2024. máj. 9., csütörtök Alberta, Benigna, Domokos, Fehérke, Hófehérke

Ezeket az ételeket semmiképpen ne vidd magaddal a strandra

Forrás: Shutterstock/ Jean C Heber -
strand nyár kánikula magazin hűtőtáska
Forró meleg nyári  időjárás jellemzi az elmúlt napokat, amelyeket leginkább vízparton lehet kibírni. Ha hétköznap nem is adódik rá lehetőségünk, hétvégén a többség a strandokon piheni ki a hét fáradalmait. Egyre többen döntenek úgy, hogy a strandi büféket mellőzve saját maguk által készített ételeket visznek magukkal, ami spórolás szempontjából sem utolsó szempont és így legalább tisztában lehetnek azzal, hogy mit is esznek meg valójában. Nem árt azonban vigyázni, nem minden étel bírja a kánikulát, összegyűjtöttük, mi ne kerüljön a hűtőtáskába.

Egy meleg, napsütéses napon a baktériumok könnyebben szaporodnak, emiatt könnyeben megromlanak az ételek, a friss, ropogós zöldsaláta is pillanatok alatt fonnyadttá válhat. Függetlenül attól, hogy csak néhány órát vagy egész napot tervezünk a szabadban tölteni, fontos, hogy olyan rágcsálnivalókat és ételeket válasszunk, amelyek jól szállíthatók, és megfelelően csomagolhatók, hogy elkerüljük az éjszakai gyomorgörcsöket.

Íme, a lista azokról az ételekről, amiket jobb nem magunkkal vinni a strandra.

Nem árt azonban vigyázni, nem minden étel bírja a kánikulát Forrás: Shutterstock/ Jean C Heber

Friss gyümölcsök és zöldségek

Az egészségügyi szakértők által állandóan ajánlott gyümölcsök és zöldségek fogyasztása nem a legjobb választás a strandon. Fokozottan igaz ez azokra, amelyeket már felszeletelt állapotában viszünk magunkkal, ez ugyanis vonzó lehet olyan baktériumok számára, amelyek nedves környezetben szaporodnak.
Ahogyan minden élőlénynek, a baktériumoknak is bizonyos feltételekre van szükségük ahhoz, hogy szaporodjanak és növekedjenek. A meleg, nedves vagy párás környezet, mint például a különféle műanyag edények, amelyek a zárt autóban üvegházként funkcionálnak, pont ideális közeget biztosítanak a baktériumoknak. Ha mindenképpen ragaszkodunk a gyümölcsökhöz, olyat vigyünk, amit nem kell előzetesen felvágni és mindenképpen hűtőtáskában vigyük magunkkal.

Majonézes ételek

Az első dolog, ami mindenkinek beugrik azzal kapcsolatban, hogy mit nem szabad soha a strandra vinni, az a majonéz és a majonéz alapú ételek. Szakértők szerint azonban a boltban kapható, csomagolt majonézek rossz hírneve alaptalan, ugyanis a gyárakban olyan módon feldolgozzák ezeket a termékeket, hogy egyszerűen nincs lehetősége a kórokozóknak a szaporodásra. Az aggályok inkább a majonézes öntetekre vonatkoznak. Például egy majonézes krumplisalátát nem tanácsos elcsomagolni azzal a céllal, hogy majd a strandon elfogyassza a család. Ugyanez vonatkozik a tojásos ételekre, nem tanácsos egy tojásos szendvicset alufóliába vagy szalvétába csomagolva magunkkal vinni. Ha mindenképpen ragaszkodunk ezekhez az élelmiszerekhez a nagy melegben, kizárólag hűtőtáskában, jéggel együtt szállítsuk.

Forrás: Shutterstock/Max Davidich

Nyers húsok

Ha a strandon szeretnétek tábortüzet gyújtani, esetleg grillen húst sütni, érdemes a húsokat elősütni otthon, hogy a helyszínen már csak fel kelljen őket melegíteni. De a legjobb az, ha a grillezős kerti partikat a nagy forróságban inkább a saját kertünkben ejtjük meg.

Ha mégis sütögetésre adjuk vízparton a fejünket, ügyeljünk arra, hogy lehetőségünk legyen meleg, szappanos vízzel kezet mosni nyers húsok kezelése után. A szakértők továbbá azt javasolják, hogy külön hűtőt használjunk a nyers húsok számára, hogy elkerüljük a keresztszennyezést.

Alkohol

Egy kiadós úszás után egy jó hideg sört kinyitni a nyári forróságban felbecsülhetetlen érzés. Az már kevésbé, ha túllövünk a célon és a tűző napon többet iszunk a kelleténél, aminek csúnya másnaposság lesz az ára. A mértékletesség betartása mindennél fontosabb, a kánikulában a strandon ez fokozottan igaz, illetve az is, hogy éhgyomorra semmiképpen ne fogyasszunk alkoholtartalmú italokat. Az alkohol ugyanis csökkenti a vércukorszintünket és elősegíti a kiszáradást.

Ha fogyasztunk alkoholt, mellette vízzel mindenképpen hidratáljuk magunkat és fogyasszunk zsírban, fehérjében gazdag ételeket, ezek ugyanis lassítják az alkohol felszívódását és megakadályozzák, hogy rosszul érezzük magunkat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.