítja a bélrendszert, könnyen emészthető, szabályozza a vércukorszintet. Glutént nem tartalmaz, így fogyaszthatják glutén-, liszt- és laktózérzékenyek is. Emellett kiváló E-, B-vitamin-, fehérje- és magnéziumforrás. Nemcsak a diétázóknak, de a kismamáknak, stresszes életet élőknek, betegeknek is érdemes beiktatniuk az étrendjükbe immunerősítő hatása miatt. Rákmegelőzőnek is kitűnő, sőt a látást is javítja.

Forrás: Thinkstock

Így készítsd el

Az első és legfontosabb, hogy a kölest főzés előtt többször alaposan át kell mosni. Piríts olajon hagymát, majd add hozzá a kölest, és háromszoros vízben főzd 18-20 percig. Húsok mellé kiváló, de megbolondíthatod csak zöldségekkel - itt mutattunk is egy remek receptet!

Quinoa

Ne gondold, hogy ez csak egy úri huncutság, a quinoa népszerűsége ugyanis nem tegnap kezdődött: Dél-Amerikából származik, és már az inkák is előszeretettel fogyasztották. Rostban és fehérjében nagyon gazdag, így jót tesz az emésztésnek, a köleshez hasonlóan glutént nem tartalmaz. Gazdag B- és E-vitaminban, foszforban, kalciumban és vasban. Ez a gabonaféle tartalmazza mind közül az egyik legtöbb ásványi anyagot, cukorbetegek is bátran ehetik, emellett erőteljes lúgosító hatása van.

Forrás: Thinkstock

Így készítsd el!

Átmosás után főzd meg kétszeres mennyiségű, kissé sós vízben 15 percig. Reggeliként is fogyaszthatod, itt meg is mutattuk, hogyan!

Bulgur

Ha imádod a rizst, akkor az egészséges köretek közül a bulgur lesz a nagy kedvenced. A bulgur egyébként szárított búzaszemekből áll, és állítólag már 8000 éve is fogyasztották. Vitaminokban, különösen B-vitaminban, rostokban, ásványi anyagokban nagyon gazdag. Lassan felszívódó szénhidrát, székrekedéskor különösen érdemes beiktatni az étrendbe. Ráadásul jó hatással van az idegrendszerre is! Glutént viszont tartalmaz, így gluténérzékenyek számára inkább az előző két köret a megoldás.

Forrás: Thinkstock

Így készítsd el

A bulgur főzése attól függ, mekkora szemű terméket választasz. Érdemes a csomagoláson megnézni az útmutatót, de alapvetően picit forró olajon kell megpirítani, majd kétszeres vízben 15 percig főzni. Ízesítheted csak sóval, borssal, de nagyon jól harmonizálnak vele a keleti fűszerek, például a curry. Nagy kedvencünk a bazsalikomos-mentás bulgur, itt meg is mutattuk, hogyan készítsd el.

Hajdina

Több száz éve töretlen a hajdina népszerűsége, a belőle készült liszt pedig kiválóan alkalmas például kenyérsütésre is. Glutént nem tartalmaz, de B-, C- és E-vitaminban, cinkben, magnéziumban igen gazdag. Csökkenti a koleszterinszintet és a vérnyomást is, az emésztésre is nagyon jótékonyan hat magas rosttartalmának köszönhetően. Levesekbe is tökéletes tészta helyett!

Forrás: Thinkstock

Így készítsd el!

Ha köretként fogyasztanád, az alapos átmosás után kétszeres vízben kezdd el főzni. Forrás után takarékon párold 25-30 percig. Már az elején ízesítheted sóval, borssal, tehetsz bele egy húsleveskockát, vagy főzheted alaplében is.

Kuszkusz

Nem tartozik a gluténmentes ételek közé, viszont ez az egyik legfinomabb az egészséges köretek közül, ráadásul 5 perc alatt elkészül! Nagyon tápláló, hamar eltelít, és segíti az emésztést. Sok szelént tartalmaz, ami közérzetjavító hatású. Rostban gazdag, jót tesz a szívnek, emellett antioxidánsokban is bővelkedik.

Forrás: Thinkstock

Így készítsd el!

Több módja is van a kuszkusz elkészítésének, de íme az egyik legegyszerűbb: 6 evőkanál kuszkuszhoz adj egy kis kanál vajat, sót, borsot, és öntsd fel forró, lehetőleg lobogó vízzel úgy, hogy 1 ujjnyira ellepje a víz. Fedd le, 5-6 perc után keverd át, és már eheted is! A kuszkuszt nemcsak sósan, de édesen is fogyaszthatod - itt meg is mutattuk egyik kedvenc receptünket!

Te melyiket fogyasztod legszívesebben?

Támogatott tartalom

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.