Nem tudod, milyen növényeket ültess tavasszal? Ne aggódj, segítünk!

Forrás: Origo -
tavasz Árvácska magazin kertészkedés ibolya fűszernövény
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Beköszöntött a tavasz, ideje kertészkedni! A konténeres kertészkedés tökéletes módja annak, hogy végre elbúcsúztassuk a hideg hónapokat, és örüljünk a tavasznak. Ha a kerti talaj még túl hideg ahhoz, hogy bármit kiültessünk, érdemes cserepekben gondolkozni.

A cserepekben lévő virágföld még a hűvös márciusi időben is képes sok napfényt elnyelni, ami elengedhetetlen a növények egészséges növekedéséhez. Emellett pedig számos növény virágzik már a kora tavaszi hűvösben, sőt, több növény még az enyhe fagyot vagy az enyhe havazást is elviseli. A cserepes növényeket pedig sokkal könnyebb megvédei a hűvös éjszakákon, mint azokat, amelyek igazán ki vannak téve az időjárás viszontagságainak.

Válogatásunkban három olyan kevésbé gyakori növényt mutatunk meg, amelyeket már kora tavasszal cserepekbe ülthetetünk, hogy egy kis jóidőt csempésszünk a mindennapokba.

Árvácskák és ibolyák

A különböző egynyári ibolyafajták ideális választások kora tavasszal és ősszel egyaránt. Ezek a növények szeretik a hűvösebb időjárást, annyira, hogy le is kell cserélni őket meleg évszakos növényekre, amint a átveszi a hűvös tavasz helyét a forró nyár.

Alacsony növésű növényekről van szó, így akkor fognak a legszebben mutatni, ha széles, alacsony cserépbe ültetjük, vagy vegyesen ültetjük más, nagyobb növényekkel.

Árvácskák Forrás: AFP/Joel Saget

Az árvácskák és az ibolyák is a hűvösebb időt kedvelik, ha túl meleg lesz, elhalványulnak. A vegetációs időszakban szükséges trágyázni, különben nem fognak virágozni. Jó ötlet az árvácskákat és az ibolyákat együtt, vagy más, hűvös időt kedvelő, tavaszi egynyári növényekkel ültetni, de évelő növényekkel is jól kijönnek.

Színváltozatok: kék, lila, piros, rózsa, sárga, sárgabarack, barna, fehér, fekete, narancs; tömör, kétszínű, gyakran sötét középső foltokkal

Napsugárzás: Teljes napfénytől részárnyékig

Talajigény: Nedves, általános célú virágföld

Cinerária

A napraforgófélék családjába tartozó cinerária lágyszárú évelő növény, amelyet számos éghajlaton egynyári növényként termesztenek. Sokféle élénk színben kapható, közepes méretűre (40-50 cm) nő meg, tökéletes választás a tavaszi kertészkedéshez. Akár öt hónapon keresztül is virágzik, ha kellő hőmérsékletet tudunk biztosítani számára. A napot és a félárnyékot egyaránt jól viseli. A földje legyen mindig nedves, de ne tocsogjon a vízben, és rendszeres trágyázásra van szüksége ahhoz, hogy hosszú ideig szép maradjon. A cinerária jól mutat más növényekkel, de önmagában is kellemes látványt nyújt.

Cinerária virágok Forrás: Origo

Színváltozatok: kobaltkék, világoskék, levendula, bíbor, rózsaszín, fehér

Napsugárzás: félárnyék

Talajigény: nedves, általános célú virágföld

Fűszernövények, zöldségek (petrezselyem, kelkáposzta stb.)

Bizonyos fűszernövények és zöldségek, például a petrezselyem és a kelkáposzta kifejezetten szeretik a hűvösebb időjárást, ráadásul csodálatosan mutatnak egy szép cserépben, köszönhetően a bonyolult textúrájú leveleiknek. A kelkáposztát és a petrezselymet is jól lehet kombinálni más növényekkel, jó kiegészítője lehet a vegyes cserepeknek.

Kelkáposzta Forrás: Shutterstock

Az oregánó, a koriander, a kakukkfű, a zsálya, a menta, a citromfű és a metélőhagyma szintén olyan fűszernövények, amelyekkel esztétikusan ki lehet egészíteni a vegyes cserepeket. A kelkáposzta mellett pedig érdemes fontolóra venni más leveles zöldségeket, mint a spenót és a mángold.

Koriander Forrás: Shutterstock

Színváltozatok: Nem virágoznak

Napsugárzás: Teljes napsütéstől részleges napsütésig

Talajigény: Közepes nedvességtartalmú, általános célú virágföld

Ha szeretnél több cikket olvasni kertészkedés témában, itt írtunk a hügelkultúráról, hogy mennyire fontos a fűkasza a gyep ápolásához, és arról is, hogy mely kedvelt növények mérgezők.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.