Nem tudsz eleget inni, de vízhiányos sem szeretnél lenni? Íme, 5 olyan étel, mely hidratál!

Forrás: Shutterstock -
hidratáltság víz dehidratáció vízhiány táplálkozás egészség ételek
Nem tudsz annyit inni, amennyi kellene ahhoz, hogy megfelelően hidratált legyél? Nem vagy ezzel egyedül: meglepődnél, hányan panaszkodnak arra, hogy nem képesek annyi folyadékot bevinni a szervezetükbe, mint amennyit hivatalosan javasolnak a szakemberek. De ne aggódj, nincs minden veszve! 

Van jó néhány olyan élelmiszer, ami magas víztartalmával segít a problémádon, szóval, ha inni nem tudsz, akkor egyél! De ne akármit... Ha szeretnél 1-2 pohár vizet kiváltani, akkor az alábbi ételeket fogyaszd rendszeresen.

A salátát fogyasztás előtt alaposan mosd meg! Forrás: Shutterstock/Onchira Wongsiri

Fejes saláta

A legegyszerűbb, legolcsóbb salátaféle 96 százaléka víz, és ha ez nem lenne elég, tele van vitaminnal. Az A-, C-, és E-vitamin mellett foszfort és vasat is tartalmaz, ráadásul 100 grammban csupán 15 kalória van, tehát elhízni sem fogsz tőle, még akkor sem, ha nem salátaként, smoothie-ként fogyasztod, hanem főzeléket főzöl belőle, vagy egy szendvicset dobsz fel vele. Ami azonban nagyon fontos: mielőtt felhasználod, mindig alaposan mosd meg, mert ha koszos marad, a nyers húsnál is veszélyesebb lehet a fogyasztása.

Az uborka emésztése több energiába kerül, mint amennyit a fogyasztásával beviszünk Forrás: Shutterstock

Uborka

Számtalan jó tulajdonsága mellett, mint amilyen a magas, 95 százalékos víz- és magas rosttartalom, a benne bőven található kálium, magnézium, valamint K- és D-vitamin, azért is előnyös az uborka figyasztása, mert 10 dekagramm mindössze 16 kalóriát tartalmaz, ám az emésztéséhez több energiára van szükség. Tehát, miközben növeli a csontsűrűséget, kis túlzással fogyaszt is... Egy jó, magyaros uborkasaláta vagy egy isteni görög tzatziki, esetleg a fermentált változatok, mindegy, az uborka minden fajtája és minden formája finom.

Ha hisztamin intoleranciád van, ne fogyassz paradicsomot! Forrás: 123rf.com

Paradicsom

Hogy zöldség vagy gyümölcs, örök vita tárgya. Ám van valami - nem is egy -, amiben mindenki egyetért: egészséges. Természetesen, ha hisztamin intoleranciában szenvedsz, akkor számodra nem, abban az esetben a másik 4 élelmiszer közül kell válogatnod, de ha teljesen egészséges vagy, akkor a paradicsom fogyasztása nagyon is ajánlott. Nemcsak azért, mert 95 százaléka víz, hanem mert magas a C-vitamin-tartalma, almasav, citromsav, borostyánkősav található benne, emellett rendkívül nagy mennyiségben található benne kálium, magnézium, kalcium és nátrium. A paradicsom – elsősorban a likopinnak köszönhetően – immunerősítő hatású, segíti az emésztést, mikrobaölő hatású, érelmeszesedést gátló, koleszterincsökkentő, védi a májat és a rákmegelőzésben is jelentős szerepe van. Mondhatjuk, hogy már-már szuperélelmiszer.

Ha szeretnéd tudni, melyik az a két lédús gyümölcs, mely egyszerre a nyár slágere, mindenki kedvence, garantáltan oltja a szomjadat és hidratál, akkor olvasd el a Diéta és Fitnesz cikkét.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.