Az introvertált emberek szuperereje: 5 dolog, amire csak ők képesek igazán

Oprah Winfrey Einstein kreativitás introvertált egyedüllét
Bár manapság az extrovertált embereknek áll a világ, fontos tudni, hogy a népesség egyharmada vagy inkább a fele introvertált, csak megtanulták, hogyan érvényesüljenek ebben a hangos világban. Az introvertáltság nem egyenlő a szégyenlősséggel. Csupán, míg az extrovertáltaknak sok ingerre van szükségük, addig az introvertáltak akkor vannak leginkább elemükben, amikor csendes és ingerszegény környezetben vannak.

Sok az előítélet az introvertált emberekkel kapcsolatban, mivel a társadalmunk és a legtöbb intézmény, az iskolák és a munkahelyeink többnyire azt erőltetik, hogy legyünk nyitottak, pozitívak és beszédesek. Látszólag az extrovertált emberek vannak előnyben, mivel ők a hangosabbak, szeretnek szerepelni, és ezáltal azt a látszatot keltik, hogy többet dolgoznak és lelkesebbek, mint visszahúzódóbb társaik. Ugyanakkor a látszat sokszor csal. Az introvertált emberek szuperereje épp abból fakad, hogy sokkal jobban el tudnak mélyedni dolgokban, mint hangosabb társaik.

Az introvertált emberek remekül tudnak hallgatni

Az introvertáltakkal szembeni legelső sztereotípia, hogy csendesek, félénkek, és szoronganak más emberek társaságában, holott ők csak élvezik a csendet és fárasztja őket a felesleges locsogás. A magány létfontosságú eleme a kreativitásnak, az introvertált emberek pedig otthonuk nyugalmában tudnak a leginkább elmélyülni a tanulmányaikban és a munkájukban. Ez azonban nem azt jelenti, hogy teljesen antiszociálisak; nincs náluk jobb hallgatóság, ha az ember szeretné kiönteni a szívét valakinek. Legjobb példa erre Oprah Winfrey, akiről nem is gondolnánk, hogy introvertált, holott ennek köszönheti, hogy remekül tud kérdezni és hallgatni.

Az introvertált emberek remekül tudnak hallgatni Forrás: Shutterstock

Az introvertáltak a legtöbbször nagyon kreatív emberek

Mivel az introvertáltak számára nem okoz problémát, hogy egyedül töltsék az idejüket, így van lehetőségük feltérképezni önmagukat és elméjüket. Amennyire csendes egy introvertált ember, annyira élénk a fantáziavilága, így nem csoda, hogy a legtöbb író, költő, tudós közülük kerül ki. Ott volt például Einstein, minden idők egyik leghíresebb gondolkodó introvertáltja, aki vitathatatlanul korszakalkotó ötletekkel állt elő.

Az introvertált emberek képesek arra, hogy élvezzék az egyedüllétet

Bár a magány sok ember számára ijesztő, az introvertáltak nem bánják, ha nem tudnak kihez szólni. Ez hatalmas szabadságot ad nekik abban, hogy nem függenek mások társaságától, hanem egyedül is képesek jól érezni magukat, sőt, veleszületett vágyuk, hogy a saját lábukra álljanak és önállóan is boldoguljanak.

Az introvertált emberek képesek arra, hogy élvezzék az egyedüllétet Forrás: Shutterstock/Fizkes

Az introvertált emberek képesek a mély kapcsolódásra

Az introvertált emberek nem igénylik, hogy sok ember legyen körülöttük, sőt, a nagy nyüzsgés hamar lemeríti őket, szükségük van az egyedüllétre ahhoz, hogy feltöltődjenek. Nekik elég néhány ember az életükben ahhoz, hogy boldogok legyenek, viszont velük nagyon bensőséges és mély kapcsolatot képesek kialakítani. Ők azok az emberek, akikkel igazán őszinte és tartalmas beszélgetéseket lehet folytatni, s mivel ők általában elég önazonosak, így mi is önmagunk lehetünk mellettük.

Az introvertált emberek jobb vezetők, mint extrovertált társaik

Az introvertált emberek ritkábban kerülnek vezető beosztásokba, annak ellenére, hogy többnyire nagyon figyelmesek és kockázatkerülőek. Adam Grant kutatása is azt bizonyítja, hogy az introvertált típusú vezetők gyakran jobb eredményeket érnek el, melynek az a legfőbb oka, hogy a lelkes és proaktív alkalmazottaknak sokkal nagyobb teret adnak, mint az extrovertáltak, akik öntudatlanul is nagyon lelkesek lesznek, és hajlamosak arra, hogy elnyomjanak másokat. A történelem során számos introvertált ember bebizonyította, hogy nagyszerű vezető, mint például Eleanor Roosevelt vagy Gandhi.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.