2024. máj. 9., csütörtök Alberta, Benigna, Domokos, Fehérke, Hófehérke

Ha rajongunk a karácsonyért, ne fogjuk vissza magunkat

karácsonyfa karácsony nosztalgia ünnep dekoráció
Vannak, akik a mai napig tartják magukat a hagyományokhoz és csak december 24-én állítják fel a karácsonyfájukat, addig csak kisebb dekorációkkal és az adventi koszorúval hangolódnak az ünnepre, de egyre többen döntenek úgy, hogy már hetekkel korábban szeretnének gyönyörködni a feldíszített fában. Steve McKeown pszichológus egy interjúban arról beszélt, hogy azok a személyek, akik korábban elkezdik díszíteni a karácsonyfájukat, sokkal boldogabbak és azt is elmondta, mi áll ennek a hátterében. 

Steve McKeown szerint napjaink stresszel és szorongással teli világában az ünnepi készülődésben megjelenik a gyermekkor nosztalgiája, ami megnyugtatja az elmét, és feltölt energiával. Sokan emiatt hajlamosak arra, hogy már nagyon korán feldíszítsék az otthonukat és a karácsonyfájukat. Éppen ezért a szakértő azt tanácsolja, hogy ha rajongunk a karácsonyért, ne fogjuk vissza magunkat – még akkor se, ha a Grincseknek ez nem tetszik.

A karácsonyi időszak nosztalgiára ad okot

Nem véletlen, hogy egy fárasztó nap után jólesik hazamenni a kivilágított otthonunkba, és bekapcsolni kedvenc karácsonyi zenénket. Amy Molin pszichoterapeuta is egyetért azzal, hogy a karácsonyi dekorációk szellemileg kevésbé megterhelő, nyugodtabb időkbe vezetnek vissza. A dekorációk, a csillogó fényfüzérek visszarepítenek minket a régi, varázslatos gyermekkori emlékekhez, amelyekhez boldogság és kellemes izgalom társult. Ebből kifolyólag, azok a személyek, akik már korán ünnepi díszbe öltöztetik az otthonukat, sokkal előbb és tovább élvezhetik a nosztalgia pozitív hatását.

Nem szentírás, hogy 24-én kell feldíszíteni a karácsonyfát. Forrás: Shutterstock

A magány tökéletes ellenszere

Molin azt is hozzátette, hogy a korai készülődés nagy segítség lehet azoknak, akik elvesztettek egy hozzájuk közel álló családtagot, barátot: a dekorálás, a korábban együtt végzett ünnep előtti feladatok elvégzése felidézi a közösen töltött időt, ez pedig egyfajta kapcsolatteremtésnek is tekinthető. Ezért van az, hogy magányos óráinkban egy-egy régi közös emlék felidézése átlendít minket a búskomor hangulaton, és segít, hogy már csak hálát érezzünk a szívünkben, hogy szerethettük mindazokat, akik már nincsenek velünk - írja a Bors.

Ez is érdekelhet:

Ajándékozási kisokos karácsonyra: ha tutira akarsz menni, ezeket tedd a fa alá

A karácsony szupersztárja lehet: így készíts spekuláciusz kekszet és likőrt


Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.