15 évnyi jogdíja úszott el Görbe Nórának

Forrás: MTI/Zih Zsolt -
Linda (sorozat) jogdíj Görbe Nóra
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az Előadó-művészi Jogvédő Iroda hosszú éveken át sehol sem találta meg a színésznőt, így felosztotta 15 évnyii filmes munkáinak a jogdíját. Nóra teljesen kiakadt!

Görbe Nóra a közösségi oldalán kétségbeesett felhívást posztolt ki, amely szerint több százezer forinttól esett el, mert nem találták az Előadó-művészi Jogvédő Iroda munkatársai. Mi azonnal tárcsáztuk a színésznőt, aki évek óta ugyanazon a telefonszámon érhető el.

Forrás: MTI/Zih Zsolt

„El tudja valaki képzelni azt, hogy egy magát jogvédőnek nevező cég, melynek dolga éppen az lenne, hogy megvédje a jogainkat, azzal az indoklással nem fizeti ki 15 év televíziós ismétlési jogdíjaimat, hogy "nem találtak"? A nekem járó jogdíjat pedig szétosztották, visszakerült a "közös"-be, magyarul eltűnt. Illetve nyilván elköltötték, a Felosztási Szabályzat szerint, öröm ebben az országban élni!" – írta Nóra, aki pontosan el is mesélte a részleteket.
"Már jó ideje vagyok az előadóművész-szakmában, de még sohasem hallottam arról, hogy ebbe az egyesületbe be kellene regisztrálnom, hogy megkapjam a jogdíjaimat. Pár hónapja felhívtak telefonon, hogy egy nagyobb összeg halmozódott fel a nevemen, a 2007 és 2013 között megismételt Linda és egyéb sorozatokból. Ezt kifizették március negyedikén, és a következő időszakot is ki fogják, ehhez kitöltöttem a szükséges papírokat. Viszont az most derült ki, hogy az ezt megelőző 15 év jogdíjáról egyszerűen lemondhatok. Ugyanis elévült, mert az elmúlt öt évben nem találtak meg, ezért állítólag szétosztották 1300 kolléga között. Ez csak azért roppant érdekes, mert 1992 előtt maguktól megtaláltak, pedig akkor sem voltam állandó tagja semmiféle társulatnak"mesélte döbbenten Nóra, akinek filmjeit, köztük a nagy sikerű Lindát a köztévé és a kereskedelmi adók is rendszeresen, évente újra vetítik.
"Nem mentem be adatokat szolgáltatni az elmúlt öt évben, ők pedig mindent megtettek, hogy megszerezzék az adataimat. Öt éven keresztül tartják az előadóművész nevén az illetményét, utána szétosztják. Engem minden újságíró megtalál, nem hiszem, hogy öt év alatt senki sehol nem bukkant rám, ha már annyira keresett, hogy pénzt akar adni. Miért mentem volna be olyan helyre, aminek a létezéséről nem is tudok? Jogi lépéseket fontolgatok, mert nem szeretnék belenyugodni abba, hogy azért, mert kizárólag ők nem találtak meg, ugrott a korábbi munkámat megillető díjazás" – tette hozzá Nóra.Kerestük az Előadó-művészi Jogvédő Iroda illetékesét, akitől két nap múlva az alábbi választ kaptuk.

Személyes adatokat – az érintett előzetes felhatalmazása nélkül – nem közlünk, de a jogdíjak felosztásának szabályai nyilvánosak, így arról készséggel adunk tájékoztatást.

Előadóművészi Jogvédő Iroda Egyesület tájékoztatása

Az Előadóművészi Jogvédő Iroda Egyesület (EJI) az előadóművészek – színészek, zenészek, táncosok, artisták – szerzői jogi törvény alapján nyilvántartásba vett közös jogkezelő társasága. Az Egyesületnek több mint ezerháromszáz előadóművész tagja van. Velük együtt eddig közel 7500-an regisztrálták nálunk a jogdíjkifizetéshez szükséges adataikat. Az Egyesület a szerzői jogi törvény és a külföldi közös jogkezelő társaságokkal kötött szerződések alapján a Magyarországon felhasznált teljes világrepertoárt képviseli. 2014-ben kb. harmincezer hazai és külföldi előadóművésznek szedtük be és fizettük ki a jogdíját.

Az Egyesület a jogdíjak felosztását nyilvános szabályok szerint végzi. A felosztási szabályokat az előadóművészekből álló választott testület, a Választmány fogadja el, annak jogszerűségét pedig egyebek mellett a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala felügyeli.

A Felosztási Szabályzat szerint a televíziós ismétlési jogdíj akkor fizethető ki, ha az előadóművész a kifizetéshez (állandó lakcím, bankszámla száma) és a közterhek teljesítéséhez szükséges (adóazonosító jel, TAJ szám) adatait regisztrálja az Egyesületnél. A regisztráció az érintett művész kötelessége. Az Egyesület a polgári törvénykönyvnek megfelelően a jogdíjakat a felosztást követően még további öt évig az érintett előadóművész nevén tartja nyilván és a regisztráció után visszamenőlegesen kifizeti.

Ha az érintett előadóművész úgy ítéli meg, hogy a felosztási szabályokat vele szemben helytelenül vagy méltánytalanul alkalmazták, az előadóművészekből álló jogdíjbizottsághoz fordulhat. A jogdíjbizottság döntése az Egyesületen belül kötelező érvényű és végleges.

A regisztráció érdekében minden felosztást megelőzően felhívást teszünk közzé az ismertebb szakmai fórumokon és szervezeteknél. Az Egyesület honlapján folyamatosan elérhető továbbá az az adatbázis, amely alapján minden előadóművész ellenőrizheti, érintett-e az adott évben a televíziós ismétlési jogdíjfelosztásban. A regisztráció pedig elektronikus úton ott azonnal, néhány perc alatt elvégezhető.

A televíziós ismétlési jogdíjak legutóbbi felosztása során 5 804 előadóművész részesült jogdíjban.



Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.